онлайн казино Украины

Допомога ЄС дала поштовх підприємству у розвитку ресурсозберігаючих інновацій для металургії

Донорська допомога (грант на розвиток кліматичних інновацій ) Європейського Союзу допомогла українському високотехнологічному підприємству НВФ“Символ” отримати патент на інноваційну технологію виробництва підшипників і знайти ділових партнерів в ЄС.

Про це послу делегації Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу, який розпочав робочу поїздку до Чернігова саме із знайомства з діяльністю компанії“Символ”, розповів співзасновник і директор підприємства Дмитро Акішин.

Від “буржуйок” до генераторів та інноваційних підшипників для важкої промисловості


Дмитро Акішин і Матті Маасікас


Для пана посла знайомство з компанієюропочалося з з офісу підприємства, де на стенді представлена його продукція – від зразків інноваційних підшипників для прокатних станів, деталей для станків до … пічок-”буржуйок”. Це своєрідна історія “Символу”. Адже у 2014 році через російське вторгнення підприємство було змушене покинути рідний Луганськ і переміститися до Києва, Вінниці, і зрештою у 2018 році запустило власне виробництво у Чернігові.

Ми почали відновлення свого ливарного виробництва із виготовлення похідних пічок для потреб Української армії та біженців. Але сьогодні ми вже працюємо з інноваційними технологіями, зокрема розробляємо підшипники ковзання на антифрикційних матеріалах, безплотинні гідроелектростанції, smart-генератори на основі вентильно-індукторної технології, - розповів Дмитро Акішин.

Відчутну допомогу підприємство отримало від програм Європейського Союзу, зокрема ініціативи EU4Business. На грант, який отримали від ЄБРР, імплементатора ініціативи в Україні, “Символ” зумів відродити лабораторію, частково втрачену після переїзду з окупованого Луганська. А завдяки гранту від програми "Кліматичні Інноваційні Ваучери", що започаткована ЄБРР за фінансування ЄС, змогли здійснитипатентування технології підшипників ковзання з антифрикційних матеріалів на залізній основі та налагодити виробничі зв’язки з країнами Євросоюзу.

Дмитро Акішин познайомив Матті Маасікаса, керівника програми "Кліматичні Інноваційні Ваучери"Роман Зінченка,та інших представників делегації з усім циклом виробництва на підприємстві. Гості побували у лабораторіях та цехах заводу, що облаштовано на території підприємства ЧеЗаРа, побачили, як створюється продукція, починаючи від 3D-моделювання до литва і остаточної обробки деталей.



Пан посол був вражений технологіями, які сьогодні розвиваються в Чернігові, завдяки підтримці ЄС та ЄБРР. Про що він і написав у своєму Твіттері:
Допомога ЄС дала поштовх підприємству у розвитку ресурсозберігаючих інновацій для металургії

#EU спільно з #EBRD та #Greencubator підтримує українських зелених новаторів, таких як @Symbol компанія, яка завдяки своїй інноваційній технології майже повністю замінює бронзу залізнимметалобрухтом, як сировиною. Вражаючий внесок у пом'якшення кліматичних змін за рахунок ресурсоефективності.

Поштовх для виходу на європейський ринок



Дмитро Акішин та Роман Зінченко


Допомога європейських донорів, допомагає підприємству із непростою історією і великим потенціалом працювати і розвиватися.

Розповідає Дмитро Акішин, співзасновник і директор ТОВ "Символ":
· Програма "Кліматичні Інноваційні Ваучери", надала нашому підприємству грант, завдяки якому ми змогли отримати патент на інноваційну технологію наших підшипників та знайти потенційних виробничих партнерів у країнах Європи, з якими ми будемо працювати. Зараз це партнери із Чехії, які зацікавилися нашою технологією і зробили нам пропозицію щодо співпраці із впровадження цієї технології в Євросоюзі. Після патентування в ЄС, а це не проста справа, зараз продовжується процес сертифікації нашої продукції.

Роман Зінченко, керівник програми "Кліматичні Інноваційні Ваучери"розповідає, що її головним завданням є підтримка українського бізнесу, який створює зелені, ресурсно-ефективні технологічні рішення, спрямованів першу чергу на економію енергоресурсів і скорочення викидів СО2, чим зараз активно переймаються в країнах ЄС.

“Символ” став цікавим для нашого проекту тим, що це компанія, яка створює «зелені» рішення для металургії.Зелені інновації – ключовий пріоритет для нашоїГО Greencubator, яка адмініструє «Кліматичні Інноваційні Ваучери» в Україні.
Вся наша цивілізація спирається на продукти металопрокату: швелер, балка, арматура - це все металопрокат, а прокат - це прокатні стани, які неможливі без підшипників, що витримують надзвичайні навантаження. Унікальність “Символу” у тому, що один із продуктів компанії - підшипник ковзання - має в чотири рази довший цикл використання порівняно зі звичними підшипниками з бронзи чи мідних сплавів і виробляється фактично із металолому. Із вторинного металу вони роблять одні з найважливіших деталей механізму, які в рази дешевші та мають суттєво довший термін експлуатації. Це надзвичайно важливо, оскільки технологія скорочує як використання енергії, необхідної для виробництва підшипника, так і подовжує термін використання металу, що знижує обсяг шкідливих викидів і вплив на довкілля, - говорить Роман Зінченко.

За словамиРомана Зінченка, Європейський Союз активно фінансує проекти, пов’язані із захистом довкілля із дружнім до довкілля бізнесом.

·«Кліматичні Інноваційні Ваучери» як частина програми FINTECCЄвропейського Банку Реконструкції і Розвитку, підтримує підприємства, які створюють зелені технології у всіх секторах економіки, від електротранспорту до інноваційної металургії, від зеленої логістики до енергоефективності великих розгалужених підприємств. Ми бачимо, що посіяні проектом“паростки” починають давати цікаві плоди. Зокрема, ми дуже раді з того, що у “Символа” розпочаласяспівпраця з чеськими партнерами. Ми сподіваємося, що охоплення цього інноваційного продукту буде зростати, і відповідно кожен вкладений євро матиме позитивний результат для економіки і довкілля. Також підприємство отримало сертифікат”Горизонт 2020”, що також дає у майбутньому можливість залучатидодаткове фінансування на наукоємні розробки. Адже металургія, хоч і є традиційною індустрією, але інновацій потребує не менше за інші технологічні сектори.

Кореспондент “SVOBODA.FM” поцікався у Романа Зінченка, чи є “Символ” єдиною компанією на Чернігівщині з якою “Кліматичні інноваційні ваучери” працюють в нашому регіоні, чи є інші подібні проекти.
Географія програми "Кліматичні Інноваційні Ваучери" простягається від Волновахи до Львова, тобто це вся Україна. Коли ми починали співпрацювати “Символ” розміщувався у Києві та Вінниці, а тепер компанія працює і в Чернігові. Ми цінуємо науковий і технологічний потенціал цього підприємства. На Чернігівщині багато класичного виробничого інженерного таланту. Наскільки я знаю, тут народжуються нові технологічні бізнеси, і зокрема динамічно розвивається ІТ-сектор. Сподіваюся, що наступні хвилі програми, яка зараз готується, підтримують іінші підприємства регіону. Сподіваюся, це дасть додатковий поштовх для економічногозростання Чернігівщини, -відповів керівник програми.
Довідково: “Символ” працював над технологією з 2009 року. Інноваційні підшипники ковзання Ferrobearings для важких умов експлуатації впрокатних станах (як гарячого, так і холодного прокату), є альтернативою класичним бронзовим підшипникам ковзання.

Технологія значно знижує вуглецевий слід виробництва (а також вартість одного підшипника ковзання). Нею передбачено зниження вмісту міді в підшипниках з 85% до 4%,а також використання металобрухту в якості основної сировини. Кожна тонна цього продукту може замінити виробництво близько 810 кг міді і запустити скорочення викидів парникових газів в обсязі 2 754 кг CO2. Якщо врахувати більш тривалий термін служби підшипників (в 4 рази більший, ніж у підшипників з литих мідних сплавів), передбачуване скорочення викидів може досягти 11,01 тонни CO2 на тонну кінцевого продукту.

Детальніше про технології та продукції ТОВ “Символ” можна дізнатися на сайті компанії http://symvol.ua/produkcija/podshipniki-skolzhenija/

Програма “Кліматичні Інноваційні Ваучери” започаткована в рамках програми ЄБРР «Центр передачі технологій і фінансів у сфері зміни клімату» (FINTECC) за фінансування Європейського Союзу. В рамках Програми виділено EUR 1 000 000 на підтримку розробників та втілювачів кліматичних проектів в Україні.

Кліматичні Інноваційні Ваучери дозволять українським компаніям, що розробляють кліматичні технології, пришвидшити вихід їх розробок на ринок. Фінансування від Програми дозволяє кліматичним інноваторам скористатись послугами найкращих експертів та розробників, щоб зробити їх продукт більш конкурентоспроможним.

Сайт проекту: https://www.climate.biz/

  • 0
Добавлено: 6-03-2020, 19:23
0
491

Похожие публикации


Наверх