онлайн казино Украины

Україна готова допомогти Росії забезпечити Європу газом

Україна готова допомогти Росії забезпечити Європу газом"Коли Росія скоротила подачу газу в Європу і представники Газпрому офіційно це визнали, ми їм запропонували - будь ласка, звертайтесь до нас, складемо договір і допоможемо, якщо ви це вважаєте за необхідне", - сказав пан Азаров журналістам у Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами прем’єра, для цього потрібно збільшити відбір газу з українських підземних сховищ. "Це ніяк не може негативно відбитися, бо ми для того влітку і закачували газ в газосховища, щоб взимку з них відбирати", - сказав прем'єр.

Він ще раз підтвердив намір України максимально переводити теплові електростанції країни на спалювання вугілля, оскільки, за його словами, цей вид палива економічно більш вигідний.

У суботу, 4 лютого, компанія "Нафтогаз України" повідомила про вже "максимально збільшила" відбір газу з підземних сховищ, аби допомогти Газпрому виконувати свої договори з європейськими споживачами.

У Нафтогазі також кажуть, що скоротили обсяг відбору російського газу в українську ГТС.

"Це дозволить забезпечити максимальний рівень експорту енергоресурсу до країн Європи", - йдеться в заяві компанії, опублікованій на її сайті.

Нафтогаз запевняє, що такий режим роботи також дозволить забезпечити потреби українців у газі.

Водночас у Газпромі кажуть, що Україна за минулі дні споживала більше газу, ніж передбачено контрактом.

Під час зустрічі керівництва газової компанії з прем'єр-міністром Росії Владіміром Путіним йшлося про те, що Україна щодня відбирає з російської труби від 150 до 170 мільйонів кубометрів палива, тоді як контракт передбачає лише 135 мільйонів.

У Газпромі порахували, що з такими темпами за рік Україна відбере замість заявлених 27 мільярдів близько 60 мільярдів кубометрів газу.

Як повідомляє Інтерфакс, з цього приводу Владімір Путін сказав: "А ось те, що більше 50 (мільярдів), це вже виходить навіть за рамки того контракту, який вони (Україна) хотіли скоротити. Але, тим не менше, потрібно Україні помагати і повною мірою задовольняти їхні потреби".
Газпром визнав скорочення поставок

Після того як ряд європейських країн заявили про скорочення поставок російського газу офіційний Брюссель у п’ятницю, 3 лютого, зробив про це офіційну заяву.

За словами представниці Єврокомісії Марлен Холцнер, газ недоотримували у Польщі (8%), Австрії (30%), Угорщині, Болгарії, Румунії, Греції та Італії (24%).

Того ж дня в Газпромі відповіли, що європейські компанії завищують заявки на поставку, і тому компанія не може їх виконати.

А напередодні керівник ГазпромЕкспорту Алєксандр Мєдвєдєв сказав, що Європа недоотримує газ через те, що Україна відбирає понадконтрактні обсяги палива. В Києві одразу ж заперечили це.

Уже наступного дня, 4 лютого, заступник голови правління Газпрому Андрій Круглов визнав зменшення обсягу поставок палива до Європи.

Під час зустрічі з прем’єром Владіміром Путіним пан Круглов сказав, що протягом кількох днів європейські країни недотримували до 10% російського газу, але потім поставки відновилися, повідомляє Інтерфакс.

Під час тієї ж зустрічі російський прем'єр попросив керівництво газової компанії "докласти максимальних зусиль", щоб забезпечити європейців газом. При цьому, за його словами, головне завдання Газпрому – забезпечити внутрішні потреби Росії.


Источник: http://www.bbc.co.uk

  • 0
Добавлено: 6-02-2012, 11:42
0
171

Похожие публикации


Наверх