онлайн казино Украины

Жертва рейдерства чи недобросовісний боржник? Чому відібрали майстерню в архітектора Жигінаса

Жертва рейдерства чи недобросовісний боржник? Чому відібрали майстерню в архітектора ЖигінасаВже декілька років у Чернігові тривають розбірки довкола права власності на будівлю архітектурної майстерні по вулиці Олега Міхнюка 1-а.
Попередній її власник – знаний чернігівський архітектор та директор ЗАТ «Архітектурна майстерня комплексного планування» Вільям Жигінас заявляє про рейдерський «віджим» будівлі за заниженою ціною, який відбувся не без допомоги управління юстиції.
Нинішні власники – ТОВ «Стрілецька набережна» стверджують: придбали будівлю згідно з законом, а попередніх власників називають недобросовісними платниками податків, за якими, поза тим, тягнеться довгий «шлейф» боргів.
Гарячі дискусії вирували на прес-конференції, присвяченій цьому питанню, де зійшлися обидві сторони конфлікту.
Будинки проектували та боргів набрали
Архітектурна майстерня комплексного планування має 25-річну історію. Її директор, Вільям Жигінас – відомий чернігівський архітектор. В активі майстерні – понад 700 розроблених проектів будівель, серед яких і знаменита Седнівська школа-палац, яку відкрили 4 роки тому. Приміщення майстерні знаходиться у мальовничому куточку Чернігова поблизу ресторану «Колиба».
Вільям Жигінас каже: понад півтора десятиліття справи у його дітища йшли добре, у різні роки мали дохід від 300 до 700 тисяч гривень на рік. Але криза 2008 року боляче вдарила по будівельній галузі і по архітектурному підприємству також. Борги росли як на дріжджах, і вже за декілька років, разом із пенею та штрафами становили 980 тисяч гривень. За словами Жигінаса, основна сума боргу була перед податковою та Пенсійним фондом.
Аби розрахуватися з боргом було прийнято рішення продати половину будівлі загальною площею у 550 квадратних метрів. Також був варіант об’єднатися із однією з будівельних організацій, щоб створити спільну фірму і погасити борги. Та взамін ця фірма захотіла отримати у власність всю будівлю, що не влаштувало архітектора.

Одразу після цього, за словами Жигінаса, обласне управління юстиції почало форсувати події.
Вони запросили оцінщика і будівлю оцінили як незавершене будівництво вартістю 2 мільйони 600 тисяч гривень. Жигінас каже: хотіли здати будівлю в експлуатацію й продати, замість цього з подання управління юстиції, яке тоді очолювавв Юрій Власенко, її арештували і виставили на торги. Також пропонували зробити розстрочку боргів, навіть домовились про це із Пенсійним фондом та податковою, утім, управління юстиції не згодилось на це.
Рейдерство чи правове рішення?
Жигінас каже: до 2012 року майно організації, яка продовжувала виробничу діяльність, не могли арештувати. За часів Януковича закон змінили.
«Обласна прокуратура розцінила це як спробу рейдерського захоплення будівлі. Накласти арешт на будівлю, щоб за малою ціною, як недобудову, потім її продати» - розповідає архітектор.
Через деякий час Державна виконавча служба виставила будинок на торги. Торік його купили за смішну ціну: 1 мільйон 900 тисяч гривень – 80 тисяч доларів по курсу 2015 року за 550 квадратних метрів у самому серці Чернігова.
Жигінас зазначає: вони подали в суд на чиновників обласного управління юстиції. За фактом неправомірних дій останніх відкрили кримінальне провадження. Згодом була проведена судова експертиза, яка визнала порушення закону при проведенні експертизи й оцінки вартості будівлі.
До того ж, на торги вийшов лише один покупець. Архітектор називає одним із ініціаторів подій із арештом і продажем будівлі депутата міськради від партії «Наш край» Максима Черненка, який, за його словами, тісно співпрацював із управлінням юстиції.
Підтвердженням цьому є і рішення сесії Чернігівської міської ради від 28 квітня 2016 року, про передачу 2 земельних ділянок за адресою вулиця Міхнюка 1а: площею 0,1265 га ТОВ «Стрілецька набережна» для добудови об’єкту незавершеного будівництва і площею 0,472 га ТОВ «Альянс міжрегіонального співробітництва». Що примітно, власником останнього згідно з даними Державного реєстру значиться Черненок Валентина Григорівна.
Вільям Жигінас заявляє: міськрада не мала права передавати землю під будівлею іншим фірмам, доки не завершено судовий розгляд справи за позовом архітекторів.
Нові власники звинувачують Жигінаса у брехні
Іншої думки юрист ТОВ «Стрілецька набережна», яка викупила будівлю архітекторів, Геннадій Луценко(екс-начальник управління ЖКГ Чернігова). За його словами, підприємство купило приміщення на відкритих електронних торгах. Взяти участь у них міг будь-хто, тож говорити про нечесне придбання будівлі не можна.
Луценко заявив: окрім боргів Пенсійному фонду та податковій, Жигінас має й значні заборгованості по зарплаті своїм працівникам. Цей факт підтвердила й Аліса Ненарокова, яка працювала архітектором в Жигінаса.
За словами Луценка, у справі архітектурної майстерні є 70 виконавчих проваджень.
На його думку, Жигінас сам винен у тому, що будівля його майстерні так і не була введена в експлуатацію й продана за смішні гроші. Пропрацювавши в будівлі понад 13 років, архітектори вирішили юридично оформити завершення будівництва тільки тоді, коли нависла загроза арешту майна.
На думку Луценка, це робилося спеціально, аби не платити за оренду землі. «Люди не платили кошти і також не намагалися здати об’єкт в експлуатацію у зв’язку з тим, що потім виникали зовсім інші цивільно-правові та інші наслідки» - каже Луценко.
За його словами, більшість із фактів, озвучених Жигінасом не відповідає дійсності. У тому числі й стосовно судового розгляду справи проти чиновників управління юстиції, адже відповідну заяву позивач сам забрав з суду.
В міськвідділі Нацполіції нам повідомили: справа за позовом Жигінаса перебуває на стадії досудового розслідування.
Також Луценко сказав: поки виселяти архітекторів не планують, поки не визначаться, що робити з будівлею.

Вільям Жигінас, у свою чергу заявив: не полишить свого дітища за жодних обставин.

Добавлено: 26-05-2016, 09:48
0
0

Похожие публикации


Наверх