
Шейкер: що це таке, різновиди та особливості барного приладдя
Шейкер — це невеликий барний інструмент, який призначений для приготування різних коктейлів шляхом ретельного змішування декількох інгредієнтів. Якщо ви хочете купити шейкер для коктейлів, варто знати, що слово «shaker» перекладається українською як «трясти», саме це професійно здійснюють бармени. Коктейльний шейкер виконує кілька важливих завдань:
- Ретельне змішування. Коктейльні напої містять холодні інгредієнти, які для якісного поєднання потребують значних зусиль. Шейкери значно полегшують цей процес.
- Швидке охолодження. Поєднання льоду та вправних рухів дозволяє швидко змішати всі компоненти й отримати смачний освіжний коктейль.
Купити шейкер для коктейлів можна переважно з неіржавної сталі, іноді частково застосовують скло для зручності використання. У руках досвідченого бармена шейкер стане не лише корисним інструментом, а й стильним акцентом будь-якого бару або домашньої вечірки.
Види шейкерів
З широкого асортименту можна виділити три основні типи, якими найчастіше користуються професійні бармени:
- Коблер — класичний варіант, що складається зі склянки, сита та кришки. Цей тип шейкера вважається ідеальним для новачків завдяки простоті збірки та використання.
- Американський (або Бостонський) — найпопулярніший серед барменів шейкер, що складається з двох склянок, які з’єднуються легким ударом. Основна більша склянка виготовлена з металу, а менша — металева або скляна, її основна функція — змішування. Для зручності іноді додають спеціальні обтяжувачі, що забезпечують стійкість і комфорт під час роботи.
- Французький — зустрічається рідше, має елегантну форму, що поєднує риси класичного та американського шейкерів. Він складається зі склянки та чашоподібної кришки.
Якщо ви власник закладу, перш ніж вибрати конкретну модель, варто порадитися з барменом, адже від його навичок залежатиме якість приготованого напою.
Правила приготування коктейлю в шейкері
Принцип створення коктейлів залишається незмінним багато століть, змінюється лише їхній склад. Перед початком приготування переконайтеся, що шейкер чистий і не має сторонніх запахів. Охолодіть його, після чого додавайте інгредієнти в такому порядку:
- лід;
- молоко;
- вершки, сік;
- спиртні напої.
Щільно закривши барне приладдя, міцно тримайте його двома руками та починайте енергійно струшувати. Лід під час рухів повинен чутися у вигляді ударів. Під час відкривання шейкера обов’язково користуйтеся спеціальним ситом (стрейнером), щоб у готовий напій не потрапили шматочки льоду або фруктів. Експериментуючи з інгредієнтами, враховуйте їхню сумісність.
Коктейлі, які готують у шейкері
Асортимент коктейлів, приготовлених за допомогою шейкера, вражає різноманіттям смаків і яскравістю кольорів. Завдяки експериментам із компонентами можна створити безліч унікальних напоїв, однак найвідомішими залишаються:
- «Маргарита» — лід, цукровий сироп, лайм, сіль, текіла, лікер тріпл сек.
- «Секс на пляжі» — лід, ананас, малина, журавлинний і ананасовий сік, персиковий лікер, горілка.
- «Дайкірі» — лід, лаймовий сік, цукровий сироп, білий ром.
Важливо пам’ятати, що в шейкер не можна вливати газовані напої — їх слід додавати вже у келих перед подачею. Прилад придатний не лише для алкогольних коктейлів, а й для приготування поживних протеїнових коктейлів або вітамінних фрешів. Використання шейкера значно пришвидшить процес приготування і дозволить повністю розкрити смакові якості улюбленого напою.
Джерело: restoplus.com.ua