онлайн казино Украины

Як реалізуються «житлові програми» щодо ветеранів і родин загиблих на Чернігівщині?

Як реалізуються «житлові програми» щодо ветеранів і родин загиблих на Чернігівщині?Родини загиблих воїнів та ветерани АТО, що отримали інвалідність І та ІІ групи, мають першочергове право на отримання житла та покращення житлових умов. Для цього в нашій державі запрацювала програма з відшкодування (компенсації) вартості житла.

Як нею скористатися практично, пояснюють фахівці.

Гроші виділяються, в держбюджет на 2017 вони теж закладені

За словами директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олега Русіна, його відомство координує в області реалізацію двох бюджетних програм, націлених на забезпечення житлом згаданих категорій співгромадян.
Перша стосується військовослужбовців, котрі втратили функціональні можливості нижніх кінцівок. Минулого року для нашої області була виділена сума в розмірі 1,8 млн. гривень, що дало змогу придбано дві квартири для ветеранів, одну – в Чернігові, другу – в Козелецькому районі. На цей момент ця черга повністю закрита.

Друга програма стосується членів родин загиблих учасників АТО та воїнів, які отримали І чи ІІ групу інвалідності. За підсумками 2016-го, своє право реалізували 23 родини на Чернігівщині. Для цього з державного бюджету було виділено субвенцію в сумі 14,8 млн. грн., ці кошти майже повністю використані. Вони перераховані на особисті рахунки членів родин чи воїнів в установах Ощадбанку. Скористатися ними можна упродовж року. Причому купити не тільки квартиру, а й приватний будинок чи інвестувати будівництво. І не лише на території Чернігівщини, а в будь-якому регіоні України.
Як відповідно до чинного законодавства розраховується площа житла для родини, пояснює Олег Русін: «Площа житла розраховується так: на кожного члена родини 13,65 квадратних метрів, крім того, нараховується додатково 35,22 квадратних метри для даної категорії та плюс 10 квадратних метрів на родину. Якщо наприклад, військовослужбовець, який отримав першу чи другу групу інвалідності, проживає з дружиною, має двоє дітей, то розрахунок такий: 13,65х4 + 35,22 + 10= 99,82 метрів квадратних на родину. Отака потреба даної родини в житловій площі».
Вартість житла, на яке надається компенсація, теж регламентується відповідними нормативними документами. Зокрема, вартість одного квадратного метру для нашої області визначена на рівні 8758 грн. Для обласного центру застосовується додатковий коефіцієнт, тобто ця сума множиться на 1,5 = 13137 гривень. За словами Олега Русіна, цього повністю достатньо для придбання сучасного комфортного житла.
Чи реально покращити свої житлові умови ветеранам АТО без інвалідності?

Коментар надає представник Всеукраїнської правозахисної організації «Юридична сотня» в Чернігівський області Інна Сімакіна.
На підставі п.14 ст. Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій мають право на першочергове забезпечення жилою площею. Для цього учасники бойових дій мають стояти в черзі на отримання житла. В той же час варто знати, кого взагалі визначають особою, яка потребує поліпшення житлових умов.

Це особи, котрі:
1) забезпечені жилою площею нижче за рівень, що визначений виконавчими комітетами обласних, Київською та Севастопольською міською радою разом з радами профспілок. Такі функції на сьогодні виконують обласні державні адміністрації, Київська і Севастопольська державні адміністрації.
2) проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;
3) хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї. Перелік зазначених захворювань затверджено у додатку 1 до Наказу МЗ УССР від 08.02.85 № 52;
4) проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів;
5) які проживають тривалий час за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності;
6) які проживають у гуртожитках;
7) які проживають в одній кімнаті по дві і більше сім’ї, незалежно від родинних відносин, або особи різної статі, старші за 9 років, крім подружжя (в тому числі якщо це приміщення складається більш ніж з однієї кімнати). Тими, що потребують поліпшення житлових умов, визнаються також громадяни, які проживають у комунальних квартирах: особи, які належать до інвалідів війни; особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; учасники бойових дій та учасники війни.

Що стосується взяття на квартирний облік на підставі забезпечення жилою площею нижче за рівень, визначений відповідними структурами органів місцевого самоврядування, то учасникам бойових дій треба або не мати у власності чи користуванні квадратних метрів, або їх має бути обмаль. Мінімальний розмір забезпеченості визначається в кожному населеному пункті окремо, в Чернігові це 8 кв. метрів на одного члена родини. Якщо маєте більше, значить, не потребуєте покращення житлових умов. На жаль, на даний час черга на отримання житла від держави, хоч і є «першочерговою», але просувається дуже повільно і не забезпечила житлом навіть усіх учасників бойових дій в Афганістані.
«На мою думку, ця ситуація може змінитися виключно з прийняттям місцевих програм забезпечення житлом учасників бойових дій або зі зміною на державному рівні підходу до забезпечення житлом пільгових категорій громадян , - говорить Інна Сімакіна. - Можливо, варто передбачити пільгове державне кредитування для придбання житла учасниками бойових дій або забезпечення їх соціальним житлом».
Як скористатися компенсацією на житло безпечно та вигідно?
Поради надає член Єдиного волонтерського центру, директор агенції нерухомості «Приват Ріелт» Інна Різуха.
«Вважаю, це велике досягнення, що держава почала перераховувати компенсації на житло родинам загиблих і ветеранам,- одразу зазначила моя співрозмовниця. - Тепер вони можуть обрати житло на свій смак: квартиру чи будинок, не обмежуються лише територією Чернігова. Коли ж раніше за державною програмою пільговикам виділялися квартири, насправді їх було дуже складно отримати, буквально кожну доводилося «вибивати». Зараз гроші, наскільки я знаю, надходять в повному обсязі, достатньому для придбання, приміром, квартири у новобудові Чернігова».
За словами Інни Різухи, квадратний метр в обласному центрі на первинному ринку на цей момент коштує від 8,5 тисяч гривень і десь до 15 тисяч в елітних будинках. До речі, допомогою у подібних ситуаціях пані Різуха та її агенція займається буквально з перших днів війни. Консультували як ветеранів АТО, так і родини загиблих, родини військовослужбовців, переведених до нашого міста з Криму. Жінка з гордістю розповідає, що саме завдяки їх втручанню та наполегливості вдалося «вибити» у Міністерства оборони для 26 родин чернігівських військовослужбовців право приватизувати житло, виділене їм у тимчасове користування. Це питання не вирішувалося з травня 2014 року, але спільними зусиллями в 2016 р. було досягнуто позитивного результату.
«Щодо купівлі житла за державною програмою компенсації його вартості родинам загиблих воїнів АТО і ветеранам, у цьому процесі також є певні нюанси, - зазначає Інна Різуха. - Тому я рекомендую звертатися до агенції чи ріелтора, яким вже добре знайомий цей механізм. Це зекономить час і нерви клієнтам. На мій погляд, у цій справі дуже важлива рекомендація! Розпитайте рідних, друзів, колег, нехай порадять вам фахівця, до якого вони вже зверталися раніше й були на 100% задоволені результатом, якому і ви зможете довіритися. Важливо, аби це були фахівці – ріелтори, нотаріуси, що працюють на ринку нерухомості не один рік і мають бездоганну репутацію».
А що на практиці?
За словами активістки громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» (об’єднує батьків, дружин, дітей загиблих воїнів у нашій області) Раїси Шанської, багато хто з цієї категорії наших земляків минулого року отримав компенсацію на придбання житла за вищезгаданою цільовою програмою. Частина з них вже встигли покращити свої житлові умови, навіть переїхали до нових помешкань, а дехто ще придивляється, зважує різні варіанти.
Серед тих, хто вже отримав таку компенсацію в 2016-му, дружина солдата Ігоря Миколайовича Медведя, Ганна Медвєдь. Чернігівець загинув 5 червня 2016 року внаслідок мінометного обстрілу диверсійно-розвідувальною групою терористів спостережного пункту українських військ поблизу станції Майорськ (район м. Горлівка) Донецької області. У жовтні відповідно за наказом Президента України нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Дітей у цієї пари не було.
Вдова героя зібрала всі відповідні папери, звернулася до управління соцзахисту, відкрила рахунок в банку, згодом казначейство перерахувало їй кошти, на які пані Ганна придбала двокімнатну квартиру в районі вул. Белова. Каже, що все відбувалося без затримок. По допомогу звернулася до агенції нерухомості, адже важливо було знайти житло, на яке вистачило б виділених коштів. Окрім неї відповідні компенсації в 2016-му отримали загалом 5 родин у Новозаводському районі Чернігова.

  • 0
Добавлено: 3-02-2017, 11:03
0
787

Похожие публикации


Наверх