онлайн казино Украины

10 підсумків виборів на 206 окрузі

10 підсумків виборів на 206 окрузі206 округ обрав свого народного депутата: за попередніми даними ЦВК, ним став провладний кандидат, самовисуванець Максим Микитась.
Попри те, що «Батьківщина» готується оскаржувати результати у судах, деякі попередні підсумки виборів вже можна підбивати і виділити найпомітніщі моменти.
Технологія перемогла ідеологію. Про розбудову мережі проплачених агітаторів Максима Микитася, підозрілі медичні сертифікати Дубіля-Власенка й лампочки «аграрія» Ткаченка(за що в кандидата й прізвисько відповідне з’явилося) на цих виборах говорили набагато більше, аніж про програми кандидатів, точніше, їхнє бачення розвитку Чернігівщини, або позитивні законодавчі ініціативи.
Дійшло до абсурду – переможець перегонів Максим Микитась на прес-конференції із представлення власної програми, вперто відмовлявся визнавати своє авторство обіцянки перетворити Чернігівщину на зразок життя для всіх українців. Директор КВУ Олексій Кошель навіть назвав ці вибори найбеззмістовнішими в сучасній українській історії і з ним важко не погодитись.
Прогнози політичних експертів щодо ресурсності і технологічності кампанії справдились: перші чотири сходинки посіли кандидати, які вкладали серйозні фінансові ресурси й «працювали» із виборцями не лише мовою гасел.
Чернігівці люблять провладних «парашутистів». Як і торік на 205 окрузі, цього року на 206-му переміг не місцевий кандидат, а заїжджий киянин, якого до появи на виборах на Чернігівщині майже не знали. Максим Микитась, користуючись послугами Владислава Атрошенка, виграв вибори на окрузі свого попередника.
Цікаво, що за провладних кандидатів вже вдруге поспіль голосують мешканці регіону, який за більшістю показників замикає всеукраїнські рейтинги соціально-економічного розвитку. Очевидно, така любов до приїжджого була непогано «вмотивована».
Повторення 205 округу не було. Масового підкупу виборців, відкритої роздачі «гречки» і грошей виборцям на 206-му вдалося уникнути. Велику роботу у цьому напрямку провела поліція, яка оперативно реагувала на всі повідомлення про порушення.
Серед найпомітніших – кримінальні провадження за спроби створення «мережі» Максимом Микитасем та роздачу сертифікатів Дубіля-Власенка.
Тому, говорячи про вибори на 206 окрузі можемо стверджувати про переважаючі факти непрямого підкупу виборців.
За переможця проголосувало більше 10 відсотків загальної кількості виборців. Невисока явка – близько 35 відсотків виборців прийшли у день голосування на дільниці, забезпечили перемогу Максиму Микитасю із результатом у понад 15 тисяч голосів.
Загалом на окрузі зареєстровано 144 тисячі виборців і за них долю виборів вирішила десята частина людей. Низька явка – одна із головних особливостей у проведенні виборів влітку: схожі цифри ми бачили торік на 205 окрузі.
Політичні експерти саме у цьому вбачають призначення довиборів на 17 липня: коли менша явка, тоді легше забезпечити результат «потрібному» кандидату.
Переможця обрало село. Проаналізувавши явку по 206 округу, маємо такі результати: із 50 тисяч виборців, що прийшли на дільниці, лише 19 тисяч – із Новозаводського району Чернігова.
Чернігівський та Ріпкинський райони «зробили» результат Микитасю, який переміг у сільських районах, Юрія Власенка підтримало місто, однак через низьку явку по Чернігову, йому не вистачило голосів для перемоги.
«Двійники» обігнали багатьох місцевих кандидатів. «Двійник» Максима Микитася Євген відтягнув у свого однофамільця понад 2 відсотки голосів, тобто, за нього проголосували понад 1000 виборців. «Двійник» Дмитра Блауша отримав 1 відсоток підтримки.
Найцікавіше, що Євген Микитась набрав більше голосів, ніж представник «Свободи» Володимир Федорок та до останнього випереджав кандидата від «Демальянсу» Ігоря Андрійченка.
ВІПи голосів додали не всім. За час передвиборної кампанії 206 округ відвідали ряд помітних українських політиків. Наприклад, виборчу кампанію Дмитру Блаушу, фактично, проводив Олег Ляшко, який не виїжджав з округу і забезпечив 9 відсотків голосів.
За Юрія Власенка активно агітувала Юлія Тимошенко. Однак не всім кандидатам підтримка відомих персон дозволила набрати додаткові відсотки. Самовисуванець Єгор Фірсов ще на початку кампанії заручився підтримкою Савіка Шустера, який давав йому ефірний час на телеканалі. Також екс-нардеп розповідав про підтримку з боку Михайла Саакашвілі, екс-заступників Генпрокурора Віталія Каська та Давіда Сакварелідзе.
Підтримувати його приїздив і нардеп Віктор Чумак. Утім, кінцевий результат Фірсова залишає бажати кращого – лише 4 відсотки. Ігор Андрійченко, агітувати за якого приїздив Мустифа Найєм, набрав 2 відсотки.
БПП «злила» бренд на 206 окрузі. Висування від БПП абсолютно непрохідного кандидата Сергія Гаруса, з «активної» передвиборної кампанії якого жартували навіть близькі до керівництва обласного осередку президентської партії люди, стало одним із підтверджень ставки Банкової на Максима Микитася.
Що й говорити, якщо кандидат від найбільшої партії в Україні оприлюднив свій передвиборний ролик за добу до дня тиші й зустрічей із виборцями не проводив, принаймні, мовчав про них навіть у своєму Фейсбуці. Тому і результат у Гаруса відповідний – 0,48 відсотка, навіть підтримка з боку «Нашого краю» не допомоглаJ.
В європейських країнах за такі дії партія поплатилась би електоральними втратами на наступних виборах і скандалами. Однак ми живемо в Україні і жодних наслідків за «злив» округу пропрезидентська партія, скоріше за все, не понесе.
Єдиний кандидат від «демократів» міг перемогти Микитася. Навіть якби три кандидати із «демократичного» табору виставили єдину кандидатуру проти Максима Микитася, вони мали б шанс на перемогу. 26 із половиною відсотків Власенка, 9 із половиною Блауша та 4 відсотки Фірсова перекривають у сумі результат Микитася.
Власне, на роз’єднаність демократичного табору найбільше нарікали самі його представники. До об’єднання зусиль, якщо вірити Єгору Фірсову, був готовий лише Ігор Андрійченко. Решті зайвих рухів не дозволяли робити київські боси, хтось був свідомо «вмотивований» на розтягування голосів. Що ж, і ця технологія на 206 окрузі спрацювала.
Незадовільна робота ОВК та проблеми із формуванням ДВК. За час передвиборчої кампанії в ОВК 206 окрузі встигли поміняти голову – замість Євгенія Артеменка призначили Анатолія Сульдіна, прибрати «незручних»(мова про секретаря Сергія Соломаху) та сформувати більшість, яка за твердженнями багатьох спостерігачів працювала в інтересах Максима Микитася.
Не варто зайвий раз говорити про дивну поведінку довіреної особи Максима Микитася Олега Косовця, який хазяйнував на ОВК, де мав доступ як до серверів, так і до комп’ютерів, так і був присутній на нарадах, куди із порушеннями закону не допускали спостерігачів. Власне, на ці порушення, а також на махінації із документами, було найбільше нарікань від представників ОПОРИ.
Дивна ситуація склалася і з формуванням складу ДВК. За боротьбу за представництво на дільницях йшла напружена боротьба. В останній день зареєстрували подання від 41 технічного кандидата. Члени ДВК від них, як виявилося згодом, знаходилися і а окупованих територіях Донбасу і навіть в Туркменістані. В останній тиждень відбувся ряд замін у складі ДВК.
Всі порушення, які допустили в ОВК 206 округу можна перераховувати довго. Тут краще читати звіти ОПОРИ.

Добавлено: 19-07-2016, 09:33
0
0

Похожие публикации


Наверх