онлайн казино Украины

Що їдять чернігівські школярі?

Що їдять чернігівські школярі?КП «Шкільне» вже 15 років надає послуги з харчування учнів обласного центру.

Восени 2017 року комунальне підприємство отримало міжнародні сертифікати системи управління якістю та системи управління безпечністю харчових продуктів ДП «Чернігівстандартметрологія», які засвідчили вихід підприємства на сучасний рівень контролю за безпечністю та якістю виробленого продукту.

Детальніше про те, чим пропонують ласувати школярам чернігівських шкіл, розповідає очільниця КП «Шкільне» Антоніна Радченко:

«Наразі наша мрія – молокомати. Однак, навіть за їх відсутності ми дотримуємося вимог відповідних відомств щодо наявності цього продукту у раціоні. Більше того, ми дбаємо про різноманітність страв. Ось уже два тижні обіднє меню не повторювалося. Учні оцінили і новинку цього сезону – сендвічі. На вигляд як фаст-фудівський, однак з корисною булочкою. Уся випічка для шкіл готується без розпушувачів та інших шкідливих домішок».

Норми харчування, перелік продуктів з денною нормою їх на одну дитину викладені в у відповідній постанові Кабінету Міністрів України.

Меню розробляється за віковими групами (від 3 до 6 років, від 6 до 10 років, від 10 до 13 років і старше) за певним співвідношенням білків, жирів і вуглеводів. До слова, за рекомендацією МОЗ цьогоріч зменшили кількість вуглеводів, збільшивши кількість білків.

Рекомендуються щадні способи приготування страв, які забезпечують збереження вітамінів: варіння, приготування на пару, тушкування, запікання. У щоденному раціоні має бути м’ясо, молоко, вершкове і рослинне масло, хліб житній і пшеничний (з кожним прийомом їжі).

Рибу, яйця, сир, кисломолочні продукти слід включати в меню один раз в два-три дні. На сніданок рекомендується закуска, основна страва і гарячий напій, а також фрукти і овочі. Комплексний обід повинен включати в себе закуску, перше, друге (гаряче блюдо з м’яса, риби або птиці) та солодке блюдо.

В якості закуски використовуються овочеві салати: з огірків, помідорів, свіжої або квашеної капусти, моркви, буряків, з додаванням свіжої зелені, яблук, чорносливу, родзинок і горіхів (крім арахісу). Що стосується полудня, рекомендовано подавати напій (кисломолочні продукти, молоко, киселі, соки) з різними кондитерськими виробами без крему. Маленьким чернігівцям пропонують ще й вітамінізований напій шипшини.

Важливий пункт – закупівля сировин.

«Ми вже шукаємо постачальників, які використовують систему НАССР. Минулоріч вимушені були розірвати договір з одним із суб’єктів, який дозволив собі змінювати етикетки, «підсовувати» протерміновані продукти. А з неякісної сировини, неможливо приготувати якісну страву. Необхідний і спеціальний транспорт для забезпечення оперативної доставки, зручна упаковка й тар.

З метою більш ефективного контролю за якістю сировини, яка поставляється в їдальні шкіл міста, до штату підприємства введено посаду інспектора з контролю якості продукції. Це досвідчений спеціаліст, який має багаторічний досвід роботи на місцевих виробництвах та сертифікат внутрішнього аудитора з системи управління безпечністю харчових продуктів», - розповідає Антоніна Радченко.

«Безпечність – це ще й сучасні харчоблоки. На жаль, чернігівські школи ще мають над чим працювати. Однак, в деякі школи вже мають італійські тістоміси, застосовуються електроовочерізки, протиральні машини. Окремий пункт – забезпечення працівників їдалень спецодягом», - додає вона.

Де нині КП «Шкільне» купує сировину:

Куликівське підприємство «Колос» - м’ясна продукція;
Куликівський молокозавод - молоко та молочні продукти;
ТОВ «Мікспрод-Чернігів» - бакалійна група товарів (борошно, цукор, олія, крупи, твердий сир, соки, масло вершкове та ін.);
ТОВ «Шторм» - риба та філе курей;
ФОП Ніколаєва (Ріпкинський район) – овочі та фрукти;
ТОВ «Сіверпродукт» - чай, складові для випічки.
Точка зору

Оксана Позняк, мама двох школярів: «Донька більш вибаглива до їжі. Вона ходить до групи продовженого дня. Відтак 5 днів на тиждень у більшості харчується саме в шкільній їдальні. Скарг за два роки не було. На щастя, отруєнь теж. З меню можна ознайомитися завчасно, але я ніколи цього не роблю. Зазвичай просто розпитую дитину».

  • 0
Добавлено: 28-09-2018, 09:59
0
937

Похожие публикации


Наверх