онлайн казино Украины

Вулиці інтенсивно поливають! Вибори?

Вулиці інтенсивно поливають! Вибори? З наближенням парламентських виборів чернігівські вулиці прибирають все краще і краще. Адже по 205-му округу від правлячої партії до Верховної ради балотується сам міський голова Олександр Соколов!

Якщо у минулі роки звичайні за радянських часів «поливальні» машини стали таким собі антикваріатом і дивиною, то цього року центральні вулиці міста і проспекти поливаються дуже інтенсивно. Особливо, у спеку.

Бум вологого прибирання припав, напевно, на 1986-й рік, коли сталася аварія на Чорнобильській АЕС. Так, на кадрах американських фільмів-катастроф поливальні машини миють не лише тротуари, а й… стіни будинків. Багатьом глядачам відомі і гумористичні кадри з радянських кінострічок, коли проспекти поливалися під час дощу. За графіком!

Роки «незалежності» характерні тим, що навіть після зими дороги мити поступово припинили. Пісок з-під бордюрів змивався зазвичай сам собою і поступово – з літніми дощами, розносився вітром і черевиками громадян. Особливо на околицях і в спальних районах. Поодинокі «поливайки» працювали хіба що в скверах міста і біля пам’ятника афганцям. А от земля з-під бордюрів вишкрябувалася вручну силами «жіночих батальйонів».

У таких містах області як Ніжин справи з прибиранням ще гірше – у літню пору року, особливо в спальних районах, за довгої відсутності дощу від машин і автобусів курява здіймається немов у полі після проїзду трактора.

Як кажуть ніжинці-старожили: «Якщо у Чернігові в білій сорочці можна ходити три дні, то у Ніжині – лише день».

В Чернігові справи з прибиранням значно покращилися цього року, коли комунальники змогли придбати машину-«пилосос» з чудернацькою назвою «Глобус» майже за 2 мільйони. Її призначення – прибирання сміття з-під бордюрів, за роботою цей агрегат можна побачити чи не щодня. Значно «помокрішав» і центр міста, особливо в спеку. Для чернігівців це є своєрідною дивиною, оскільки подібне вони могли побачити хіба що на екскурсії в «тоталітарному» білоруському Гомелі.

Що ж трапилося і звідки взялися гроші?

– Кошти взялися у зв’язку з тим, що ми проводимо планомірну роботу – забрали прибирання від районів. Зараз цим питанням займається міське управління ЖКГ, встановлюються прилади GPS, встановлюються оптимальні маршрути, закуплена відповідна машина «Глобус». Там теж є відповідна економія. За рахунок цього і з’являються кошти. Кожного року ми працюємо все краще, - стверджує начальник фінансового управління Чернігівської міської ради Едуард Бистров.

Причини такого покращення «Чернігівщина» попросила прокоментувати начальника цеху санітарного прибирання міста комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради Олександра Войтенка:

– Минулі роки було набагато менше фінансування. Цього року набагато краще. У порівнянні з минулим роком приблизно на 10% більше. За нормами, коли температура піднімається вище 25 градусів, ми зобов’язані поливати вулиці. Клумби поливає «Зеленбуд», а ми – дороги. У спеку це відбувається постійно. Поливаємо активно з 2-го липня з метою охолодження. Машина обходиться у 190 грн. на годину. Працює три таких машини. Про миття не йдеться, бо це коштує набагато дорожче. З цією задачею справляється «Глобус», від роботи якого в центрі міста стало набагато чистіше. В центрі це відбувається щодня, а на околицях – через 3-4 дні. У районі Масанів – раз на тиждень. Але однією машиною я багато не зроблю. Все одно потрібно залучати прибиральниць. Фінансування цього року набагато краще, і вибори тут ні до чого. Все це за рахунок бюджету. Якби ще працювали заводи і фабрики, то прибиралося б все як у старі часи років 20 назад, коли чистіше Чернігова міста не було.

Начальник управління ЖКГ чернігівської міської ради Володимир Кривенко також нам розповів про мету інтенсивного поливання – «щоб людЯм зручніше було ходити й дихати». Він теж заперечив зв'язок між виборами і комунальним покращенням, проте заперечив і збільшення фінансування на прибирання вулиць:

– Поки що немає такого. Все в межах того фінансування, яке було передбачене у бюджеті 2012 року… У вибори ми не граємо, ми працюємо і даємо результат. Ми раціонально використовуємо кошти і правильно плануємо роботу. Отак, - сказав Володимир Кривенко.

Натомість прибирання в Ніжині – це поки що повністю «ручна робота». Але існують і інші варіанти:

– Ми закликали Господа Бога і полили місто дощем, - поділився минулої п’ятниці своєю радістю заступник міського голови з питань ЖКГ Олександр Мороз.

Задача ніжинського ЖКГ – знайти близько 2 мільйонів і за прикладом Чернігова наступного року придбати машину-«пилосос» для прибирання вулиць. Дві старі поливомийні машини в автопарку таки є, але включити їх в процес – задоволення не з дешевих. А наразі головними інструментами прибирання є мітла й лопата у руках двірників плюс латання дірок у місцевому бюджеті зі сподіванням на допомогу народних депутатів.

Добавлено: 11-08-2012, 12:21
0
0

Похожие публикации


Наверх