онлайн казино Украины

Чернігів з новими обмеженнями: чіткі роз'яснення від Кабміну та Патрульної поліції

2 квітня Кабінет міністрів України вніс чергові зміни до своєї ж постанови № 221, де впровадив нові норми обмежувальних заходів, які викликали безліч запитань у чернігівців. Свої роз’яснення щодо нових обмежувальних заходів на період карантину надав уряд, а також пресофіцер Патрульної поліції Чернігівської області Віталій Копистко. Адже саме поліція має контролювати дотримання всіх цих заборон та обмежень.

Чому треба носити з собою документи, що посвідчують особу?

Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

Чи можна ходити по вулиці без маски?

У зміненій постанові № 211 сказано, що в усіх громадських місцях людина маєте бути в масці чи респіраторі. Громадське місце – частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, у тому числі за плату (під’їзди, підземні переходи, парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи тощо). Але! Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Наприклад, у Києві до громадських місць відносяться також зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них; церкви та 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди та ринки; кінотеатри та прилегла до них територія тощо.

У Чернігові ж, за словами Віталія Копистка, без маски можна ходити по тротуару, бо це не є громадським місцем. Проте чернігівцям, які щохвилини можуть опинитись саме у громадському місці, зайшовши на зупинку громадського транспорту або в під’їзд, рекомендується взагалі не знімати маску. Загалом же кожен може вирішувати сам, чи знімати йому маску на тротуарі, чи ні.


Навіщо ввели обов’язковий масковий режим?

Це потрібно заради безпеки всіх нас. Враховуючи темпи розповсюдження коронавірусної хвороби, усі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ми можемо не знати, що є переносником вірусу, проте вже наражатимемо на небезпеку інших. Коли маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується.

Чи можна ходити в парк або сквер?

Ні, відтепер – не можна. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється. Це дозволяється лише у випадку службової необхідності або потреби вигуляти домашню тварину. Екіпажі поліції вже почали патрулювання низки місць відпочинку, доступ до яких наразі заборонено, – і зустріли там чернігівців.

– Відпрацьовуємо та патрулюємо наступні ділянки міста: Центральний парк культури та відпочинку (до «Золотого берега»), Ялівщину, Березовий гай, бульвар від Катерининської церкви до готелю «Градецький» і всі суміжні з ним парки та сквери, зокрема імені Хмельницького та Попудренка. У нас було два піших та три наряди в одному великому автомобілі. Щодо загальної кількості людей на вищезазначених ділянках, то їх не так багато, знаючи, скільки народу там буває в таку пору без карантину. Наряди загалом зустріли близько тридцяти чоловік, які адекватно сприймали інформацію та реагували на наші зауваження, – повідомив Віталій Копистко.

Чи можуть мене оштрафувати за похід у парк чи відсутність маски?

Можуть. На суму від 17 тис. до 34 тис. грн. Але, за словами пресофіцера Патрульної поліції Чернігівщини, станом на 14:30 вівторка, 7 квітня, жодного адмінпротоколу в місті ще не зареєстрували. А якщо ви порушуєте санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може наступити й кримінальна відповідальність.

– Ми ще не штрафували жителів міста за порушення нових обмежень щодо карантину. Ми тільки попереджали та працювали превентивно, тобто так само, як і під час обмеження кількості пасажирів у громадському транспорті до 10 чоловік. Рішення про перехід до реальних штрафів може днями ухвалити керівництво обласної поліції, – зазначив пан Копистко.


А рибалити можна?

Рибалки теж мають піти на відпочинок, адже, за словами правоохоронців, прибережні смуги річок теж підпадають під заборону відвідування. Це стосується як рибалок, так і всіх інших містян.

– Так, нам зустрічались рибалки, які казали: «А що, я тепер рибалити не повинен?». Щодо рибалок та загалом мешканців, то абсолютно всім на час карантину заборонено знаходитись у межах 100 метрів від берегу будь-якої річки по всій її довжині. Звичайно, що поза межами міста в нас буде мало можливостей контролювати цю заборону, але в місті ми за цим слідкуємо, – сказав пресофіцер поліції.

Чи можна ходити по вулиці втрьох?

Вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток – супроводження дітей незалежно від їх кількості.

У якому випадку людям старше 60 років можна тепер виходити на вулицю?

Люди старше 60 років поки що мають сидіти вдома. Вони відносяться до групи підвищеного ризику, відтак – потребують самоізоляції. Що це означає? По-перше, вони мають перебувати у визначеному ними місці самоізоляції. По-друге, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими вони спільно проживають.

А якщо вони не мають близьких людей молодшого віку, які можуть про них піклуватися?

Людям, що знаходяться на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, розміщені на відстані не більше ніж два кілометри від місця самоізоляції. Ці люди мають дотримуватися маскового режиму.

У поліції знають, що в місті є багато самотніх літніх людей, за якими нема кому доглянути, тому правоохоронці будуть розглядати кожен випадок перебування літньої людини на вулиці під час карантину окремо.


– Сподіваємось, що нам не доведеться виписувати такий величезний штраф пенсіонерам, у яких пенсія набагато менша від суми навіть мінімального штрафу. Патрульна поліція не налаштована до так званих «каральних операцій», тому будемо розглядати випадки порушень індивідуально, – заявив Віталій Копистко.

Якщо мені більше 60 років, але я працюючий пенсіонер, чи можу я ходити на роботу?

Залишатися вдома мають усі особи, які досягли 60-річного віку. Виключення можуть бути в тому разі, якщо ви працюєте на підприємствах критичної інфраструктури та здійснюєте заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19 і не можете працювати віддалено. Тоді ви маєте неухильно дотримуватися рекомендацій по масковому режиму, соціальній дистанції 1,5 метра, наявності посвідчення особи та посвідки з місця роботи. У решті ж випадків ваш роботодавець має перевести вас у режим віддаленої роботи у визначеному вами місці самоізоляції або надати відпустку на період дії карантину.

До об’єктів критичної інфраструктури можуть бути віднесені підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які:

провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, банківському та фінансовому секторах;

надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;

є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;

включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.
Окрім того, уряд доручив обласним державним адміністраціям вжити додаткових заходів щодо виявлення та обслуговування одиноких осіб та осіб, які одиноко проживають, серед громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які перебувають на самоізоляції, та організувати належний соціальний супровід.

Чи можна гуляти навколо будинку?

Це не заборонено. Але діють інші обмеження: не можна пересуватися групами більше двох осіб та ходити в парки/сквери, зони відпочинку тощо.

Чи дозволено виходити на вулицю з дітьми? Чи можна дітям молодше 14 років виходити самим на вулицю?

Дітям до 14 років рекомендовано виходити на вулицю тільки в супроводі батьків чи опікунів. У постанові № 211 вказано, що дітям не дозволено перебувати без супроводу тільки в громадських місцях. Але! Як сказано вище, навіть під’їзд та територія навколо будинку можуть підпадати під визначення громадського місця. Тому дітям рекомендовано не покидати домівку без супроводу дорослих.

Це підтверджують і правоохоронці, адже патрульні екіпажі вже помічають на вулиці дітей до 14 років як поряд із дорослими, так і без нагляду. Коли правоохоронці починають спілкуватись з батьками, то останні жаліються на те, що їм нема куди подіти дитину на час карантину. Але це не відміняє встановлених правил.

– Якщо з часом почнемо всіх штрафувати, то, помітивши таку дитину без нагляду, будемо одразу намагатись зв’язатись з батьками, передаватимемо їм дитину та, відповідно, складатимемо адмінпротокол, – каже пан Копистко.

Як тепер вигулювати домашніх тварин?

Як і раніше, ви можете вигулювати домашніх тварин, проте не більше ніж удвох. Вигул домашніх тварин у парках і скверах дозволяється лише однією людиною.

Чи правда, що магазини, банки та аптеки мають забезпечувати відвідувачів масками або респіраторами?

Ні, це неправда. Установи та магазини, робота яких дозволена у період карантину, мають лише контролювати, щоб відвідувачі перебували в будівлях та на території закладів виключно в масках або респіраторах. Обов’язок забезпечення масками покладається на відвідувачів.


Чи закривають церкви на період карантину?

Уряд не закриває церкви, проте масові та релігійні заходи заборонено. Усіх закликають залишатися вдома на період карантину.

Коли діти знову підуть у школу?

Заходи карантину наразі діють до 24 квітня, а тому всі освітні заклади переведені в онлайн. Почав працювати проєкт «Всеукраїнська школа онлайн». Стартували трансляції 6 квітня.

Маємо надію, що надали відповіді на більшість запитань, які вас хвилюють. Тож дотримуйтесь рекомендацій та будьте здорові!

  • 0
Добавлено: 13-04-2020, 07:47
0
467

Похожие публикации


Наверх