онлайн казино Украины

Як чернігівцям уберегтися від брехні про коронавірус

За всіма небезпеками інфекції і карантинними обмеженнями суспільство зовсім нечасто згадує про те, що ризики від COVID-19 можуть бути не лише для фізичного здоров’я, але й для психічного.

Адже ледь не щодня з’являється чимало нової інформації, нових правил та рекомендацій. З кожного засобу масової інформації звучать іноді протилежні за змістом поради лікарів, психологів, чиновників…

При цьому часто новини є або сумнівними, або неправдивими, або навіть шкідливими, якщо споживати все почуте і побачене без фільтрів.

Ще у червні Служба безпеки України оприлюднила дані про викриття 385 агітаторів, які поширювали неправдиву інформацію про епідемію коронавірусу. При цьому 18 з них діяли за завданням з Росії. Вони «працювали» у Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, Конотопі, Івано-Франківську, Хмельницькому та Жашкові.

Усього ж на той час кіберфахівці СБУ заблокували понад 2600 спільнот із понад мільйонною аудиторією, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19. Стосовно дезінформаторів розпочато кримінальні провадження.

Неперевірена інформація може принести більше проблем, ніж сама інфекція. І це не перебільшення, вважає експерт з медіаграмотності, голова «Громадського ТБ: Чернігів» Сергій Зосименко. Але не просто попереджає, а дає кокнретні поради: як уберегтися від споживання неправдивої інформації про коронавірус.

– Все просто: працювати з офіційними джерелами. Якщо це інформація про школи – зайдіть на сайт Міністерства освіти, або управління освіти, або в школу безпосередньо.

Якщо інформація про карантин і обмеження – вона буде на сайті Міністерства охорони здоров’я. Про правила в’їзду чи виїзду з країни – знайдете в Міністерстві закордонних справ. Зробіть дзвінок на гарячу лінію. Кожне міністерство за щось відповідає. І якщо працювати з офіційними джерелами, інформаційна гігієна у нас буде витримана.

А вайбер, телеграм-канали, чати мамочок зі школи – у топку. Як і «зливні бачки», що посилаються на незрозумілі джерела.

Корисні телефони

Урядова гаряча лінія: 15-45
Міністерство закордонних справ: (044) 238-16-57
Міністерство освіти: (044) 481-47-69
Міністерство охорони здоров'я: 0-800-505-201
Центр громадського здоров'я МОЗ України: 0-800-505-840
Довідкова служба Національної служби здоров’я України: 16-77

  • 0
Добавлено: 1-09-2020, 14:59
0
719

Похожие публикации


Наверх