онлайн казино Украины

Який вплив має протектор на зчеплення та керованість автомобіля

В Україні купити резину на авто можна з різними типами протекторних малюнків. Кожен з них демонструватиме свої найкращі властивості, залежно від умов експлуатації.


Типи протекторів літніх шин


Літні автомобільні шини купити можна з трьома типами протекторних малюнків:
  1. Симетричний ненаправлений. По всій контактній площі нанесено однотипний малюнок, без вказівки сторін та напрямку руху колеса. Покришки 195 70 r15c та інших розмірів з ненаправленим симетричним малюнком вважаються універсальними та надійними, та й ціна їхня на ринку – найнижча. Відрізняються гарною маневреністю та керованістю в суху погоду, але не підходять любителям швидкісної їзди з агресивною манерою управління машиною. Ненаправлена гума є чудовим варіантом для експлуатації у міських умовах.
  2. Симетрично спрямований. Відрізняються своєрідною ялинкою на поверхні. По спрямованих у різні боки канавкам відводиться накопичена в дорозі волога і бруд, щоб контактна пляма завжди була очищеною та свіжою. Таку резину купити рекомендується власникам автомобілів із заднім приводом, оскільки вони більш схильні до заносів на мокрому та засніженому покритті. При посадці на обід необхідно враховувати стрілки на боковинах – вони вказують напрямок, у якому потрібно встановлювати такі покришки.
  3. Асиметричний малюнок. Протектор розділений двома частинами. Одна сторона відповідає за якісну їзду по сухій трасі, інша, оснащена блоками різних габаритів – за безпеку на мокрій дорозі. Вартість асиметричних моделей висока, а й якість – відповідна. З мінусів варто відзначити відносно короткий термін експлуатації. При встановленні також потрібно дивитися на боковину – якщо проігнорувати напрямок стрілки, їздові характеристики будуть далекими від ідеальних.


Типи протекторів зимових покришок


Для зимового сезону купити шини можна із шипами або класичні. Шипована резина встановлюється для ефективної їзди по зледенілим покриттям, але в укоченому снігу, і тим більше, на сухій або мокрій дорозі, їхні їздові якості значно знижуються – збільшується гальмівний шлях, пришвидшується знос протектора, губляться шипи і стоятиме сильний гул від контакту з покриттям.
Класичні зимові шини поділяють на два типи:
  1. Європейські. Їхня стихія – їзда в регіонах з м'яким зимовим кліматом, де дороги регулярно очищаються від снігу та криги. Малюнок не такий агресивний, як у скандинавських моделях, тут краще працює дренажна система. Така гума виготовляється з жорсткіших матеріалів, що підвищує її зносостійкість – в середньому, при вмінні берегти шини, європейські покришки можуть служити 4-5 сезонів.
  2. Скандинавські. Малюнок складається з великих ромбоподібних блоків, укритих численними гострими ламелями. Вони можуть продавлювати крижану кірку і добре почуваються в глибокому снігу. Завдяки м'якості гумового складу, скандинавські покришки краще гальмують на зледенілій трасі. З недоліків варто виділити два моменти – збільшена маса, через що погіршується керованість і зростає витрата палива, і не такий тривалий термін служби.


Щоб покришки служили довше та ефективніше, потрібно купити диски за сезоном. Під літню резину найкращим варіантом стануть литі ковпаки – вони легші за вагою і мають більш привабливу зовнішність. Під зимові шини диски варто підбирати штампованого типу, які витриваліші та міцніші.

  • 0
Добавлено: 26-07-2023, 13:12
0
260

Похожие публикации


Наверх