онлайн казино Украины

У Чернігові буде нове потужне виробництво тканин

У Чернігові буде нове потужне виробництво тканинУ Чернігові на території колишньої фабрики первинної обробки вовни готується до відкриття нове виробництво, розраховане на 150 найманих працівників. Підприємство галузі легкої промисловості, вироблятиме тканини.

Інвестором є київське ТОВ «Текстиль-Контакт», яке вже має в нашому місті швейне виробництво – «ТК-Стиль». Але якщо швейних підприємств в Україні сотні, то саме текстильних – одиниці.


Сьогодні, 1 лютого чернігівський міський голова Владислав Атрошенко провів робочу зустріч з засновником і власником ТОВ «Текстиль-Контакт» Олександром Соколовським, спільно разом відвідали обидва виробничі об’єкти.

«ТК-Стиль» знаходиться на вул. Інструментальній, 6. Фабриці 15 років. Зараз тут 125 працівників, з яких 75 швачок, і набирають ще. Шиють великими партіями верхній одяг – піджаки, пальто, брюки. Працюють виключно на давальницькій сировині, всю продукцію віддають замовникам, які переважно зарубіжні – наприклад, зараз вони з Німеччини і Франції. Причому це не мас-маркет, а більш дорогі бренди. Також, приміром, минулого року фабрика виготовила військову форму для країн НАТО – 5 тисяч комплектів.

За словами директора «ТК-Стиль» Світлани Тітової-Толстік, середній вік швачок – 45 років, але підприємство останнім часом поповнилося й молоддю, яку вчили професії самі. Зарплата залежить від виробітку, середня – 7 тис. грн. Також підприємство забезпечує безкоштовним обідом, спецодягом, готове надати кімнати в гуртожитку.

Нове підприємство – відокремлений підрозділ «Виробниче об’єднання ТК-Чернігів» - знаходиться по вул. Текстильників, 1. Вироблятимуть тут готову бавовняну тканину з вже зітканої. Сировина з Узбекистану та Білорусі. У Чернігові її оброблятимуть і фарбуватимуть, а також зможуть наносити на тканину спеціальні захисні плівки. Такі потрібні, наприклад, для армійського спецодягу.

Приміщення інвестори придбали занедбаним, із непрацюючим обладнанням. Приводити до ладу почали рік тому. Частину машин і механізмів фахівці перебрали і полагодили, зараз вони запущені в тестовому режимі. Окрім того, за словами власника, на підприємство ось-ось надійде вісім вантажівок з італійськими виробничими лініями.

Минулого року інвестиції в це нове виробництво склали майже 53 мільйони гривень, планується вкласти до кінця 2019 року ще порядку 100 мільйонів. Термін окупності інвестицій, за песимістичними прогнозами, 7-8 років, але будуть намагатися наростити обсяг виробництва та повернути їх раніше, розповів Олександр Соколовський.

Також він додав, що разом з верстатами монтуватимуться й сучасні системи вентиляції, які теж вже закуплені. Повітря буде подаватися в цехи та виводитися на дах, а також очищатися. Тобто виробництво буде безпечним.

За словами директора нового підприємства Володимира Ярмоленка, зараз у роботах із налагодження обладнання задіні 24 працівники. Зарплата прогнозується на рівні 9 тисяч гривень. Набирати кадри будуть поетапно, ближче до літа планують довести кількість працюючих до 150 осіб.

- Якщо 150 працівників і заробітна плата 9 тисяч, то місто очікує 200 тисяч гривень надходжень податків у місцевий бюджет. Тому це є важливим. Я ще раз хочу сказати, що бачу перспективу відновлення, відродження легкої промисловості, яка в нашому місті була досить високорозвиненою, -зазначив Владислав Атрошенко.

Він також наголосив на тому, що як міський голова, який хоче зробити більший обсяг робіт у Чернігові, зацікавлений у розвитку виробництв, які тут знаходяться. Для того, щоби люди отримали більші заробітні плати, і від цього були би більші надходження в міський бюджет.

- У сьогоднішніх реаліях, 7 тисяч гривень по галузі легкої промисловості – це зарплата вища, ніж, наприклад, на «Чексілі». Але в загальному контексті сьогодні ситуація така, що місто, наприклад, не може втримати водіїв тролейбусів на зарплаті 9 тисяч на руки, бізнес не може втримати вже працівників окремих професій і зарплатою 10 тис. грн і вище.

Якщо ж брати будівельну галузь, то на сьогоднішній день мені відомий випадок, коли провідний спеціаліст, отримуючи офіційну зарплатню 25 тисяч на руки на місяць, пішов в іноземну компанію працювати на 56 тисяч. Це теж реалії, які треба враховувати. І тут розуміння власника стосовно реального стану речей на ринку праці є, реальні погляди на життя, на розвиток і т. д. - і це мені як міському голові надзвичайно подобається, - додав мер.

Владислав Атрошенко вкотре наголосив на тому, що міська влада буде максимально сприяти бізнесу, створюючи комфортні умови. Потрібна буде допомога в чомусь – у межах можливостей міська влада буде її надавати. Навзаєм нічого не потрібно – тільки розвивати виробництво і платити заробітні плати людям.

- Завдання Чернігова – створити комфортні умови для інвестора. Сьогодні, якщо брати українські міста, Чернігів це один із базових, де можна відроджувати легку промисловість. Є традиції, є певна кількість базових спеціалістів по цьому напрямку, -вважає міський голова.

Також мер зазначив, що можна більш активно залучати й місцеві ПТУ до підготовки кадрів.

- Але знов таки – сьогодні виробника-власника термін навчання у три роки не влаштовує. Треба щоб було не більш, ніж півроку. Умови такі, що реагувати на запит промисловості і вчити потрібно більш динамічно. В Україні, на жаль, це все регламентовано навчальними програмами, і на місцевому рівні впливати на навчальні програми місто не може. І якимось чином коригувати їх по термінах – у тому числі. Це та проблематика, яку і на рівні міста, і на рівні країни потрібно піднімати й вирішувати спільно, - акцентував Владислав Атрошенко.

  • 0
Добавлено: 4-02-2019, 09:29
0
817

Похожие публикации


Наверх