онлайн казино Украины

Оптовий ринок електроенергії та вартість е/е на УЕБ

Оптовий ринок електроенергії - це умовна платформа, на якій здійснюється купівля та продаж електроенергії між виробниками і торговими посередниками. У число торгових посередників можуть входити електроенергетичні компанії, конкурентоспроможні постачальники електроенергії, продавці електрики та покупці. Оптовий ринок електроенергії в Україні складається з декількох сегментів:
  • Ринок «на добу наперед» (РДН),
  • Ринок двосторонніх договорів (РДД),
  • Балансуючий ринок (БР),
  • Роздрібний ринок (РР)

Принципи формування ціни та підхід до визначення тарифу у цих сегментах мають відмінності. Торгівля електроенергією на кожному з ринків також регулюється особливими нормативними вимогами.
Українська енергетична біржа забезпечує функціонування торгівлі електроенергією на ринку двосторонніх договорів. Підприємства, що продають електроенергію ініціюють електронні аукціони відповідно до ЗУ «Про ринок електричної енергії».
УЕБ - наймасштабніша платформа, де проходять відкриті торги по купівлі-продажу енергоресурсів для підприємств державного та приватного сектору економіки. Зареєструвавши належним чином обліковий запис учасники можуть отримувати перевірену інформацію щодо розкладу торгових сесій, аналізувати ціни на електроенергію та інші енергоресурси, дізнаватись ставки біржових котирувань.
Останні новини та тенденції ринку, а також місячні/квартальні індекси базового навантаження, біржові котирування можна завжди знайти за посиланням https://www.ueex.com.ua/presscenter/news/printsipi-formuvannya-vartosti-elektroenergii-v-ukraini/ Користувачі УЕБ мають доступ до актуальних даних - так поточне значення індексу базового навантаження регулярно оновлюється за результатами торгових днів.
Для участі у торгах електроенергією учасникам необхідно акредитуватися на офіційному сайті УЕБ (перейти в розділ “Акредитація” та обрати напрям “Електроенергія”).

Принципи формування вартості електроенергії на УЕБ


Ціна на електроенергію формується на енергоринку України щогодини, за біржовим принципом, як баланс між попитом та пропозицією. Відвідувачі сайту Української Енергетичної Біржі мають доступ до результатів аукціонів і актуальної достовірної інформації щодо рівня біржових котирувань. Така інформація дозволяє будувати прогнози щодо обсягів продажів, вартості закупівлі, середньозваженої ціни за період, а также дає уявлення про загальні тенденції до зростання чи зменшення ціни на електроенергію.
Акредитовані підприємства продавці анонсують за встановленими правилами майбутню торгову сесію, участь у якій приймають на рівних умовах усі покупці та продавці електроенергії, які верифіковані на порталі УЕБ. Покупці шляхом чесної конкуренції та прозорих ставок формують підсумкову ринкову ціну е/е за допомогою співвідношення попиту і пропозиції.
Варто зазначити, що аукціони на УЕБ з купівлі-продажу е/е відбуваються в торговій системі БЕТС у версії Electric Power. Торги проходять у комерційній та спеціалізованій секціях.
Підписуйтеся на E-mail-розсилку і спеціальний Telegram-бот від УЕБ щоб дізнатися більше.

  • 0
Добавлено: 18-02-2023, 20:39
0
252

Похожие публикации


Наверх