онлайн казино Украины

Дмитро Лавренюк: «Я розчарований транспортною реформою у Чернігові»

Дмитро Лавренюк: «Я розчарований транспортною реформою у Чернігові»Одне із найпроблемніших комунальних підприємств Чернігова – тролейбусне управління півроку тому отримало нового керівника: у квітні ним призначили Дмитра Лавренюка. На підприємство він прийшов із посади директора фабрики «Сіверянка».
Бізнесмен у ролі керівника бюджетного підприємства – класична історія останніх років в Україні. Новий очільник проголосив себе керівником на «волонтерських засадах» і зізнавався, що не знає яка у нього заробітна плата.
Зараз відповідає – близько 10 тисяч гривень, утім, як і раніше, вона не грає, як він сам переконує, великої ролі.
З приходом Дмитра Лавренюка на ЧТУ пов’язували великі сподівання. Адже про наслідки «хазяювання» його попередника Олега Коржова на цій посаді не говорив лише лінивий: ЧТУ планомірно розвалювалось, а на фінансових потоках «сиділи» фірми, пов’язані із колишнім керівництвом.
За півроку керівництва Лавренюка видимих оку для містян результатів майже немає: містом як і раніше курсують старі тролейбуси, кондуктори не стали професійніше ставитися до своїх обов’язків, а перший тендер на закупівлю тролейбусів, в тому числі, й через деякі непрофесійні дії його організаторів, зірвався.
Поза тим, звинувачувати Лавренюка у відсутності результатів складно: ЧТУ десятиліттями розвалювалося, а найбільшим злом підприємства сам керівник називає відсутність професійних і мотивованих кадрів, хоча розуміє: за таку зарплату, яка є найнижчою серед усіх тролейбусних управлінь в Україні, ніхто віддаватися справі не буде.
До своїх заслуг він відносить в тому числі й те, що за півроку на посаді встиг поламати «схеми», які процвітали при Коржові і це дало суттєву економію.
Приводу для розмови шукати довго не довелось: не так давно пройшов тендер на закупівлю 10 нових тролейбусів, який виграв Чернігівський автозавод.
У домовлений час в кабінеті Лавренюка проходить нарада. Демонструючи відкритість, Дмитро запрошує до кабінету, підписуючи при цьому папери і обговорюючи питання із підлеглими. Одразу звертає увагу відеокамера над робочим столом. Як сам пояснює, з перших днів роботи до кабінету заходили бажаючі домовитися про «взаємовигідну співпрацю», тому й поставив. Починає ж розмову зі спічу на адресу начальника управління фінансів Олександра Мельника. Він, за словами Лавренюка, через відсутність однієї довідки, не видав зарплату підприємству.
Я, звичайно, добився того, що «Укргазбанк» зробив овердрафт кредитну лінію і ми виплатили зарплату. Але мене вбиває поведінка чиновника. Буде у 600 людей зарплата чи ні. Так, Мельник просив у мене звіт, але нас перевіряло фінуправління у цьому місяці. Чому я маю надавати ще йому якісь звіти? Це все одно, що я йду по підприємству, хтось зі мною не привітався і я йому не дав зарплату.
Зараз обговорюється міський бюджет на наступний рік. Вам вистачить запланованих коштів?
Не додають всім. Я попросив компенсації до пільговикам 48 мільйонів. На 40 мільйонах зійшлись(посміхається). Плюс на ремонти прошу, я кажу не про кабінети, а про канави. У Білорусі ремонтні приміщення із жовтою підлогою. У нас – товстий шар піску з відробітком. Я хочу поміняти шафи ці жахливі, мені боляче дивитись на те, як це виглядає. нам пропонують виживати. Ось зарплата в аналогічних містах. Чернігів зарплата 2900. Черкаси 4. Нижче лише у Кременчука. Добовий випуск – вище лише Хмельницький – 77. Середній вік тролейбусів 20 років. У Хмельницькому 33 роки.
Важливий показник – збір виручки. Якщо ми 100 тисяч витрачаємо, то 43 збираємо. Лише у 2 міст вище: Полтава – 47, Рівне – 48 і все.
Про попередників
Не можу не зачепити тему вашого попередника Олега Коржова. Ви раніше розповідали, що була ситуація, коли до злиденного ЧТУ присмокталися декілька фірм.
Я, на жаль, обіцяв цій людині не розповідати про неї. Але є фірма, яка за 2015 рік отримала 4 з половиною мільйони гривень. А в 2016 році за перший квартал – 1,8 мільйонів гривень. Це чернігівська фірма, приватний підприємець.
Що вона робила за такі гроші?
Було 3 фірми, яка робили все: привозили цвяхи, двигуни, ледь не нові тролейбуси. Навіть взяти по страховці. Дивлюся, у травні декілька автобусів застраховані. А я пам’ятаю, що нічого не підписував такого. Дивлюся – пан Коржов, коли йшов з посади 30 березня, попідписував ці договори, які вступають в силу аж у травні. Я зараз роблю все, щоб жоден начальник підрозділу не мав доступу до закупівель. У мене є комерційний директор. Нещодавно бортові журнали тролейбусів купляли. Принесли рахунок, виявилося, раніше вдвічі дорожче їх закуповували.
У мене на сьогоднішній день візьміть будь-яку деталь – вона на 30 відсотків дешевше закуповується, аніж при Коржову. Це не дивлячись, що долар піднявся і ціни пішли вгору.
Про півроку на посаді і тролейбус на «Сіверянку»
У мене зараз як кажуть на виробництві – «все не в завершонке». Я думав, що зможу швидше зробити, але тут складно щось міняти. Знову ж таки, що я можу вимагати від людини, яка фінансово не вмотивована? В бізнесі не мотивована людина – це або гальмо або задня передача. А тут мотивованих дуже мало. Мотивації бувають різні, однак звільнити людину я можу. Та довгі роки тут скорочували людей, навантаження зростало, а люди за це гроші не отримували. Єдине, що я вже не чую про те, що запчастин не вистачає. Тут я службу ремонту задовольнив.
Зараз от здали металобрухт, цікаво навіть. Було виділено 5 мільйонів на заміну контактної мережі і ми витратили на це 2 мільйони 180 тисяч. Тобто, зекономили більшу частину. Плюс стару контактну мережу здали на металобрухт за півмільйона. Зараз провели Прозорро, за ці гроші міняємо дахи.
А душові легендарні?
Я за ними домовлявся з Пригарою(начальник КП «Деснянське»), він обіцяв дати людей та потім сказав, що всі зайняті. Я ж хотів, щоб ці гроші залишились у нашому КП. Потім поїхав у 18 ПТУ, будуть студенти робити.
Власне, навіщо робився ремонт у вашому кабінеті – це зрозуміло. Однак навіщо вам відеокамера?
Спочатку тут деякі приходили, пропонували і переконували, що з ними буде дуже вигідно співробітничати. Ну, ви розумієте. Я от і повісив відеокамеру і щоразу таким людям показую, мовляв, ви мені не цікаві з такими пропозиціями. Я наступив на горло багатьом, хто присмоктався до підприємства.
Що все-таки в плюс можете собі в плюс поставити?
Те, що мінімально, забезпечив ремонтників інструментами. Зараз закуповуємо зварювальний апарат портативний і зможемо ремонтувати тролейбуси на місці поломки. Зарплату водіям підняв на 30 відсотків – це зараз 5 тисяч гривень. Весь персонал зарплату отримує двічі на місяць: це вже певні плюси. З іншого боку – дуже жорстко борюся з водіями за куріння за кермом. Я наведу приклад Єгипту: там водій громадського транспорту за кермом у рукавичкам і білій сорочці.
Коли у нас таке буде? Бо за форму багато розмов було, але вони лишаються лише розмовами.
Тут 2 варіанти: або забезпечити водіїв зарплатою і в колективному договорі прописати, що за такої погоди ти повинен бути в білій сорочці, за іншої – у піджаку, або ж у куртці певного стилю. Або ж централізовано закупати. Я купив, наприклад усім ремонтникам робу нову. І думаєте хтось її носить? Ходять в такому старому, що й дивитися неможливо. У мене вже є відчуття, що хтось її сплавив наліво. Буду проводити, певно, як в армії, стройовий огляд(посміхається) П’янство у нас було. Або ж зараз ховають від мене таких, або перестали пити на роботі. При мені вже звільнено 7 робітників, які були напідпитку. Навіть якщо дуже цінний фахівець – слюсар, сантехнік.
Що ще з плюсів – продовжили маршрут 10 тролейбуса.
Ви ж розумієте: те, що ви запустили 10 тролейбус на «Сіверянку» - це сприймається як те, що ви на своє колишнє місце роботи, яке й досі відвідуєте, пускаєте додатковий тролейбус.
Я тому й так довго його туди не запускав! (сміється) Подивимось на економічний ефект від цього. Якщо його не буде – змінимо маршрут.
Ви говорили про те, що суттєво стали економити за рахунок викорінення схем Коржова. А чи стало підприємство більше заробляти?
Показники суттєво покращились. До речі, за півроку ми зекономили 1 мільйон 700 тисяч. При тому, що і запчастини є і спецодяг є і багато чого ремонтується.
Це за рахунок того, що перестали красти?
А біс його знає! Тут конкретний висновок важко зробити. Щось дає Прозорро. Але за всіма розрахунками заміна 11 кілометрів 300 метрів контактної мережі при Коржові коштувала 5 мільйонів. А ми витратили 2,2 мільйони.
Про транспортну «реформу» як «злив» ЧТУ
Про зміни, які ви зробили за півроку на підприємстві, ми поговорили. Давайте про більш глобальне. Нещодавно виконком ухвалив нову транспортну мережу. Скажіть чесно, Ви розчаровані такою транспортною реформою?
Так! Я взагалі не зрозумів, що це було. Транспортна реформа в моєму розумінні це дещо інше.
Я коли писав про неї матеріал, описував це словом «косметичний ремонт».
Воно так і є, абсолютно вірно підмічено. Що змінилось для міста після цієї «реформи»? ЧТУ більше почне заробляти? Ні! Скажімо, «Центральний ринок» зупинка. Тролейбусів 3, автобусів – 21. «Мегацентр»: тролейбусів 3, автобусів 12.
Кого можна звинувачувати у тому, що транспортну реформу «злили»?
Це не зовсім вірно. Розумієте, коли всі хочуть зробити щось хороше в одному місці – так не вийде. Повинна бути одна компетентна відповідальна людина, яка повинна мати досвід впровадження таких речей. Сьогодні у світі багато компаній, які не одне таке місто як Чернігів привели до ладу. Проблема в чому: якщо її наймати, то у неї не буде політичної зацікавленості лишити все як є. Наприклад, вона зможе віддати якийсь мікрорайон тролейбусам, а не маршруткам. Або ж забрати прибуток у маршруток і дати його тролейбусам.
Ми знаємо, хто є власниками більшості маршруток.
Так, а загалом яка була концепція транспортної реформи, як на мене? Дати можливість заробляти ЧТУ.
Я чув Ваш виступ на виконкомі, коли ухвалювалася ця транспортна мережа, з приводу 8 тролейбусу.
А його хтось там почув? Бо судячи з того, що 8 тролейбус як і раніше будуть дублювати декілька маршруток – отримувати прибутку ми не будемо. А мені постійно повторюють – треба, щоб ЧТУ виходило в нуль або ж гроші заробляло. Як? По-перше, тролейбуси несуть на собі соціальне навантаження. Всі маршрутки забирають платного пасажира, а ми пільговиків. У той же час я не зустрічав жодного міста не тільки в Україні, а й за кордоном, де тролейбус приносить прибуток. Візьмемо Мінськ із новим тролейбусним парком, електронним квитком і відсутністю пільговиків – там всі платять. Один квиток на наші гроші – 6 гривень. Дохід від продажу квитка при цьому покриває 40 відсотків затрат. У нас 43! Теж саме у Відні. Тобто, у нас не так погано. Однак як порахувати наших пільговиків і як компенсувати вартість їхнього проїзду?
Ви говорили декілька разів про те, що хотіли б закуповувати автобуси бв з Австрії. Які перспективи?
Бачите(показує у бік шафи)? От такі автобуси 2008-2009 років списуються зараз у Відні. Один автобус без гармошки коштує 8 тисяч євро, з гармошкою – 15 тисяч. Вони працюють на газу. Але ми не зможемо їх обслуговувати, а якщо зможемо, то обслуговування буде надто дороге. До того ж нема таких спеціалістів, які змогли б ремонтувати автобуси. Зараз розглядаємо можливість купівлі МАЗів на 70 пасажирів. Думаємо, що з ними ми мали б можливість взяти участь у конкурсах на непоганих маршрутах. А зараз нам просто нема з чим там брати участь.

Добавлено: 20-10-2016, 09:39
0
0

Похожие публикации


Наверх