онлайн казино Украины

Програма розвитку – «віртуальна», бюджет – з прихованим дефіцитом

Програма розвитку – «віртуальна», бюджет – з прихованим дефіцитомУхвалення змін до бюджету Чернігівщини на 2016 рік, нових програм розвитку (підтримки) та низки звернень – такий підсумок роботи третьої сесії обласної ради, що відбулася 27 січня.
На медицину - більше, на освіту – менше.

Зміни до обласного кошторису прийняли швидко, за півгодини.
Презентуючи їх, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко головною метою назвав приведення обсягів міжбюджетних трансфертів з державного бюджету до обласного у відповідність із Законом України „Про Державний бюджет України на 2016 рік”. Потреба в цьому виникла через зміни у податковому законодавстві (зменшення єдиного соціального внеску).

У порівнянні з показниками обласного бюджету, затвердженими місяць тому, тепер доходи (загальний і спеціальний фонди) зменшуються загалом на 69 988,9 тис. грн, у тому числі обсяг трансфертів обласному бюджету зменшено на 113 338,7 тис. грн, а обсяг власних доходів збільшено на 43 349,8 тис..
Цікаво, що на медицину грошей дадуть більше, а на освіту - менше. Сума медичної субвенції з держбюджету збільшена на 30 153,7 тис. грн (+6,1%), на придбання медикаментів і виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги - на 833,8 тис. грн (+21,8%). Сума освітньої субвенції зменшена на 14 306,2 тис. грн (-9,4%), що пов’язано із зменшенням єдиного соціального внеску на зарплату з 36,3% до 22,0%.

«Ми депутати чи статисти?»
Як і прогнозувалося, субвенцію з державного кошторису на підготовку робітничих кадрів (116 436,5 тис. грн), скасовано. «У 2016 році заклади профтехосвіти утримуватимуться за рахунок власних доходів місцевих бюджетів (8 – з обласного бюджету, 10 – з бюджетів міст Чернігова, Ніжина та Прилук)», - констатував В. Дудко.
Його слова викликали жваве обговорення серед депутатського загалу. Лунали заклики суттєво скоротити мережу ПТУ. Представник фракції РПЛ Дмитро Блауш пропонував відкласти розгляд питання. «Ці зміни – нова редакція бюджету, - звернув увагу колег він. – Ми депутати чи статисти? Не було навіть порівняльної таблиці. Нас просто «розводять»! Недоцільно і неправильно сьогодні приймати ці зміни».
В. Дудко погодився: прихований дефіцит є, на зарплату бюджетникам грошей недостатньо, але так було і торік, коли додаткових трансфертів таки дочекалися, аби звести кінці з кінцями. Голова обласної ради Ігор Вдовенко «заспокоїв» - ПТУ ніколи не фінансували навіть на 70 %.
Зрештою, обранці народу змирилися і підтримали запропоновані зміни: за – 44, проти – 7, утрималися – 2.

Програма із «завищеними завданнями»
Під час сесії була також ухвалено Програму економічного і соціального розвитку Чернігівської області на 2016 рік. Головною метою розвитку області цьогоріч визначено: покращення життєвого рівня населення регіону на основі стабілізації економіки через інвестиції в розвиток промислового та агровиробництва тощо. Багато гарних слів і посилань на серйозні стратегічні документи.

Проте, у тих небагатьох журналістів, які докладно ознайомилися з проектом, склалося враження, що Програма геть «віртуальна». Приміром, валовий регіональний продукт, за сценарієм 1, прогнозується на рівні 100,5 %. Згідно до сценарію 2, на нас чекає економічне зростання і збільшення ВРП на 1,5 %.
І. Вдовенко з медійниками не погодився. «Програма – це дієвий документ, - переконаний він. – Існує перелік і першочергові об’єкти у ньому, які будуть визначатися органами місцевої влади, самоврядування і громадськістю. На прикладі об’єднаних громад вже простежується тенденція розумних підходів до визначення об’єктів, які необхідні людям. Тому я б не назвав Програму віртуальною. Можливо, у ній завищено завдання, але їх треба ставити, аби досягати».
Досить одностайно (47 голосів «за», 0 – «проти», 1 – утримався) ухвалили не менш важливий документ з промовистою назвою «Програма розвитку інвестиційної, зовнішньоекономічної та виставково-ярмаркової діяльності Чернігівської області на 2016-2020 роки «Чернігівщина – конкурентоспроможний регіон».
Нею визначені проблеми у 5 основних напрямках підвищення конкурентоспроможності Чернігівщини, окреслено мету та завдання для місцевої влади. Також розроблена система заходів, що забезпечить системний підхід до регіонального управління зазначеними сферами. З обласного бюджету на реалізацію Програми мають виділити 7000,0 тис. грн.
Під час пленарного засідання було ухвалено інші програми, звернення та депутатські запити.

Добавлено: 28-01-2016, 09:38
0
0

Похожие публикации


Наверх