онлайн казино Украины

Зарплата вчителя та… найбільша дурниця школи

Зарплата вчителя та… найбільша дурниця школиНайцікавіші рецепти по лікуванню української освіти та чим і чому вона відрізняється, довелося почути лише раз у житті.

А саме у рамках прес-туру, коли на запитання журналістів відповідав генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки Олег Шаров.

Пізніше ми поговоримо про причини зетів і падінь та перспективи української освіти за часи незалежності.

А цього разу про зарплати і… дурницю.

Відзначу, що зустріч відбулася за сприяння спільного проекту Українського кризового медіа-центру та Естонського центру східного партнерства.

Отже, слово Олегу Шарову.



Що треба вчителю

-Якщо ми хочемо, щоб у нас були вчителі, то ми повинні вирішити 3 проблеми:

вчитель повинен мати достойну запорі бітну плату,
мати достойні умови поживання,
професія вчителя має бути такою, яку поважає суспільство.
Якщо немає ні першого, ні другого, ні третього – у цього суспільства сумнівні перспективи.

Критерії зарплати

- Якою має бути зарплата учителя?

- Вона повинна бути не - «скільки хочеться». Але не така ганьба, як у 2013-2014 роках. Тоді просто не лізло ні в яку межу. Україна могла за кілька років залишитися без учителів.

Зараз ситуація стала кращою. Та давайте називати речі своїми іменами, працювати над цим ще треба і працювати.

Але треба розуміти, що ніде в світі зарплата не є фантастично високою. Вчителі є, коли для них зарплата є середньою по суспільству. Ще й мають бути нормальні умови для життя. І вони мають певну повагу та статус у суспільстві.

Сподіваюсь, що перспективи у наш у цьому також позитивні.

Але якщо брати це питання по-гамбургському рахунку, то у нас є одна дурниця зразка 2000 року, яка досі переслідує всю українську освіту.

Одна дурниця

Доки ми будемо видавати атестат чи то свідоцтво про загальну середню освіту 100% усім, хто досидів до кінця 11 класу, незалежно від результатів навчання, наша освіта буде під питанням.

Коли у нас буде характер і політична воля випускати зі школи і не пускати в подальше навчання тих людей, які не вчаться, бо вони не готові до цього. Хай ідуть працюють. Може, як подорослішають і підуть учитися і, чесно кажучи, одержать справедливу і прозору оцінку в результаті свого навчання. Тоді у нас з’являться перспективи. Сподіваюся, розуміння цього поступово усвідомлюється, – поставив крапку Олег Шаров.

Про саму зарплату і 45 мільярдів

…Перед святом працівників освіти голова відомства Ганна Новосад заявила, що міністерство "шукає варіанти, прораховує різні опції та підходи для підвищення зарплат окремим категоріям учителів".

Вона ж відзначила, що є дуже велика різниця між тим, що отримують учителі і вихователі дитячих садочків. Молодий вихователь отримує мало не мінімалку. А викователька, яка пропрацювала на цій роботі 30 років, матиме 6 тис. гривень - розповіла глава міністерства.

За її словами, у проєкті держбюджету на 2020 рік, який уряд подав до парламенту 15 вересня, підвищення зарплат учителям задля виконання постанов попереднього уряду не передбачено.

Тепер Мінфін, Міносвіти разом з прем’єром думають, як знайти ці кошти і де. А це додаткових майже 45 мільярдів гривень.

Отоді буде остаточно розставлено всі крапки над «і».

  • 0
Добавлено: 7-10-2019, 07:53
0
510

Похожие публикации


Наверх