онлайн казино Украины

Скандал навколо Євробачення: Іран відкликав посла з Азербайджану

Скандал навколо Євробачення: Іран відкликав посла з АзербайджануКритика ісламського духовенства шиїтського Баку за проведення пісенного конкурсу Євробачення-2012 призвела до ще більшого погіршення відносин між двома країнами. Іран відкликав посла Мухаммеда Багіра Бахрамі з Азербайджану.

Відкликання посла в Тегеран для консультацій відбулося після декількох місяців взаємних звинувачень Ірану і Азербайджану у втручанні в справи один одного. Як пише The Guardian, Бахрамі повинен був вилетіти в свою країну 22 травня, проте офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає. Повідомляється, що критикуючи Євробачення в Баку, представники ісламської республіки Іран згадали про плановане проведення під час пісенного конкурсу гей-параду. Як підкреслює видання, в травні такий захід в Баку і не планувався.

Відомо, що однією з головних причин дипломатичного скандалу став гнів Тегерана, викликаний нещодавніми антиіранськими протестами в Баку. Акція протесту перед посольством Ірану в столиці Азербайджану відбулася минулого тижня: тоді місцеві опозиціонери висловлювали невдоволення утиском прав численного азербайджанського населення Ірану. Під час протесту використовувалися фото іранського президента Махмуда Ахмадінеджада і духовного лідера Ірану аятолли Алі Хаменеі з критичними коментарями.

До слова, згідно з оцінками ЦРУ, сьогодні азербайджанці складають 16% населення Ірану і проживають переважно на північному заході держави. Відносини країн-сусідів останнім часом дуже загострилися. Баку звинувачує Тегеран в шпигунстві та підготовці терактів. Іран заявляє, що Азербайджан співпрацює з ізраїльською розвідкою.

  • 0
Добавлено: 24-05-2012, 10:23
0
263

Похожие публикации


Наверх