онлайн казино Украины

На Чернігівській ТЕЦ закінчується вугілля. До чого це призведе

За день-два на Чернігівській ТЕЦ закінчиться вугілля. Його запаси, станом на 7 грудня складали близько 1000 тонн. Цього вистачить максимум на дві доби.

З газом буду дорожче

За словами директора Чернігівської ТЕЦ Дмитра Аркатова, станція збирається переходити на спалювання природного газу, щоб не позбавити абонентів гарячої води та опалення. Проблема у тому, що це – значно дорожче.

– По договору у нас выделеныобъемыдля населения– фиксированый объём по 7 гривен. Этих объёмов не хватит при работе только на газе. Пока будем брать по 29 гривен за куб и одновременно вести переговоры,– зазначив керівник ТЕЦ.

За його словами, обсяги газу для станції рахувалися виходячи з того, що 80 % її роботи забезпечувало вугілля і лише 20 % – природний газ. Тож тепер, коли вугілля немає і ТЕЦ вимушена працювати виключно на газі – в ліміти підприємство не впишеться.

Єдиний вихід не купувати газ за комерційною ціною – отримати від НАК Нафтогаз коригування необхідних обсягів. Саме про це тепловики і будуть спілкуватися з постачальником палива.

Хто за це заплатить?

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко зацікавився тим, хто буде платити за тепло, якщо питання з вугіллям не буде вирішене, а газ на ТЕЦ буде надходити за комерційною ціною, яка станом на початок грудня дорівнює 29 гривень за куб.

Це питання важливе з точки зору бюджету міста, оскільки нині саме звідси компенсують тепловикам різницю у тарифах. Поки що мова йде про 200 мільйонів гривень. Але якщо ТЕЦ переходить на дорожче паливо, то і різниця між собівартістю та цінами на тепло для населення збільшиться.

– Хто буде покривати? Якщо посилатися на меморандум (документ, підписаний Кабміном і представниками місцевої влади. – Прим. ред.), покривається різниця ціни від 7,4 грн. У нас немає можливості заплатити різницю в тарифах від ціни 29, – зауважив Атрошенко.

У свою чергу Дмитро Аркатов уточнив, що про зміну тарифів не йдеться.

– Мы не сможем предъявить и на тариф это не влияет. К сожалению. Тариф нам уже установлен, поэтому…– розвів руками керівник ТЕЦ.

Куди поділося вугілля

Дефіцит вугілля – не лише проблема Чернігова. Справа у тому, що від 1 листопада Pociя для додаткового тиску на Україну зупинила поставки енергетичного вугілля до нашої країни. Також російська сторона блокує залізничні доставку до України вугілля з Казахстану.

Крім того, влітку центральні органи влади не попіклувалися про те, аби зробити необхідні на зиму запаси цього палива на теплоелектростанціях.

А вугілля із США та Колумбії, яке анонсували наприкінці листопада у президента, піде в першу чергу на підприємства приватної групи ДТЕК, яка й імпортує його.

Фахівці переконані, що за відсутності вугілля уникнути віялових відключень електроенергії на початку 2022-го року буде вкрай складно. Зокрема, народна депутатка Інна Совсун ще наприкінці жовтня попередила: наявних запасів вугілля на ТЕЦ вистачить на 70–100 днів. Тобто, у кращому випадку, до кінця січня 2022 року.

  • 0
Добавлено: 8-12-2021, 08:50
0
369

Похожие публикации


Наверх