онлайн казино Украины

Як у Чернігові обирали мера і депутатів

Виборча лихоманка завершилася. Чернігівці, як і мешканці всієї України (крім тимчасово окупованих Криму та окремих районів Луганської та Донецької областей) 25 жовтня проголосували за кандидатів у депутати чи міських (сільських, селищних) голів. Тепер, якщо не відбудеться дострокового розпуску Верховної Ради чи якогось іншого форс-мажору, українці матимуть перерву у виборах аж до 2024 року.

Правда, у деяких містах людям ще доведеться брати участь у другому турі виборів мерів (там, де лідер перегонів не зміг подолати цифру в 50 % голосів), але це лише епізод на фоні загальної кампанії. І точно не про Чернігів, де чинний міський голова впевнено переміг уже за підсумками першого туру.

День тиші не був тихим
Традиційно для останніх років субота не стала днем без агітації, як це передбачає законодавство. Якщо відверту рекламу із закликами голосувати за партію чи кандидата в мери познімали з білбордів та сіті-лайтів напередодні ввечері чи вночі, то абсолютно прозорі натяки переслідували всюди. Особливо відзначилися штаби «Рідного дому» та «Європейської солідарності». Перші завішали місто зображеннями краєвидів міста з підписом «Твій рідний дім». А другі обіграли ідентичність абревіатури партії зі справжнім ЄС – Євросоюзом і повідомляли, що «Україна – це ЄС».



Далі всіх зайшли агітатори Юрія Тарасовця (або хтось, хто хотів його підставити). До редакції звернулося чимало читачів, які повідомили: у день тиші їм телефонували невідомі і заявляли, що вони не агітують, а «просто розпитують», чи знає виборець щось про такого кандидата.

Рекламу в соціальних мережах чи розклеєні листівки в не відведених для цього місцях (їх найчастіше ніхто і не знімав) навіть не рахуємо.

Агітація в день виборів? Ні, не чули
«Просто розпитати» вирішили навіть у день виборів, запустивши під дільниці «волонтерів президента» з опитувальними листочками. Переважно молоді люди (у Хмельницькій області навіть виявили 11-річну дівчинку) у білих накидках – явна передвиборча технологія, запущена для того, аби досягнути відразу двох цілей: активізувати прихильників прийти на дільниці та нагадати їм безпосередньо перед входом у дільницю про зв’язок, який існує між президентом та партією «Слуга народу». До того ж, гасло, під яким подавалася така ініціатива, підозріло співпало з передвиборчим слоганом президентської політичної сили – «Україна – це ти».

Більша частина виборців не брала участі в цьому «опитуванні», а поліція робила вигляд, що не помічає того, що відбувається. На прохання припинити порушення закону поліціянтка зі значком № 0148007 біля дільниці, яка розташована у приміщенні гуртожитку на розі вулиць 1 Травня та Бєлова, відповіла, що не бачить порушення закону, і запропонувала самостійно підійти і з’ясувати, чи є там порушення. Самі «волонтери» (за різної інформацією, їхні послуги коштували замовнику від 800 до 1200 грн за день) не дуже раділи, коли їх фотографували і запитували, навіщо це.



Пізніше, за три дні після виборів, Верховний суд нарешті ухвалив рішення про те, що опитування Зеленського, яке проводилося в день місцевих виборів, не є незаконною агітацією.

Організували достойно
На самій дільниці (для інспекції обрали розташовану у приміщенні КП «Зеленбуд» на вулиці 1 Травня) все було організовано досить продумано. Багато чернігівців жалілися на величезні черги. Зокрема, директор ринку «Нива» Олег Мороз обурився, що лише до столика з бюлетенями довелося просуватися 40 хвилин. Проте тут усе було спокійно і достатньо швидко. Так, черги на вулицях були, але це не результат напливу виборців чи погана організація, а наслідки карантину. Адже у приміщення людей запускали невеликими групами, аби не створювати натовп. Тому решті доводилося чекати на вулиці – і заходити всередину лише після того, як хтось залишав дільницю. У самих же приміщеннях зберігати відстань 1,5–2 метри можна було без проблем.

Періодично вниз (приміщення тут на 2-му поверсі) до входу спускався представник комісії і попереджав про це людей, аби ті не лякалися черги і не розверталися. Також просив уточнювати у тих, хто попереду, до якого з чотирьох столів (відповідно до адреси) вони йдуть. Це – щоб не було ситуацій, коли один зі столів вільний, але виборці, прикріплені до нього, чекають зовні.

На місці всім міряли температуру. Тих, у кого є ознаки захворювання, не виганяли. Для них передбачили окрему кабінку доля голосування, і навіть окрему урну для заповнених бюлетенів.



Подякував членам комісій за роботу і міський голова Владислав Атрошенко. Але попросив на майбутнє організувати процес ще якісніше – встановити більше кабінок там, де для цього є можливості. Адже цього разу величезних черг вдалося уникнути насамперед через украй низьку явку виборців, яка недотягнула навіть до 40 %.

Дві ложки дьогтю
До речі, карантин міг би посприяти можливим маніпуляціям. Автор цих рядків отримав бюлетені з власним паспортом, але при цьому маску не опускав. З капюшоном, натягнутим фактично до очей, ідентифікувати людину по фото з документа навряд чи можливо. Але члени комісії на це не зважали – видали під підпис усі чотири бланки. Так можна і з чужим паспортом походити – простір для підкупу виборців.

Більше того, на одній з дільниць Чернігова, за повідомленням нашої читачки, у неї навіть паспорт не запитали. Вона просто назвала прізвище та адресу – і отримала бюлетені.

Ще один серйозний прокол – помилкові бюлетені на трьох дільницях Чернігова. Там навпроти партії були вказані прізвища кандидатів з іншого округу. Тож виборці не змогли проголосувати за конкретну людину – лише за партію. Точніше, підтримати кандидата вони могли, але оскільки ці люди не балотувалися за цим округом, то ці голоси враховані були лише частково – за партію, але не за кандидата.

Результати поки приблизні
Відразу після закриття виборчих дільниць заступник міського голови і другий номер у списку партії «Рідний дім» на своїй сторінці у «Фейсбуку» оприлюднив цифри екзитполу, який проводили на замовлення партії. Цифри багатьох здивували. У перемозі чинного мера Владислава Атрошенка і лідерстві його політичної сили мало хто сумнівався, але щоб перевага була такою…

«За даними проведеного на 21-й дільниці екзитполу, Владислав Атрошеннко отримав 85%.

Партія «Рідний дім» – 68,5%», – написав чиновник на своїй сторінці.

Трішки згодом цифри іншого опитування з 111 дільниць надали представники партії «Наш край». Вони дещо відрізнялися, але також свідчили про впевнену перемогу чинної міської влади: 49,3% – за партію «Рідний дім» і 70,91% – за Владислава Атрошенка.

Остаточних результатів підрахунку ще немає. Довгий час Чернігівська територіальна виборча комісія (ТВК) через проблеми технічного характеру не мала доступу до системи, у яку вносяться дані підрахунку голосів. До того ж чимало протоколів з дільниць були заповнені не так, як вимагає законодавство, тож їх довелося повертати і переробляти.

Але, схоже, істина буде десь посередині. Зокрема, Владислав Атрошенко вже прокоментував розбіжності між даними опитування і реальними цифрами, які вимальовуються у ТВК.

– Я ніяких ніколи маніпуляцій з соцопитуванням не припускав. Це правило. Я запитав, чому показувало 85–88% підтримки, а виходить фактично 79–80%. Для мене це принципове питання – я би краще менше показував, щоб було реально…

Відповідь – у великій кількості зіпсованих бюлетенів. Їх близько чотирьох тисяч. Оце той відсоток, якого недорахувалися. Людина впевнено і щиро відповідає, що проголосувала, але фактично її голос не було враховано, – припустив міський голова.

Найближче до остаточного результату – дані паралельного підрахунку голосів представниками «Рідного дому» у ТВК.

Вибори міського голови:

• Владислав Атрошенко («Рідний дім») – 79,1%
• Вадим Антошин («ОПЗЖ») – 4,6%
• Юрій Тарасовець («Слуга народу») – 4,4%
• Олександр Соколов («Наш край») – 4%
• Марина Рейко («Європейська солідарність») – 3,4%

Вибори депутатів до Чернігівської міської ради

• «Рідний дім»– 58,2%
• «Слуга народу» – 8%
• «Наш край»– 7,5%
• «ОПЗЖ»– 6,9%
• «Європейська солідарність» – 6,2%

Решта партій не проходять до ради, оскільки, швидше за все, не набрали мінімально необхідних 5%.

Не така велика перевага «Рідного дому» на виборах до Чернігівської обласної ради

• «Рідний дім»– 30 %
• «Наш край»– 14,3%
• «Слуга народу»– 13,4%
• Радикальна партія Олега Ляшка – 11%
• «Батьківщина» – 8,2 %
• «ОПЗЖ»– 7,3%
• «За майбутнє»– 7%
• «Європейська солідарність» – 6,3%

Програв «Рідний дім» мерські вибори у двох найбільших містах області. У Прилуках лідирує Олександр Кодола від партії «За майбутнє», а у Прилуках – Ольга Попенко («Батьківщина»).

***

Остаточні результати виборів мають бути встановлені не пізніше 6 листопада (обіціють вже у понеділок, 2 листопада) та оприлюднені не пізніше 11 листопада. Але вже видно, що в Чернігові не просто лишається діючий керівник міста. Тепер він ще й має абсолютну владу, адже в міській раді партія «Рідний дім», імовірно, отримає 28 депутатських мандатів з 42. Для ухвалення будь-якого рішення потрібно принаймні 22 голоси.

  • 0
Добавлено: 2-11-2020, 07:47
0
382

Похожие публикации


Наверх