онлайн казино Украины

ЗНО позаду. Попереду – вступ. Що треба знати чернігівським абітурієнтам

Карантин суттєво поламав плани випускникам шкіл. Зовнішнє незалежне оцінювання довелося значно посунути в часі, тож відбулися зміни і в графіках подачі документів. Але календар не основний нюанс цьогорічної вступної кампанії до вищих навчальних закладів.

Цьогоріч абітурієнти, як і раніше, подаватимуть документи на вступ до університетів онлайн. Однак, на відміну від минулого року, увесь процес почнеться на місяць пізніше. Адже карантин через пандемію COVID-19 змінив увесь графік вступної кампанії. Випускники розгублені, не знаючи, чого очікувати далі. Щоб розвіяти чутки і пролити світло на ситуацію, Центр громадського моніторингу та контролю з’ясував деталі вступу-2020.

Документи – онлайн
Ще минулого року була запроваджена практика подачі документів на вступ до університетів, інститутів та академій дистанційно – через інтернет. В умовах карантину цей досвід знадобився. Обов’язковою умовою для участі у вступній кампанії є реєстрація особистого електронного кабінету абітурієнта на порталі ez.osvitavsim.org.ua.

Цьогорічні абітурієнти повинні подавати електронні заяви на вступ до вищого навчального закладу в режимі онлайн.

Новацією цього року є те, що вступники можуть подавати результати зовнішнього незалежного оцінювання за останні 4 роки (2017–2020). Винятком є сертифікат з іноземної мови (англійська, німецька, французька або іспанська), де зараховуються лише результати останніх 3 років (2018–2020).

Результати ЗНО різних років можна комбінувати, обравши найкращий бал із предмета, який є необхідним для вступу до того чи іншого навчального закладу.

Набірдокументів
Усього абітурієнти цього року можуть подати одночасно 5 (п’ять) заяв на будь-які спеціальності на державне замовлення, визначивши їхню пріоритетність. Минулого року було 7 заяв на 4 спеціальності. Зменшення кількості заяв пов’язано з високим рівнем відмови абітурієнтів від рекомендацій на бюджет за 6–7-м пріоритетами (35,8 і 42,4% відповідно). Кількість заяв на контрактну форму навчання, як і раніше, не обмежена. Якщо претендент на вступ має пільги, потрібно зазначити це у кожній заяві.

В електронній заяві вступники повинні вказати номер, ПІН-код та рік отримання сертифіката ЗНО, серію та номер документа про повну загальну середню освіту і середній бал додатка до шкільного атестата. Скановані копії атестата разом із фотокартками (3х4 см) слід також завантажити до електронного кабінету.

Якщо абітурієнт не може зареєструвати електронний кабінет, треба подати паперові версії документів. Це стосується й окремих категорій пільговиків. Конкретні випадки можна уточнити на сайті чи гарячій лінії Міністерства освіти та науки за номером 0-800 50-45-70.

Кому легше вступити


У документах Міністерства освіти та науки на 2020 рік передбачено чимало пільг. Наприклад, осіб з інвалідністю виші можуть зараховувати за результатами співбесіди. Сиріт та учасників бойових дій університети можуть приймати за результатами вступних іспитів.

Також цього року діють три балансуючі коефіцієнти. Кожен з них розширює можливості для вступу.

1. Регіональний коефіцієнт (РК) – цифра, на яку може вирости конкурсний бал, якщо вступник обирає навчальний заклад за межами Києва. Для столиці він дорівнює 1 (тобто підсумкові показники не зміняться). Якщо ж університет чи його підрозділ (філія) розташований на території Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Рівненської, Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської, Черкаської областей – тоді потрібно множити на 1,04. У всіх інших регіонах (ще 13 областей, за винятком тимчасово окупованого Криму) – 1,02.

Коефіцієнт застосовується автоматично та не потребує ніяких дій вступника. Він потрібен для того, аби майбутні студенти не їхали всі разом навчатися до Києва

2.Сільський коефіцієнт (СК) діє виключно для випускників, які зареєстровані у селах та у 2020 році отримали повну загальну середню освіту в закладі освіти, що знаходиться на території села. Відповідну довідку вступник має завантажити в електронний кабінет або подати разом із паперовою заявою.

Він зазвичай дорівнює 1,02 (бал збільшується на 2 %), але у випадку окремих спеціальностей, критично важливих для сільської місцевості (зокрема, ветеринарна медицина), може додавати 5 % (коефіцієнт – 1,05). Також передбачено першочергове зарахування на бюджет для вступників, які укладуть угоду про відпрацювання в селах або селищах міського типу. Це стосується медичних та педагогічних закладів вищої освіти.

3. Галузевий коефіцієнт (ГК). Диспропорція на ринку праці (забагато юристів, менеджерів і нестача інженерних фахівців тощо) змусила запроваджувати стимул для тих, хто обирає дефіцитні спеціальності. Цей коефіцієнт становить 1,02 і застосовується автоматично (не потребує якихось дій чи документів від абітурієнта) для інженерно-технічних та природничо-математичних спеціальностей. Повний список можна знайти у переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка.

Цього року мінімальний прохідний бал на бюджет (навчання за рахунок держави) – 125 балів. При цьому на окремі спеціальності він вищий. Для напрямків «Фармація», «Промислова фармація» необхідно мати щонайменше 130 балів. На «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини» – не менше 140 балів.

Скандальна пільга
Також без ЗНО можуть вступати мешканці окупованих Донбасу та Криму. Депутати ухвалили відповідний законопроєкт 3 липня. Значна частина суспільства розкритикувала ініціативу. Абітурієнти та їхні батьки обурені тим, що змушені були рік чи навіть більше жертвувати всім, аби максимально підготовленими підійти до складання ЗНО. Тоді як їхні однолітки з окупованих територій отримали право вступу без складання тестів зовнішнього незалежного оцінювання – лише за результатами вступних іспитів, що завжди було джерелом додаткових корупційних ризиків.

Більше того, відповідно до закону, абітурієнти з окупованих Криму та Донбасу проходитимуть конкурс у межах своєї квоти. Для кримчан вона вже діяла раніше (квота-2), а для вступників з окупованого Донбасу її повинні запровадити зараз.

Є ще й політична складова. Ініціативу Володимира Зеленського піддали критиці опоненти. Зокрема, депутат Микола Княжицький назвав закон лицемірством та спекуляцією.

– Ми підтримуємо патріотів, які проживають на тимчасово окупованих територіях і діти яких хочуть отримати освіту. Але той закон, який проголосували «слуги» і правки до якого нам не дали внести, не забезпечує їх вищою освітою. Вказано право на отримання стипендій і допомоги, але не вказано, звідки взяти ці гроші. Жодних змін до бюджету не запропоновано. Це лицемірство, дешевий піар і спекуляція на мешканцях тимчасово окупованих територій, – наголосив він. Також, на думку Миколи Княжицького, несправедливо у документі обійшли переселенців і дітей бійців АТО/ООС, для яких такі пільги не передбачили.

Інший депутат, Михайло Забродський, заявив, що закон несе загрозу національній безпеці України, оскільки до переліку навчальних закладів, куди без результатів ЗНО зможуть вступити жителі ОРДЛО, потрапили виші з системи Міністерства оборони та МВС.

– На наш погляд, цей елемент несе потенційну загрозу державній безпеці, – сказав депутат.

Як зазначили у МОН, абітурієнти з тимчасово окупованих територій складатимуть іспити з історії України, української мови та літератури, а також іспит за обраною спеціальністю. Вони можуть подати документи до 105 університетів.



Дивимося на календар
До 1 серпня абітурієнти повинні зареєструватись в особистих електронних кабінетах. Уже 13 серпня там з’явиться можливість подати електронну заяву на вступ до обраного вишу. Якщо випускники вступають за результатами ЗНО, то зможуть зробити це аж до 18-ї години 22 серпня. Якщо ж абітурієнти обрали спеціальності, які передбачають вступні іспити чи творчий конкурс, їм слід бути дуже уважними. Адже ці іспити заплановані з 1 по 12 серпня, а подача документів на відповідні спеціальності триватиме лише до 18-ї години 16 серпня.

Перші списки зарахованих з’являться уже 20 серпня. До них потраплять ті, хто пройшов співбесіду, а також вступники з анексованого Криму. А через тиждень, 27 серпня, буде опубліковано список решти абітурієнтів, які потрапили на бюджет.

Університети прийматимуть оригінали документів від абітурієнтів до 31 серпня включно. Зарахування на бюджет закінчиться 5 вересня, а на контракт – 30 вересня. Навчальний рік у вишах має розпочатись 15 вересня.

Як рахувати бали
Конкурсний бал може складатися з шести частин: балів (ЗНО, іспит чи творчий конкурс) з трьох предметів, оцінки в атестаті, а також бала за успішне закінчення у рік вступу підготовчих курсів закладу вищої освіти і оцінки за мотиваційний лист (чому ви хочете вступити саме сюди). Останні дві складові не є обов’язковими, тож перелік може скорочуватися відповідно до кожного окремого випадку.

Кожну складову університет оцінює окремими коефіцієнтами з точністю до 0,01 (1 %), які у сумі мають дорівнювати одиниці (100 %). Міністерство встановлює певні обмеження. Зокрема, цифри за предмети (ЗНО, іспит) не можуть бути нижчими 0,2 (20 %) для кожного з них. Для творчого конкурсу – 0,25 (25 %), а для таких спеціальностей, як «Культура та мистецтво» і «Архітектура та містобудування» – навіть 0,6 (60 %). Середній бал атестата, переведений у шкалу від 100 до 200, множиться не більше ніж на 0,1 (тобто дає не більше 10 %), а бонус за курси при університеті – не більше ніж на 0,05 (дає не більше 5 %). Мотиваційний лист (якщо заклад вирішить, що він потрібний) не може важити для абітурієнта більше 1 % у загальному балі.

Середній бал атестата обчислюється як середнє арифметичне всіх зазначених у додатку до атестата оцінок з округленням до десятих частин. Потім – переводиться у шкалу від 100 до 200 за допомогою спеціальної таблиці. Середній бал 6 дорівнює 140 балам, 8 = 160, 9 = 170, 10,2 = 182, 11,5 = 195, 12 = 200.

Предмети, за якими зроблено запис «звільнений(а)», а також факультативи в загальну кількість не враховуються.

Наприклад

Університет за обраною вами спеціальністю передбачає необхідність складати ЗНО чи іспити або конкурс за такими предметами: українська мова, історія України та написання твору. Кожен з них не може важити менше 20 % (коефіцієнт 0,2), а творче завдання – 25 % (коефіцієнт 0,25). Припустімо, навчальний заклад обрав наступний варіант: 30 % для мови, 25 % для історії та 35 % для твору. Ще 10 % (коефіцієнт 0,1) зарезервував для атестата, підготовчих курсів не було, а мотиваційний лист не запровадили.

Якщо ЗНО з профільних предметів ви склали на 180 балів кожен, ваш твір оцінили у 160 балів, а у школі ви були повним відмінником (у переведенні на шкалу – 200 балів), то вийде наступна формула:

180*0,3 + 180*0,25 + 160*0,35 + 200*0,1 = 175.

Важливо! Сума всіх коефіцієнтів (навіть якщо будуть додаткові – у вигляді балів за підготовчі курси чи мотиваційні листи) має дорівнювати 1.



Вступна кампанія – 2020. Календар
1 серпня – завершення реєстрації електронних кабінетів абітурієнтів.

1 серпня – 12 серпня – проведення творчих конкурсів і вступних іспитів на бюджет.

13–16 серпня – прийом документів від абітурієнтів, які склали творчий конкурс, вступні іспити замість ЗНО.

13–22 серпня – прийом документів від осіб, які вступають тільки за результатами ЗНО.

13 серпня – 22 серпня – проведення творчих конкурсів і вступних іспитів на контракт.

16 серпня – 18 серпня – проведення співбесід.

Терміни прийому заяв на заочну, вечірню та дистанційну форми навчання, а також отримання освітнього кваліфікаційного рівня магістра встановлюється кожним навчальним закладом і вказується в Правилах прийому – 2020 на навчальний заклад.

20 серпня – оприлюднення рейтингового списку вступників, рекомендованих до зарахування за результатами співбесіди або за квотою-2 (абітурієнти з Криму).

27 серпня – оприлюднення рейтингового списку вступників, які вступають на підставі ЗНО, творчих конкурсів та іспитів (включаючи інші квоти).

31 серпня – подача документів на зарахування на бюджет.

До 5 вересня – зарахування абітурієнтів на бюджет.

До 30 вересня – зарахування абітурієнтів на контракт.

До 15 вересня – переведення на вакантні бюджетні місця і на місця за рахунок цільових пільгових державних кредитів абітурієнтів, зарахованих на контракт.

  • 0
Добавлено: 27-07-2020, 07:51
0
713

Похожие публикации


Наверх