онлайн казино Украины

Пакети за гроші: що змінилося для чернігівців

Від учора одноразові пластикові пакети вже не мають роздавати безкоштовно. Тепер, як в супермаркетах, так і на ринках за них мають просити гроші. Якщо ж платити не хочеться, можна прийти зі своєю тарою або сумочкою. Єдине що залишиться безкоштовним – пакетики у які запаковані крупи, м'ясо або риба. Тобто, ті матеріали, які в іншому вигляді не можна донести.

Ми вирішили походити по центральному ринку Чернігова та по супермаркетах аби побачити на власні очі чи справді пакетики тепер продають і з'ясувати як обходяться без них чернігівці, що не хочуть платити.


«Я раздаю просто так, на халяву»
За словами жінка, що працює в кіоску, де продається одноразовий посуд, пакети та туалетний папір, останнім часом люди частіше почали купляти пакетики оптом. Мовляв, бояться, що їх скоро заборонять взагалі, а в господарстві вони так чи інакше потрібні. Та й сама вона деякі товари загортає у«маєчки» і поки не знає чи варто брати за них додаткові гроші чи й далі продавати безкоштовно.

Вот например недавно приходила женщина. Она покупает собакам кости на месяц вперед – 30 киллограм. Говорит: «Дайте мне пять упаковок пакетов, а то друг завтра их не будет». Она в них расфасовывает кости и складывает в холодильник. А как в таком случае обойтись без пакетов? Куда эти кости складывать? Я так понимаю, что за те пакетики в которые я иногда складываю товар для покупателей мне тоже нужно что-то брать. А сколько непонятно. Раз теперь это отдельный товар, то нужно будет и учет вести, ставить цену на них, - розповіла продавчиня.

Жінка каже, що пакетики, які розкладаються в продажу є давно. Як правило вони зроблені на основі крохмалу. Проте нині у неї в кіоску вони не продаються.

У нас были маечки из крохмала. Очень тонкие. В них нереально даже буханку хлеба донести куда-то. А были и плотные пакетики из такого же материала по 4 гривни за штуку. Вот они плотные и хорошие. Выдерживают до 10 килограмм. У меня их в продаже пока нету, но есть на кассах в АТБ, - розповіла жінка.

Продавці, що торгують фруктами, ягодами та овочами кажуть – пакети у них безкоштовні. Про те, що від сьогоднішнього дня розкладати у них товар і не брати додаткові гроші з покупців не можна, чули але не знали чи справді закон уже почав діяти.

Я раздаю просто так, на халяву. Сам покупаю их для этого. Но некоторые приходят и отказываются от пакета. Приходят со своими сеточками, с мешочками, с авоськами. Начал замечать, что появились новые сумочки из тонкой сеточки, как например раньше апельсины фасовали. Очень красиво выглядит в сочетании с желтыми или оранжевыми фруктами. Раньше мы взвешивали все в тарелках, люди приходили с мешочками и мы пересыпали их туда. В бумагу запаковывали. То есть не было проблем без пластиковых пакетов. Не было проблем, - розпов ів продавець фруктів.
А от його сусідка, що продає ягоди та горіхи заперечує – мовляв раніше люди купляли великі об’єми товарів. Нині ж все частіше беруть 100-200 грамів. І в авоську чи еко-сумку їх не відсиплеш.

Раньше ведь люди брали сразу по 50-10 килограмм того же сахара. А сейчас бабушки приходят и просят взвесить 100 грамм. До чего люди обнищали уже.. А куда ты 100 грамм пересыплешь? Или вот например мак, кунжут.. В какую авоську ты его пересыпешь? Приходят конечно и с судочками. Но если ты на рынок после работы идешь или наоборот, а нужно много всего купить, то сколько судочков с собой нести? Они ведь места много занимают. Это не очень удобно. Но если совсем запретят пакеты, то будем заворачивать в бумагу. К нам и так приходят люди с перестиранными по 10 раз «маечками», после рыбы, после сала, - наголошує одна з продавчинь.

«Загадили всю нашу природу»
Покупці ж, в цілому до заборони ставляться, якщо не добре, то з розумінням. Звичайно, обмеження подобаються далеко не всім. В першу чергу, нововведення вважають незручним.

Може екологічно воно й не правильно зате зручно. А то як без пакетів буде? Треба з дому брати купу всього. От підеш в магазин, купу мішочків, судочків не буде ж брати? Тому думаю, що потрібно буде придумати щось на заміну і щоб воно було безкоштовним, як раніше і ці пакетики, - розповіла одна з відвідувачок ринку.

Деякі люди наголошують – ініціатива хороша, а природа й справді потерпає від навали пластику, але одразу від пластикових пакетів відмовитись не вдасться.

Нужно искать альтернативу. Сразу мы не перейдем от этих одноразовых пакетиков. Поэтому будет продолжать пользоваться, только уже прийдется покупать. Но я понимаю насколько это все засоряет природу и поддерживаю запрет, - розповіла інша відвідувачка.

А от чернігівець Анатолій розповів – від пластику відмовився дуже давно. Він, як і вся його родина мають торби з тканини. Проте, найбільшу загрозу для екології вбачає не в пакетиках, а в пластикових плашках та батарейках.



Я уже очень давно не пользуюсь этими пакетами. Разве что в очень редких случаев. Для всего у меня есть тканевые мешочки. Я против этих кульков. Но кульки-кульками, а бутылки? Раньше все было из стекла: бутылки из под молока, масла, газировки.. Баночки стеклянные. Выпил, помыл и сдал. Их повторно можно было использовать. И экология чистая была. А сейчас все из пластика. Вот лежат эти кулечки, бутылки.. Они лет 200 будут разлагаться, если не больше. Говорят, что носить тяжело, но носили же раньше. Я понимаю, что оно удобно. Баба на базар едет, поналивала в бутылки молока, кинула и они уже не разобьются не разольются. Но а конечный результат какой?Загадили всю нашу природу, - бідкається Анатолій.

Чоловік додав – для того аби виправити ситуацію, найперше в Україні потрібний роздільний збір сміття та підприємства, які його перероблятимуть.


Все те саме, але за гроші
Власне, для супермаркетів по великому рахунку також нічого не змінилося. Тільки тепер, біля рулонів з безкоштовними раніше пакетами висять цінники та пояснення, чому за безкоштовні раніше пакети потрібно платити гроші. Власне, ціна за них буквально копійчана. В АТБ пакетик без ручок коштує 9 копійок, а з ручками 12. Вартість пакета тепер окремо прописана і в товарному чеку.

В «Сільпо» ціна трохи менша – за пакетик із ручками потрібно сплатити 10 копійок. А от пакетів без ручок в асортименті нема. Як розповіла адміністраторка «Сільпо» в ЦУМі на ім’я Ольга, покупці можуть придбати екологічний пакет або сумку на будь-який смак.

За звичайний пластиковий пакетик потрібно сплатити 10 копійок. Є пакети на основі крохмалю. Вони не шкодять екології та продаються по 4 гривні. Є також паперові пакети та сумки з тканини, - розповіла Ольга.

Як би там не було, з одного боку – одноразові пакетики коштують значно дешевше тих, що вважаються екологічними. Тож, якщо перед людиною постане вибір – купити пакет за 10-12 копійок чи за 4 гривні, вибір на користь останнього зроблять хіба що дуже свідомі люди.

Та й 10 копійок, для нинішнього часу, надто вже низька ціна, яка навряд чи спонукає людей й справді відмовитися від пластику з міркувань економії.

  • 0
Добавлено: 13-12-2021, 07:30
0
356

Похожие публикации


Наверх