онлайн казино Украины

«Чернігівгаз» вирішив змором загнати народ в «газовий колгосп»

«Чернігівгаз» вирішив змором загнати народ в «газовий колгосп»Жителі будинку 143 на проспекті Перемоги в Чернігові ладні йти і до мера, і в прокуратуру, і в АМКУ, і, мабуть, до пані Ярової в «Чернігівгаз»…
І хто знає, куди ще йти за газом, який до 112-ти квартир мав би поставляти монополіст «Чернігівгаз», однак вже другу добу цього не робить.
Про це йшлося темного й морозного вечора 17 листопада за присутності більш як півсотні тутешніх.
Жителі будинку впевнені: через те, що вони попросили геть бригаду «Чернігівгазу», яка збиралася підключити їх до «газового колгоспу» – будинкового лічильнику газу – їм, як помсту, влаштували відключення. Мовляв, тепер самі прийдете ще й просити будете.
Звісно, народ розлючений: замість вечірнього борщу після роботи – ось такі неприємності. Та й далеко не кожен в будинку з газом тримає в тумбочці електроплитку, аби бодай щось приготувати без газу.
Не монополіста то діло – працювати з клієнтом
Про збори повідомляли в «Чернігівгаз», запрошували «в гості». Та жоден представник «Чернігівгазу» на збори «кинутих» ним же споживачів не з’явився. Ніхто не зволив прийти поза робочим часом, навіть ті начальники, котрі начебто мають ненормований робочий день.
Під час зборів якось промайнула думка про те, що норми споживання газу – завищені, тож з лічильником, нехай навіть у такому «газовому колгоспі», плата за газ, можливо, буде дещо менша. «Так чому ніхто не прийшов і нічого не розповідає?» – зависло запитання в морозному повітрі.

Політичний присмак
На збори прибув і депутат міськради Юрій Власенко, котрий заявив, що направив звернення до «Чернігівгазу». На яке чекати відповіді можна ще 10 днів. З його слів, за законом лічильники мають бути у кожного споживача в квартирі. Однак Кабмін видав якийсь документ: мовляв, немає можливості лічильники поквартирно – то й один на будинок згодиться.
– Що має вищу юридичну силу: закон чи постанови Кабміну? – запитали з юрби у Власенка.
– Закон, – відповів той. Втім, запитання, напевно, було риторичне.
Побіжно Власенко не забув нагадати, що очолювана ним міська партійна організація в міськраді має лише 7 «штиків». І додав, що люди самі знають, від яких політсил у них і мер, і губернатор.
Він описав деякі варіанти дій. Якщо люди не хочуть погоджуватися на будинковий лічильник і йти на поклон до монополіста, то він рекомендував створити ініціативну групу. І обіцяв юридичну підтримку та «завести вас за руку, куди буде потрібно» – до мера, прокурора тощо. Якщо ж, за словами Власенка, людям звертатися до суду через таке порушення з боку «Чернігівгазу», то за примарних перспектив цієї затії ще й сплатити мито в півтисячі доведеться.

Технічний бік питання
Схоже, газ до будинку можна б було відкрити самим же мешканцям за допомоги табуретки і пари м’язистих рук. А, може, і пари гайкових ключів на додачу. Ось вони – дві засувки на двох відгалуженнях від газогону, що стирчить із землі біля заготовленої для лічильника шафи.
І якщо так станеться, особливо у виконанні тишком-нишком, то це реальна небезпека зруйнувати будинок. Бо невідомо, у кого й де газ відкритий і на скільки той хтось кудись пішов. А газ буде наповнювати яку-небудь квартиру…
У разі чого «Чернігівгаз», звісно, буде звично винуватити споживачів. Щось схоже ми вже чули після вибуху в «хрущовці» на вул. 50 років ВЛКСМ, 36, що стався 26 березня 2012 року. Тоді все списали на загиблого.
Юридичний бік
Сказане тут є особистою думкою і висновками автора (окрім цитат законів), котрий не є юристом. Але ж, принаймні, читати написане чорним по білому навчений ще понад три десятиліття тому.
Диспут про те, чи обов’язкові лічильники саме в кожну квартиру, чи достатньо один на будинок, як і всяка дискусія, має починатися з визначення понять.
Закони теж починаються з визначення понять, в ньому застосованих. Так і Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» дає визначення термінів у першій же статті.
2) комерційний (приладовий) облік природного газу (далі - облік природного газу) - визначення за допомогою вузла обліку природного газу обсягу споживання та/або реалізації природного газу, на підставі якого проводяться взаєморозрахунки між споживачами природного газу та суб'єктами господарювання, що здійснюють постачання природного газу;
4) споживачі природного газу - фізичні особи (населення), фізичні особи - підприємці та юридичні особи, які відповідно до договору користуються послугами з газопостачання та використовують природний газ для приготування їжі, опалення, підігріву води, а також як паливо або сировину.
Ще раз. Розрахунок зі споживачем (абонент – це людина, а не багатоквартирний будинок) ведеться на підставі комерційного обліку. І цей облік – чітко вказано: лічильник. Лічильник, а не розрахунок якогось сферичного коня в вакуумі, тобто середнього споживання в багатоквартирному газовому колгоспі.
Звісно ж, закон не формулює щось на зразок «ставити лічильники в кожну квартиру», тому що з юридичної точку зору це формулювання безглузде. Звісно, майже завжди один споживач – в одній квартирі. Але квартира, багатоквартирний будинок чи інше приміщення – це НЕ ОСОБА, і бути споживачем не може. Договір же не зі стінами квартири укладають, а з особою – власником цих стін.
Врешті-решт, всі документи міністерств мають відповідати законам, а ті, в свою чергу – Конституції, як основному закону. Де ж це Конституція припускає чи допускає, що один громадянин має платити за спожите іншим? Де допускається така колективна відповідальність за спожите персонально?
Можна якось зрозуміти анахронізм із системою опалення, де кожен окремо майже ніяк не може регулювати споживання (хоча й тут обмовки: утеплення, кількість і вид батарей тощо).
Але споживання газу кожен регулює прямо й безпосередньо: один 0,5 л води на чай кип'ятить, другий частенько пече пироги, а третій самогон варить.
Ніхто не зобов'язаний платити ані «за того хлопця», ні за витоки газу з системи.
Довідка
Алла Ярова, голова ПАТ «Чернігівгаз», проживає в будинку 41-А на вул. Олега Михнюка (раніше – Воїнів-Інтернаціоналістів). До нього – 600 метрів ходи від будинку 143 на проспекті Перемоги. Все ж таки в рази ближче, аніж до головної контори «Чернігівгазу» на вул. Любецька.

Добавлено: 18-11-2016, 10:25
0
0

Похожие публикации


Наверх