онлайн казино Украины

Акциз. Що воно таке?

Акциз. Що воно таке?На сьогодні акцизи використовуються у податкових системах практично всіх країн і відіграють помітну роль у формуванні фінансових ресурсів держави. З точки зору виконання фіскальних функцій непрямі податки ефективніші, ніж прямі, оскільки їх база оподаткування менш чутлива до змін тенденцій економічного розвитку країни.

Про це «Високому Валу» повідомив представник податкової інспекції у Чернігові, Юрій Романченко.

Акциз як непрямий податок враховується у відпускній ціні товарів, які реалізуються підприємствами-виробниками, та сплачується покупцем.

В Україні акцизи встановлюються з метою вилучення у дохід бюджету отриманих надприбутків від виробництва високорентабельної продукції та створення приблизно однакових економічних умов господарської діяльності для всіх підприємств.

Акцизне оподаткування використовується і безпосередньо для зменшення виробництва товарів, які вважаються не визначальними. Високі ціни на підакцизні товари впливають не лише на кількість вироблених одиниць, а й на обсяги споживання. Акцизи застосовуються і для впливу на кінцевих споживачів для зменшення обсягів придбання певної продукції, споживання якої вважається небажаним, наприклад алкоголя і тютюну.

Основна частина надходжень акцизів до Державного бюджету України припадає на тютюнові вироби. Близько чверті всіх надходжень акцизів — це акцизи на алкогольну продукцію.

З 01.04.2011 р. в ЄС функціонує нова електронна система контролю за рухом підакцизних товарів, що замінила «паперову» і призначена для зменшення адміністративних перешкод для трейдерів, спрощення процедури оформлення та покращення моніторингу сплати акцизів на такі товари, як алкогольні і тютюнові вироби та енергетичні ресурси.

Згідно із законодавством ЄС акцизи на алкогольні й тютюнові вироби та енергетичні ресурси мають сплачуватись у пунктах призначення цих товарів.

Нова електронна система дасть змогу на якіснішому рівні відслідковувати рух підакцизних товарів та ефективніше протидіяти можливим шахрайствам зі сплатою акцизів.

З початку року до Державного бюджету міськими податківцями зібрано акцизного податку на суму 1,87 млн.грн.

Добавлено: 11-09-2012, 11:25
0
0

Похожие публикации


Наверх