онлайн казино Украины

Чиновники оголосили війну нелегальним заправкам

Чиновники оголосили війну нелегальним заправкамЗ 1 липня 2019 року український ринок нафтопродуктів запрацював за новими правилами. Боротьба з нелегальними заправками і наведення ладу в сфері ліцензування роздрібної торгівлі пальним та нафтопродуктами – це лише перший етап нововведень. Як борються з тіньовим ринком пального на Чернігівщині, вчора говорили в ОДА.

За інформацією офіційного сайту Чернігівської ОДА, керівник області Андрій Прокопенко зібрав на засідання робочу групу обговорити питання нелегального обігу та торгівлю нафтопродуктами на території Чернігівської області. У складі групи – представники всіх профільних департаментів ОДА та обласних установ, дотичних до контролю та нагляду за роботою заправок.

Голова ОДА зробив акцент на важливості виявлення таких фактів і активізації боротьби з нелегалами.

«Функціонування нелегальних автозаправних станцій та пунктів в обхід закону є прямою небезпекою для людей та навколишнього природнього середовища. Йде порушення екологічних, будівельних, протипожежних та інших законодавчих вимог» - каже Андрій Прокопенко. – Ми маємо проаналізувати, що було зроблено та як простимулювати недобросовісних підприємців працювати легально».

В ході засідання кожен представник озвучив статистику перевірок та порушень по своєму напрямку, при цьому окресливши проблеми, з якими стикаються інспектори.

Основні - це відмова в допуску на територію та неможливість відшукати власника або відповідального за роботу заправки.

Особливо важко інспектувати так звані пересувні заправні станції. Сьогодні вони працюють в одному населеному пункті, а завтра – вже в іншому. Для такого бізнесу навіть не потрібно мати ані особливих підприємницьких навичок, ані фахового персоналу. Достатньо «інвестувати» в мінімально необхідне обладнання – діжку, колонку і стілець для оператора. Зрозуміло, що стан документів та наявність необхідних дозволів у таких ділків викликають великий сумнів. До того ж, існуючі на сьогодні мізерні розміри штрафів ажніяк не сприяють зменшенню кількості «чорних» точок.

Так, за даними управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Управління ДСНС у Чернігівській області, впродовж 2019 року рятувальники провели 86 планових перевірок, за результатами яких до 79 посадових осіб виписано штрафів на суму аж … 7658 грн.

Представник державного ринкового нагляду Державної екологічної інспекції розказав про 27 проведених планових перевірок. З них, на 4 об'єкти нагляд не допустили. За це порушників покарано на 3 тис грн.

***

Перманентна "боротьба" правоохоронців змусила учасників ринку шукати свої шляхи вирішення проблеми. Наприкінці 2018 року Нафтогазова асоціація України випустила інтерактивну карту, на якій вказані місця розташування "чорних" АЗС. Додавати туди нові об'єкти може кожен охочий.

Якщо вірити карті, цей бізнес процвітає ледь не у кожній області. З початку її роботи було виявлено 1 257 нелегальних об'єктів з продажу пального, з них досі працюють 987.

***

Згідно даних карти, в межах Чернігівської області функціонує 7 торгових точок пальним з ознаками порушення норм чинного законодавства.

На практиці виявляється, що притягнути порушника до відповідальності доволі складно. Навіть через суд. Після виявлених фактів пожежники, Держпраці або Екоінспекція звертаються до адмінсуду з позовом про зупинення роботи заправки. Однак, незважаючи на наявність порушень, власникам заправок часто вдається переконати суд не спиняти роботу об’єкта.

Важелів впливу достатньо, але в наших реаліях вони як слід не працюють, кажуть фахівці. Причина всьому - прогалини в законодавстві, які ще потрібно доопрацювати. Є сподівання, що «нелегалів» також залякає жорстка система штрафів, що має запрацювати з 1 січня 2020 року. Коли за тіньові оборудки з пальним порушник буде змушений сплатити державі від 500 тис до 1 млн гривень.

Зі свого боку владні та контролюючі органи Чернігівщини продовжать роботу в цьому напрямку – наступна робоча група звітуватиме наприкінці січня - початку лютого 2020-го.

  • 0
Добавлено: 23-12-2019, 08:21
0
561

Похожие публикации


Наверх