онлайн казино Украины

Атрошенко: Не сплачуємо за землю – обдурюємо самі себе

Атрошенко: Не сплачуємо за землю – обдурюємо самі себеЧернігів значно втрачає через несумлінних платників податків. При цьому мова йде абсолютно про всі види законних стягнень, зокрема й земельних.

У муніципалітеті мають намір виправити ситуацію. Вчора під час наради керівник Управління земельних ресурсів Василь Дмитренко представив нову карту міста. Вона зроблена на зразок мапи Держгеокадасту. На ній позначать усі земельні ділянки в місті, які знаходяться у власності або в користуванні, а також відомості про правовстановлюючі документи на кожну з ділянок. Таким чином буде видно, хто і за яку територію відповідає.

Цей документ після остаточного укладання буде у загальному доступі.

Втім, профільне управління вже працює із землекористувачами: усім управителям багатоквартирних будинків (як комунальним ЖЕКам, так і іншим господарюючим суб’єктам) пропонується оформити права на користування земельними ділянками під будинками та прибудинкову територію. І якщо комунальні ЖЕки проводять цю роботу, то окремі приватні від неї фактично ухиляються, Наприклад, підприємство «Габріель», яке управляє 23-а будинками, за вуесь час звернулося за оформленням землі тільки щодо трьох із них.

У цьому процесі додаткова складність виникає у зв’язку з тим, що Чернігів – місто історичне і тому має багато територій історико-культурного призначення. Якщо будинок знаходиться в археологічній зоні, оформлення землі під ним потребує додатково обов’язкової державної експертизи. Шляхом виходу з цієї ситуації Василь Дмитренко вважає розробку опорного плану цих територій, який зараз розробляється Управлінням архітектури та містобудування міської ради. На цьому плані точніше будуть вказані в т. ч. й археологічні зони – і можна буде виокремити будинки, які знаходяться поблизу, але в них не потрапляють.

На жаль, поки що в Чернігові до земельного кадастру занесені лише 56 багатоквартирних житлових будинків. Але цією роботою треба займатися, наголосив Василь Дмитренко.

Придумали, що робити і з боржниками. На них подадуть до суду.

Міська Комісія з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам протягом минулого року затвердила акти про таку заборгованість на загальну суму порядку 32 мільйонів гривень. Із них у добровільному порядку сплачено 10,5 мільйонів.

Активну й системну роботу з інвентаризації міських земель та збору зрозумілої і підпорядкованої єдиним для всіх правилам оплати за користування нею Чернігів розпочав буквально кілька років тому. Як видно з наведених вище цифр, вона вже дає суттєві результати, але й попереду роботи ще багато.

- Місто збирає сьогодні планово 190 млн грн податку на землю. А могли би збирати 350-400 мільйонів. Це у тому числі й десятки гектарів, оформлених у постійне користування на осіб, які знаходяться на єдиному податку. Тобто це умисне ухилення від сплати податку. Це і земля, яка використовується і будівельними організаціями, і будь-яким невеликим бізнесом, і прибудинкові території. Але постраждаємо від несплати податку ми всі. І в першу чергу, люди, які щось будують, щось роблять: вони втрачають у капіталізації свого бізнесу більше ніж економлять на податках. Якщо у Чернігові не буде розвитку і лишаться самі пенсіонери – неважко спрогнозувати завтрашній день бізнесу в такому місті. Тому це пов’язані речі. Не сплачуємо за землю – обдурюємо самі себе, -підбив підсумок чернігівський міський голова.

  • 0
Добавлено: 23-05-2019, 08:33
0
504

Похожие публикации


Наверх