онлайн казино Украины

У Батурині відкрили пам’ятник Кобзареві

У Батурині відкрили пам’ятник КобзаревіПам’ятник великому поету та художнику Тарасові Шевченку відкрили сьогодні у Батурині Бахмацького району.
Його встановили на вулиці імені президента Украіни Віктора Ющенка за ініціативи мешканців селища.
В урочистій церемонії взяли участь голова ОДА Валерій Куліч, заступник міністра молоді та спорту Олександр Ярема, народний депутат Украіни Валерій Давиденко, Герой Украіни, учасник АТО Євген Межевікін та інші.
Автор погруддя – відомий скульптор з Полтавщини Сергій Олешко. Він прибути не зміг. Як розповів Батуринський міський голова Леонід Душа, виготовлення бронзового пам'ятника з постаментом з каменя-пісковика коштувало 200 тисяч гривень. З них 80% коштів надали спонсори (вказаний парламентарій, земляк Сергій Бут, керівники сільгосппідприємств), а решту зібрала місцева громада.
«Цінність цього пам'ятника в тому, що влада відкриває його не під якесь свято, а за ініціативи громади, – зазначив Валерій Куліч, – Свою останню подорож, яку здійснив Тарас Шевченко, проходила через Батурин, тому ми сьогодні це погруддя відкриваємо, аби ще раз пвдкреслити всю величину його постаті для українців».
Валерій Давиденко у виступі навів рядки з поеми Кобзаря "Великий льох", що закарбовані на пам'ятнику:
«Як Батурин славний
Москва вночі запалила, Чечеля убила,
І малого, і старого в Сеймі потопила".
«Ім'я Шевченка назавжди вписане в історію славного Батурина. Він дуже гостро переживав історичну трагедію Батурина та України, тому встановлення пам'ятника - це наша данина найвідомішому у світі українцю».
Погруддя освятив настоятель місцевої Святопокровської церкви отець Роман.
Варто зауважити, що облаштування пам'ятника не завершили. Поряд височіє гора піску для підсипки доріжок. У деяких журналістів та мешканців Батурина склалося враження, що влада намагалася поспішала з відкриттям, аби присвятити урочистості до 155-ої річниці перепоховання Кобзаря, яку відзначали минулої неділі.

Добавлено: 27-05-2016, 09:17
0
0

Похожие публикации


Наверх