онлайн казино Украины

Газові війни: чернігівці погрожують перекриттям дороги у знак протесту проти дій «Чернігівгазу»

Газові війни: чернігівці погрожують перекриттям дороги у знак протесту проти дій «Чернігівгазу»Сьогодні, 20 жовтня, одразу у декількох чернігівських будинках сталися сутички між містянами та газівниками з приводу встановлення загальнобудинкових лічильників газу. Люди були обурені тим, що про встановлення лічильників їх не попередили.
«Чернігівгаз» за відмову від встановлення залишив будинки без блакитного палива.
У схожій ситуації опинилися мешканці будинку по вулиці Дніпровська, 2(126-квартирний будинок) та проспекту Миру, 65(140 квартир).
Як повідомив депутат міськради Віктор Тарасов, за останньою адресою декілька жителів будинку перешкоджали встановленню лічильника.
«Сьогодні зранку, односторонньо, без жодних попереджень, представники ПАТ «Чернігівгаз» відключили від газопостачання цілий 4-під’їздний 9-поверховий будинок - 140 квартир, за адресою Проспект Миру 65. Начебто, кілька мешканців будинку перешкоджали встановленню будинкового лічльнику газу. При тому, що понад 20 квартир будинку вже обладнані індивідуальними газовими лічильниками» - написав він на своїй сторінці у Facebook.
Також за словами Тарасова, якщо до 10 ранку 21 жовтня «Чернігівгаз» не підключить до будинку «блакитне паливо», люди налаштовані рішуче і перекриватимуть дорогу у районі готелю «Градецький».
Як згодом повідомив заступник міського голови Олександр Ломако, газ мешканці проблемних будинків отримають завтра.
«Чернігівгаз» відключення будинків від газу мотивує нормами Кодексу газорозподільчих систем, за яким однією із причин такого рішення може стати «відмова споживача від встановлення лічильника газу, що здійснюється за ініціативи та за кошти Оператора ГРМ, з урахуванням Закону України «Про комерційний облік природного газу»».
Зазначимо: конфлікт довкола встановлення у Чернігові загальнобудинкових газових лічильників триває вже кілька місяців. Містяни всіляко перешкоджають їх встановленню, адже вважають, що це не вигідно, бо кожна квартира використовує різну кількість газу. Натомість, вимагають, щоб «Чернігівгаз» встановлював індивідуальні лічильники у кожній квартирі.
Під час робочої поїздки Міністра соцполітики Андрія Реви до Чернігова 14 вересня він дорікнув голові правління ПАТ «Чернігівгаз» Аллі Яровій за її ініціативи по встановленню загальнобудинкових лічильників. Рева заявив, що розуміє обурення мешканців, а особливо самотніх людей, які після встановлення таких лічильників платитимуть за газ, можливо, більше, аніж споживають. Також він нагадав Яровій, що згідно із законом, «Чернігівгаз» повинен встановлювати лічильник газу у кожній квартирі.
«Є такий закон «Про комерційний облік природного газу». Він передбачає, що прилади комерційного обліку газу встановлюється споживачам. Хто для вас споживач: будинок чи окрема квартира? Квартира? То на якій підставі ви ставите загальнобудинкові прилади обліку газу? До речі, до 1 січня 2016 року ви повинні були поставити для споживачів, що використовують газ для приготування їжі. От замість того, щоб встановлювати лічильник окремо в кожну квартиру, ви вирішили поставити загальнобудинковий лічильник. На якій підставі? У нас що, тепер весь будинок буде купляти у вас газ, чи все ж таки окремі споживачі?» - сказав Рева.
У свою чергу Ярова послалася на рішення НКРЕ КП щодо встановлення загальнобудинкових лічильників та заявила, що вартість встановлення індивідуальних лічильників не закладена у тарифі.
Згодом міський голова Владислав Атрошенко підтримав позицію Ярової та закликав чернігівців не перешкоджати встановленню лічильників. Під час засідання виконкому 6 жовтня він заявив:
«НКРЕКП наполягає на встановленні загальнобудинкових лічильників. Чернігівцям треба розуміти, що якщо міська влада не буде давати змогу встановлювати будинкові газові лічильники, то за регламентом НКРЕКП передбачається можливість нараховування ціни за спожитий газ по верхній межі. Це приблизно в два рази дорожче. Якщо зараз мешканці платять близько 4 грн. за 1 м3 спожитого газу, то потім вони будуть платити 9 грн за 1 м3. Або другий варіант – відключення будинку від газопостачання. Це серйозні ризики. Тому інших варіантів, як погоджуватись на встановлення будинкових лічильників, немає» - сказав Атрошенко.

Добавлено: 21-10-2016, 09:01
0
0

Похожие публикации


Наверх