онлайн казино Украины

Передвиборча пропаганда з точки зору клінічної психіатрії

Передвиборча пропаганда з точки зору клінічної психіатріїОфіційний старт виборчому процесу дано лише минулого тижня, проте мешканці нашого краю у дійсності вже понад півроку живуть в умовах доволі агресивної агітаційної кампанії потенційних кандидатів у депутати.

Для прикладу можна розглянути ситуацію в 207-му виборчому окрузі, який розташований на півночі Чернігівщини, зокрема – у Щорському районі.

Навіть попри те, що у номенклатурному середовищі більшість електорату цієї місцевості традиційно вважається добре керованою через важелі адмінресурсу, «залізних» гарантій обрання не має жоден із бажаючих отримати депутатський мандат. Навіть той, кого наполегливо «просуває» місцеве керівництво.

Безумовним лідером у бажанні вплинути на громадську думку є Ігор Рибаков.

Нагадаємо: він – одесит, колись належав до фракції блоку Юлії Тимошенко, тепер є партнером пропрезидентської більшості, став широко відомим після скандалу про підкуп депутатів у Верховній Раді.

Першим кроком з його боку стало розміщення у найбільш людних місцях району цілої колекції біг-бордів з власною фізіономією. Ось лише один момент не врахувала його «команда»: позиційний.

За дивним збігом обставин носії зовнішньої реклами були розташовані у відверто дивних місцях.

У Щорсі – на фоні найгіршого громадського туалету, біля стоматологічного відділення й неподалік засмічених халупок маленького базару.

По селах ситуація схожа. Нові Боровичі – перед недобудованою сільрадою, у Камці – майже посеред триметрових хащів на закинутій автобусній зупинці.

Якщо політтехнологи хотіли досягти виразного асоціативного ефекту для свого замовника – їм це вдалося на славу.

У цьому контексті аж надто оригінальним виглядає основний «меседж на рибаковських біг-бордах» – «Нам є ким пишатися!»

Поза тим районна газета регулярно радує своїх читачів матеріалами про одеського гостя. Він вітає людей з Днем Конституції, відвідує коров’ячу ферму, його представники дарують комп’ютерні флешки випускникам шкіл.

Завдяки фонду Ігоря Рибакова організована акція по селах – перукарі стрижуть потенційних виборців. Штабісти парламентаря активно використовують і тему повернення заощаджень колишнього ощадбанку СРСР.

Коли точніше – допомагають в оформленні заявочних документів. Рекламні листівки про такого роду послугу прикрашені портретом Ігоря Рибакова. У заслугу цій людині ставляться чималі грошові внески на місцеву церкву.

Такий крок настільки справив враження на її настоятеля Павла (Фазана), що до приїзду депутата він вистелив двір килимами й наказав бити у дзвони, коли високий гість завітав до храму.

Загалом же у Щорсі зустрічали лідера фракції «Реформи заради майбутнього» як і годиться – з оркестром. Сам візит був обставлений «по-царськи»: Рибаков прилетів на вертольоті, під час пересування районом його супроводжували численні охоронці, місцеві керівники.

Для організації «масовки» було застосовано адмінресурс в найбільш одіозній формі. Надалі розпочався особистий прийом громадян депутатом, який являв собою довжеленьку чергу з прохачів матеріальної допомоги. Ще у переліку добрих справ Рибакова - безкоштовна дискотека у Щорсі, екскурсія до Києва сільських голів тощо. Головне ж – він публічно (через газету) задекларував своє несприйняття «брудних виборчих технологій». Що б це означало?

Стосовно інших потенційних кандидатів на окрузі, то вийшов з політичного туману Олег Петров, який обирався тут у 1998-2002 і 2002-2006 роках. Тоді ходили вперті розмови про його приналежність до родинного кола Президента Леоніда Кучми і пов’язану з цим підтримку адмінресурсу.

Нещодавно він здійснив ряд поїздок деякими районами округу, намагаючись відновити поміж людей хоч якісь спогади про себе.

Однозначно заявив про намір поборотися за депутатський мандат Петро Шаповал, дуже добре відомий мешканцям Коропського, Городянського та Щорського районів, де народився і працював на керівних посадах.

В його активі – керування всією областю у 90-х роках. Зараз має статус Надзвичайного і Повноважного Посла України. Він провів ряд зустрічей із земляками й запам’ятався кількома публікаціями у регіональній та місцевій пресі на тему реалій нашого сьогодення і майбутнього країни.

У похід за депутатським хлібом вирішив піти і головний комуніст області Володимир Лещенко. Він добряче здивував своїх однопартійців рішенням рухатися до перемоги саме у 207-му окрузі, адже раніше його політична діяльність була зосереджена переважно в Чернігові.

Відразу ж виникло припущення про суто «технічну» роль цього діяча – відтягнути у когось голоси. Тим більше, що комуністи доволі несподівано включилися до відомого передвиборчого атракціону під назвою «Нечувана щедрість».

Володимир Лещенко роздає гроші різним прохачам, а вдячні за допомогу зі сторінок преси висловлюють йому щире спасибі. Й звідки кошти на все це?

Хоча коли врахувати, що свого часу офіс компартії розмістився в спеціально придбаній у центрі Щорса квартирі, то фінансовий стан «робітників і селян» можна лише вітати.

Об’єднана опозиція «Батьківщина» після тривалої тяганини виставила на окрузі викладача педуніверситету з Чернігова Сергія Журмана, але він своєї агітації ще не починав.

Головний же висновок з процесів, які нині відбуваються на «електоральному полі», доволі простий.

Більшість фактичних кандидатів у депутати діють згідно з відомим у психіатрії методом проекції. Це коли людина підсвідомо переносить свої вади на оточуючих, тобто – алкоголік вважає усіх навколо алкоголіками, хабарник – хабарниками, повія - ...

Але чомусь вони у своїй політичній практиці не враховують одного: люди – не пацієнти.

Добавлено: 9-08-2012, 12:27
0
0

Похожие публикации


Наверх