онлайн казино Украины

У Чернігові відкрили виставку «Музи Тараса Шевченка»

У Чернігові відкрили виставку «Музи Тараса Шевченка»Виставка "Музи Тараса Шевченка" з портретами жінок, написаними Шевченком у різні періоди його життя, відкрита в Чернігові у Колегіумі (на Валу).

Про повідомив Сергій Черняков – учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній".

«Виставка картин "Музи Тараса Шевченка" демонструється у Чернігові вперше. На ній представлено 30 портретів із колекції Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ), які були написані в різні роки життя поета й художника. В основному, це репродукції, а от автопортрет самого Кобзаря 1840 року можна бачити в оригіналі», – розповів він.

За словами Чернякова, чимало представлених робіт Шевченко написав, подорожуючи Україною, в тому числі, Чернігівщиною.

Зокрема, під час другої мандрівки (1845-1847 рр.) в селі Марківці Козелецького повіту Чернігівської губернії митець створив вісім портретів власників тамтешнього маєтку - поміщиків Катериничів, у тому числі, жіночої частини родини. А на хуторі Сороки, нині Борзнянського району, Шевченко олівцем створив портрет власниці хутора Юлії Григорівни Сребдольської.

Єдине, за словами Чернякова, чого не вистачає на виставці у Чернігові - це образу останньої коханої Шевченка Лукерії Полусмак, який з Києва чомусь не передали. Без нього, зазначив Черняков, візуальна історія кохання Кобзаря є незавершеною.

Учений секретар додав, що Шевченко-художник бездоганно володів різними техніками малярства - олійним живописом, аквареллю, сепією, вугіллям і олівцем, різцевою гравюрою та офортом. У різних техніках він створив близько 150 портретів, більша частина з яких - жіночі.

  • 0
Добавлено: 8-03-2019, 08:30
0
617

Похожие публикации


Наверх