онлайн казино Украины

Вже рік Чернігівщина, як і вся Україна, живе по-новому

Вже рік Чернігівщина, як і вся Україна, живе по-новомуДнями минає річниця, як Порошенко здобув найвищу державну посаду. 7 червня відбулась його інавгурація. З цього дня і розпочато відлік часу життя по-новому. Адже саме це обіцяв Порошенко під час виборчої кампанії. І цей меседж таки спрацював – допоміг йому отримати більше 50% голосів українських громадян.

Про хороше!

Цілком довіряють президенту 8% громадян. Скоріше довіряють 35,6%. У сумі до 44%. Це найбільше серед органів влади. Дослідження проводилось соціологічною службою Центру Разумкова у березні 2015 року.

З огляду на війну та АТО, головною заслугою Порошенка прийнято вважати створення боєздатної армії. До 250 тисяч збільшено її кількісний склад. Мільярдні кошти витрачені на модернізацію озброєння. Видатки на оборону сягнули рекордних 90 мільярдів! І хоча медіа щодня оприлюднюють десятки фактів порушень та зловживань в армії, реформа Збройних сил таки триває. Вперше волонтерів та громадськість допущено не тільки до інформації про ЗСУ, а й до керівництва цілими напрямами військового забезпечення.

Україна потроху сповзає з російської «газової голки». Уряд наводить цифри зменшення споживання російського газу з 28 до 20 мільярдів кубометрів.

Створено Національне антикорупційне бюро. На додаток прийняті антикорупційні закони. На жаль, боротьба з корупцією продовжує знаходитись у стадії процесу, а не результату.

Президент виступив автором Стратегії сталого розвитку «Україна 2020». Адміністрація президента залучила купу фахівців, які напрацьовують реформи. діє Національна рада реформ. І Проектний офіс із координації розробки та впровадження реформ.

Національний банк посилив внутрішній фінансовий моніторинг. Фінансовий ринок очистився, 49 банків закрились.

Повільно (але невпинно!) набирає обертів процес децентралізації. Окрім бюджетної децентралізації, запрацювали закони щодо добровільного об’єднання громад. У областях вже всі зрозуміли — децентралізації бути!

Також скоротили штат Адміністрації президента. А загальні видатки на чиновницький апарат у 2015 році скорочені на 1 мільярд.

Активна зовнішньополітичні діяльність Порошенка сприяла і залученню Україною економічної підтримки у майже 40 мільярдів доларів. Це кошти Світового банку, МВФ та міжнародних фінансових інституцій. На жаль, абсолютна кількість — це кредити.

Україна отримала омріяну угоду про асоціацію з ЄС.

А ще Президент Порошенко активно пише закони. За рік він вніс до Верховної ради більше 60-ти законопроектів. Найбільше — з кадрових питань та стосовно безпеки та оборони.

І про погане!!!

Не дочекались українці безвізового режиму. Схоже, і не дочекаються, допоки конфлікт на Донбасі не буде розв’язано остаточно. Дивно навіть думати про те, що Європа відчинить двері країні, яка має мільйон внутрішніх мігрантів. І, хоча більша частина технічних вимог ЄС виконана, навряд чи з 1 січня наступного року візи таки скасують. Хоча натяки на це звучали на Ризькому саміті ЄС.

Експерти пропонують просто порівняти два саміти — у листопаді 2013 року (Вільнюс) та у травні 2015 (Рига).

«Європейський курс став поступальним і незворотнім. Для контрасту варто на мить повернутися в листопад 2013-го на Вільнюський саміт, аби зрозуміти, як кардинально змінилася ситуація. Стосунки з ЄС вийшли на принципово новий рівень», — каже співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков. За минулий рік, як стверджує фахівець, зовнішня політика Києва стала по-європейському відкрита.

Немає і санкцій проти агресора – Російської Федерації. Економічних. Натомість є військові та політичні. Наприклад, Порошенко заборонив співпрацю з російськими партнерами для оборонних підприємств. Найбільш радикальні співгромадяни закликають іти далі — розірвати економічні зв’язки, припинити торгівлю. Та ще й націоналізувати майно російських компаній в Україні.

Про це Президента навіть питали у Чернігові. Тоді Порошенко анонсував рішення, що розширять санкції щодо окремих російських громадян, які брали активну участь в окупації Криму та агресії проти України на Сході", - сказав Глава держави. Нові обмежувальні заходи будуть передбачати арешт окремих активів і рахунків причетних до агресії проти України росіян.

Президенту постійно дорікають «Roshen». А найбільше — Липецькою фабрикою, яка є частиною концерну. Втім, знаючи наміри Порошенка продати увесь концерн і його ну дуже вже високу ціну, покупець навряд чи знайдеться. До речі, поширювалась інформація про залучення до продажу авторитетної компанії «Ротшильд» та інших посередників.

Найбільше ж критикують Порошенка за олігархів. Вірніше, за те, що країна не побачила політичної волі. Публічне звільнення Коломойського, спроби вплинути на ситуацію в «Укрнафті», проблеми Ахметова та низка законів про ринок природного газу, що обмежують облгази Фірташа — лише маленькі кроки щодо деолігархізації України. Чи переможе врешті держава олігархів, чи порине у руїну подальшого розшматування на території впливу багатіїв з грошима та арміями — цілковита відповідальність влади і персонально Порошенка.



4 з мінусом або 3 з плюсом

Таку середню оцінку ставлять більшість громадян Президенту Порошенку.

Опитування Центру Разумкова показує: цілком довіряють Президенту 8% громадян. Скоріше довіряють 35,6%. Разом до 44%. Для порівняння — цей же показник для Верховної Ради становить трохи більше 27%, для Уряду — майже 29%.

Втім, має Президент і рейтинг недовіри. Ті ж дослідження показують, що чверть громадян (25%) зовсім не довіряє Порошенку.

Де мої гроші?

Таке питання може задати чи не кожен українець. І не тільки Президентові. А й уряду, чиновникам, олігархам. І тим, хто красиво «пророчив» європейські «золоті гори» на противагу азіатському животінню.

За рік, що минув, кожен з нас збіднів як мінімум втричі. Дякуючи стрімкій девальвації гривні. Натомість, влада ж останній рік свідомо помічає тільки одну категорію громадян — воїнів АТО, справедливо вважаючи, що учасники бойових дій мають бути соціально забезпечені. І розуміючи, що нове соціальне збурення, очолене учасниками АТО, буде жорстким і кривавим.

Однак, Україна – це не тільки бійці АТО. Це люди, які роками працюють. І ті, що створюють бізнес. А ще – ті, хто після десятиліть праці перебуває на заслуженому відпочинку. Чи зажили всі вони по-новому?

Добавлено: 8-06-2015, 14:51
0
0

Похожие публикации


Наверх