онлайн казино Украины

Чернігівський пологовий будинок обіцяють зробити еталоном енергозбереження

Чернігівський пологовий будинок обіцяють зробити еталоном енергозбереженняВже цього року у Чернігові стартує найбільший за останні роки проект з комплексної термомодернізації великої будівлі комунального закладу – пологового будинку.

Цікаво, що контролюватимуть хід робіт німецькі фахівці.

Пологовий будинок збудовано на початку 1980-х років, він має 5 поверхів, не зовсім просту конфігурацію. Внутрішній опалюваний об’єм приміщень у майже 50 тис. м3. Щоб це все обігріти щороку витрачають майже 4 мільйони гривень.

Цей проект стане пілотним у рамках програми з технічної допомоги «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», яка реалізується Німеччиною в Україні через Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ.

Для цього GIZ надає Чернігову грантові кошти в сумі 300 тис. євро при умові не меншого співфінансування з боку міста. Міська рада вже навіть одержала перший транш на реалізацію цього проекту в розмірі 120 тис. євро. Торги на вибір проектанта вже проведені та розпочате проектування.

Що конкретно зроблять - розповів заступник начальника міського управління капітального будівництва Олександр Макаров.

Зокрема, чиновник повідомив, що буде утеплене горище та всі стіни негорючим матеріалом (це буде базальтова вата). Також вдосконалять систему теплопостачання.

- Також часткова замінять вікна. І тут у нефахівців можуть виникнути питання про якусь #зраду: навіщо це робити, якщо всі вікна вже металопластикові? У пологовому вікна мінялися починаючи з 2000 року. І серед них – а особливо серед тих що ставилися першими - є такі, що вже не відповідають нинішнім нормам по збереженню тепла. Скажімо, однокамерні. От їх і будуть міняти. Спеціалісти обстежили, які відповідають нормам збереження тепла, а які ні. Загалом міняти будуть відсотків 25 від усіх вікон. Там де можливо, якщо це не ті вікна, які мінялися першими і які зовсім застарілі конструктивно, будуть залишати основу і міняти тільки склопакет. Проектант буде це передбачати, - розповідає Олександр Макаров.

Також після утеплення стін корпус пологового пофарбують у різні кольори. І буде навіть його освітлення.

Все перераховане сподіваються встигнути протягом 2019 року.

А от особливих незручностей для пацієнтів чи лікарів не буде.

- Ніякого виселення чи незручностей для пацієнтів не буде: поверхів чи корпусів не перекриватимуть. У договорі з підрядником буде прописана умова, що всі роботи проводяться в рамках працюючого закладу. Пологовий будинок весь час буде працювати в повному обсязі, - зазначив Олександр Макаров.

  • 0
Добавлено: 2-02-2019, 08:51
0
757

Похожие публикации


Наверх