онлайн казино Украины

Село— без Дня села, а Чернігів — без Дня міста?

Село— без Дня села, а Чернігів — без Дня міста?В останню неділю літа у моїй рідній Авдіївці, що в Куликівському районі, традиційно мало пройти свято — День села.

В останні роки свято набувало все більшої популярності.

Та й в селах, з їхніми соціальними проблемами, з нелегкою селянською працею, у людей не так багато свят.

Ось, наприклад, торік на День села була велика й цікава програма: вшанування ветеранів війни і праці, виробничників, багатодітних сімей, довгожителів. Свої роботи демонстрували народні майстри. Чудовий концерт показали учасники сільської художньої самодіяльності. Завершилося свято на стадіоні, де в матчі чемпіонату району грала місцева команда «Нива», дуже популярна серед земляків. До речі, один з лідерів чемпіонату району, чи не наймасовішого в області,— в ньому виступають14 команд.

Ось таке свято очікувалося й нині. Воно готувалося сільською радою, всіма ентузіастами. Але, приїхавши вранці у своє село, я дуже здивувався, що свято раптом, в останній момент, було скасоване. Що ж сталося?

Вказівку скасувати свято, і не лише в цьому селі, а й в інших, і загалом подібні масові заходи, дала сільрадам районна державна адміністрація. Нею було скасовано масові заходи на всі два наступні місяці, аж до завершення виборчої кампанії. Сільським головам дали ось яке пояснення цього дивного рішення. На Дні сіл, інші масові заходи їздять кандидати в депутати парламенту чи їхні представники і використовують ці свята для виборчої агітації. Взагалі-то, законом це не заборонено, але небажано.

Тут можна було б нагадати місцевій владі, що найбільше використовують різні масові зібрання для агітації якраз кандидати від влади. Досить згадати, як вони по повній програмі використали недавній День Незалежності. То невже влада стала такою свідомою і демократичною, що вирішила подбати про рівність всіх кандидатів у виборчій кампанії і не давати переваги в ній провладним кандидатам?

Все пояснюється значно простіше. Виявляється, владу стурбувало те, що на Дні села та подібні масові заходи можуть приїхати, крім провладних, ще й кандидати від опозиції. А ці, значить,некеровані, непрогнозовані, як вони там агітуватимуть — не передбачиш. Можуть, мовляв, влаштувати й провокації. Під провокаціями, очевидно, треба розуміти агітацію опозиційних кандидатів проти цієї влади. А якщо ще конкретніше — то був названий нинішній народний депутат і кандидат у депутати Олег Ляшко, виборча кампанія якого дійсно проходить доволі бурхливо.

А тепер кілька запитань до місцевої влади, звісно, не лише району: звертаюсь, насамперед, до обласної державної адміністрації. Чи розумно, боячись котрогось з кандидатів, забороняти проводити всі масові заходи, в тому числі й такі гарні, як Дні села? Чи існує в письмовому або усному вигляді вказівка влади заборонити такі заходи? На якому рівні вона дана: зі столиці — Кабміну чи Адміністрації Президента, чи це ініціатива обласної влади, тобто вказівка облдержадміністрації або облради? Чи підпаде під цю заборону проведення масових заходів в обласному центрі? Нагадаю, що 21 вересня — День визволення Чернігівщини, і в обласному центрі він традиційно відзначається як свято Чернігова, День міста,

Виборці, громадяни, які обрали нинішню владу і обиратимуть наступну, мали б отримати відповідь на ці прості запитання.

Добавлено: 17-09-2012, 10:26
0
0

Похожие публикации


Наверх