онлайн казино Украины

«Чернігівгаз» у мільйонних збитках: скоротити їх може допомогти вирівнювання тарифу

Днями у Чернігові відбулась пресконференція за участі голови правління АТ «Чернігівгаз» Алли Ярової, фінансового директора Сергія Рябка та комерційного директора Сергія Савченка. Керівництво компанії розповідало про стан справ у газовій галузі міста та області, вирівнювання тарифу, борги населення та взагалі роботу підприємства на карантині.

Тариф збитковий

За діючим тарифом з розподілу газу, який НКРЕКПзатвердила з 1 січня 2020 року, АТ «Чернігівгаз» недоотримуємайже 20% від суми, яка б дійсно покривала собівартість доставки газу населенню. Внаслідок цього чернігівські газовики понесли мільйонні збитки за перший квартал цього року. І, незважаючи на це, навіть в карантин не припиняли роботи і продовжували повноцінне та якісне обслуговування своїх абонентів. За 2 місяці карантину бригади аварійно-диспетчерської служби виїздили на виклики 2 065 разів.

–40 мільйонів гривень – такі збитки отримало АТ «Чернігівгаз» за перший квартал 2020 року. Це сталося через затвердження НКРЕКП збиткового тарифу на перше півріччя-він покриває лише 82% собівартості послуги з доставки газу. До того ж несвоєчасна оплата доставки газуспоживачами накопичила на 1 травня борг у розмірі 16 мільйонів гривень. В тому числі це борги субсидіантів та пільговиків, гроші на оплату комунальних послуг яким фактично виділяє держава, але вони витрачають їх на інші речі,– сказала Алла Ярова.

Платити треба

Що ж може вивести компанію з боргів, не позначившись суттєво на фінансовому стані споживачів? За словами фінансового директора Сергія Рябка, стабілізувати ситуацію можуть вчасна оплата рахунків за доставку газу та вирівнювання тарифу, заплановане з 1 липня цього року. Хоча вартість послуг з доставки, яка має почати діяти з липня, мала б діяти вже з початку року, її впровадження розділили на 2 етапи, аби населення не відчуло фінансового навантаження в опалювальний період.

– Наприкінці 2019 року НКРЕКП затвердила двоетапне приведення тарифу на доставку газу до економічно-обґрунтованого рівня: з 1 січня та 1 липня 2020 року. Тариф, що діє на Чернігівщині в першій половині 2020 року – 1,068 грн/м3 на місяць, все ще є збитковим для компанії. На другому етапі вирівнювання, з 1 липня, затверджений НКРЕКП розмір тарифу - 1,236 грн/м3 на місяць. Навіть з новим тарифом, при збереженні відносно низької ціни на газ, компанія закінчить рік зі збитками, але принаймні максимально наближеними до точки беззбитковості, –зазначив Сергій Рябко.



Окрім цього, вчасні платежі споживачів дають можливість «Чернігівгазу» хоч і не в повному обсязі, але реалізувати свою інвестиційну програму та оновлювати інфраструктуру газової галузі в області. В іншому ж випадку, якщо людина принципово не платить за послуги, в компанії муситимуть припинити їй доставку газу. Потім, аби користуватисьним, їй доведеться підключатись до газопостачання знову - і заплатити за це 1000 – 1500 гривень. А цієї суми вистачило б не на один платіж за доставку.

На що йдуть кошти з тарифу на доставку газу:

безперебійну роботу 13,8 тис. км газопроводів області,
проведення ремонтів і обстежень,
забезпечення обладнанням,
стабільну роботу регуляторних пунктів,
облік газу,
роботу аварійно-диспетчерської служби тощо
Норми споживання потребують зміни

Споживаєте ви газ, воду чи електроенергію, - найкращим способом економії власних грошей і самого ресурсу є встановлення лічильників. Але не всі домогосподарства обладнані такими вузлами обліку, зокрема лічильниками газу. Такі споживачі використовують блакитне паливо за встановленими Кабміном нормами. За словами комерційного директора Сергія Савченка, норми споживання, які діють нині, не відповідають реальним, адже вони встановлювалися Урядом на основі політичних рішень та не мали відповідного професійного обґрунтування. Зараз же на підприємстві мають надію, що ситуація зміниться.

- Неконтрольоване споживання понад встановлені норми призводить до збитків підприємств, зокрема, «Чернігівгазу». Зараз для абонентів з газовими плитами встановлена норма 3,28 м3 на особу, для абонентів з плитами і водонагрівачами - 10,49 м3. Насправді споживання, як показують практика і дослідження, приблизно вдвічі більше. Тому Кабінетом Міністрів розроблений і 6 травня опублікований на сайті Міненерго проєкт постанови «Про деякі питання споживання природного газу побутовими споживачами». Він передбачає збільшення норм для опалювального і неопалювального сезону до розміру, більш наближеного до реальності (для споживачів із плитами 5,2 м3 з квітня по вересень і 7,6 з жовтня по березень; з водонагрівачами - 16,3 м3 на літній сезон і 27,0 на опалювальний), - сказав Сергій Савченко.

Наостанок керівництво «Чернігівгазу» подякувало всім, хто вчасно сплачує за доставку газу та є відповідальними громадянами. І висловило сподівання, що споживачі поставляться з розумінням до нововведень і надалі виконуватимуть всі свої зобов’язання, адже компанія не зупиняла свою роботу та турбується про безпеку і комфортний побут жителів області.

  • 0
Добавлено: 23-05-2020, 07:52
0
559

Похожие публикации


Наверх