онлайн казино Украины

Ботулізм у Чернігові: скуштували тараньку і померли

Незважаючи на численні попередження лікарів щодо уникнення вживання річкової непатраної риби, деякі жителі Чернігівщини, нехтуючи такими попередженнями, опиняються на межі життя та смерті.

Так лише за останні два тижні в області зафіксовано п’ять випадків ботулізму – небезпечного інфекційного захворювання, яке вражає нервову систему та часто призводить до непередбачуваних наслідків.

Як розповідає завідувачка інфекційного відділення КНП «Чернігівська міська лікарня № 2», головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я ОДА за напрямком «інфекційні хвороби» Світлана Ворона, нині в лікарні перебуває двоє жителів області з діагнозом «ботулізм», один з яких – у реанімаційному відділенні. Днями ж трьох пацієнтів було виписано з відділення після проведеного інтенсивного лікування.

– Ці люди опинилися на лікарняних ліжках унаслідок вживання власноруч приготовленої річкової риби, причому непатраної. Крім того, у реанімаційному відділенні обласної лікарні на апараті штучної вентиляції легень знаходиться жителька Коропського (за старим адміністративним поділом) району. Жінка також скуштувала рибу – ляща, зараженого збудником ботулізму. ЇЇ стан нині дуже і дуже загрозливий. До всіх хворих застосовується симптоматичне лікування, але ж вони потребують введення ботуліністичної сироватки, якої, на жаль, наразі в області немає. Тому управління охорони здоров’я облдержадміністрації докладає зусиль для її доставки з іншого регіону, – зазначає Світлана Ворона.

Пізніше стало відомо, що від небезпечної хвороби у лікарні померли 38-річна жінка та49-річний чоловік. Як з’ясувалося у результаті анамнезута опитування родичів, всі пацієнти вживали в’ялену річкову рибу непатрану або власного приготування, або придбану у не завжди законних місцях масової торгівлі продуктами харчування.

Відтак медики вкотре наголошують: у жодному разі не можна вживати рибу, копчену чи в’ялену, що приготовлена власноруч із порушенням гігієнічних і технологічних норм. Адже саме непатрана річкова риба часто-густо стає головною причиною зараження ботулізмом. А це захворювання, навіть у разі повного одужання, може залишити людину інвалідом!

Крім того, джерелами отруєння можуть бути такі продукти, як грибні консерви, м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, консервована риба, шинка. Іноді причиною отруєння можуть стати консервовані фрукти і навіть погано промита картопля, запечена у фользі. Якщо, наприклад, консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною (наприклад, поліетиленовою м’якою) кришкою, то в такому продукті не буде суворої анаеробізації, і тому там не виникають умови для утворення ботулотоксину. Якщо ж скляна банка була закатана металевою кришкою, то всередині такого продукту можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі недотримання інших умов стерилізації. Отже, практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб, можуть містити спори збудників ботулізму.

Медики наголошують, що при перших ознаках захворювання – нудоті, блювоті, підвищенні температури, погіршенні зору та загальної слабкості – слід негайно звернутися за медичною допомогою.

І пам’ятайте:у таких випадках рахунок може йти на хвилини. За найменшої підозри на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити до спеціалізованого відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв’язування й виведення токсинів з організму.

  • 0
Добавлено: 17-05-2021, 07:53
0
392

Похожие публикации


Наверх