онлайн казино Украины

До зустрічі у суді: як виконком погодив детальний план забудови на Кільцевій

До зустрічі у суді: як виконком погодив детальний план забудови на КільцевійСкандалом завершилося обговорення проекту детального плану забудови у районі вулиць Кільцевої, Балицького та Багряного на засіданні виконкому Чернігівської міськради сьогодні, 15 вересня.
Епопея довкола забудови цієї території тягнеться вже протягом багатьох років. Громадські активісти та жителі Олександрівки вважають, що будівництво цілого кварталу багатоповерхівок може призвести до екологічної катастрофи, до того ж, не довіряють інвестору.
Забудовники їм заперечують, а міська влада на словах виступає за здоровий глузд у цьому питанні.
Проект детального плану представляла позаштатний радник міського голови Владислава Атрошенка та представник фірми «Потрал-М» Тетяна Мазур.
Вона заявила, що це вже другий проект, виправлений відповідно до усіх пропозицій від громади. Земля, а мова йде про 7,7 гектарів, знаходиться в оренді у скандально відомих фірм «Топаз» та «Форест-3», які пов’язують із планами забудови Кордівки.
Спочатку на Кільцевій планувалося будівництво автомобільного центру, однак згодом через сумніви у рентабельності проекту, вирішили забудувати цю територію житлом.
Майбутній квартал, за її словами, буде забудований будинками від 10 до 16 поверхів загальною площею у 85,4 тисяч м2. Від проектування будинку на місці артезіанської свердловини №76 вирішили відмовитись і зберегти охоронну зону навколо неї.
Додатково планується будівництво ряду об’єктів інфрастуктури, зокрема, й дитячий садочок на 100 місць та парковка, яка розташовуватиметься під лініями електропередач. Також Мазур пообіцяла, що інвестор за власні кошти побудує світлофор й зробить благоустрій прилеглих вулиць.
Вислухавши Мазур, Владислав Атрошенко заявив: попри протести місцевих жителів і громадських активістів, місто повинне розвиватись і додав, що не знає земельної ділянки у Чернігові, де б не були скандали довкола будівництва.
Сам проект він оцінив схвально, утім запропонував збільшити кількість місць у дитячому садочку до 150 і побудувати підземний перехід.
Мазур погодилась із зауваженнями.
Головний архітектор міста Сергій Калюжний додав: «Проект Детального плану отримав позитивні висновки від управління містобудування, управління ДСНС, департаменту екології, департаменту культури і туризму ОДА. Також ми опрацювали і відповіли на всі звернення громадян».
Проект детального плану розкритикував громадський активіст Олександр Гашпар. «Якщо виконком прийме таке рішення – ми зустрінемось у суді» - сказав він.
На переконання Гашпара, проектанти, бажаючи забудувати район, вдалися до численних порушень, головне з яких пов’язане із цільовим призначенням. «За Генпланом – це землі для ведення сільського господарства і комунальні землі. Є численні рішення судів, які кажуть про те, що детальні плани повинні відповідати Генеральному плану».
Калюжний, натомість посилався на містобудівне обгрунтування 2009 року. Щоправда, воно стосувалося не будівництва багатоповерхівок, а автоцентру, який передбачався спочатку. «У нас є містобудівні обгрунтування на забудову цієї ділянки. Всі містобудівні обгрунтування є змінами до Генерального плану. Однак вони не вносилися до Генерального плану фізично» - відповів Калюжний.
«Ви як Кличко. Той детальним планом змінює Генеральний. Так і ви» - обурювався громадський активіст.
Тетяна Мазур посилалася на дані кадастру: «Сьогодні в земельному кадастрі ці землі йдуть під призначенням для житлової та громадської забудови».
Сумніви в Гашпара викликала й ідея Мазур щодо боротьби із грунтовими водами, для чого вона запропонувала створити дренажну систему. «Це зона підтоплення грунтових вод. Враховуючи близькість артезіанської свердловини – невідомо як воно себе поведе»
Головний посил зводився також до того, що забудовників із сумнівною репутацією не можна пускати до Чернігова. «Головна загроза у тому, що там будуватиме Набережний квартал».
Він навів приклад Одеси, де замість будівництва 17-поверхового будинку, фірма «Набережний квартал», пов’язана із «Топазом» та «Форест-3» звела 27-поверховий. І таких прикладів по Україні достатньо. Також він пригадав Атрошенку його приїзд на старт будівництва на Масанах ЖК «Європейський двір», яке той назвав «порнографією».
Критики Гашпара не витримав представник «Форест-3» та швейцарської фірми «Ідея Девелопмент» Дмитро Тарабанько, який звинуватив Гашпара у тому, що той піклується лише про занедбані будинки 19 століття і не думає про розвиток міста.
Жителям Олександрівки він пообіцяв підключення до каналізації і заявив, що вони будуватимуть соціальне житло.
Вони, у свою чергу, згадали зустріч із Тарабаньком, на якій той обіцяв: «Якщо не захочете житло, тоді отримаєте сміттєпереробний завод».
Вільні ділянки місцеві запропонували віддати учасникам АТО.
До дискусії долучився й заступник начальника КП «Чернігівводоканал», на балансі якого перебуває свердловина та труби, які, згідно з проектом пропонують перенести Павло Вовк. Він заявив, що у підприємства нема зауважень до проекту.
Владислав Атрошенко припустив, що проти будівництва виступає лише невелика кількість «мажорів» з Олександрівки й повторив тезу про те, що у нас неможливо будувати без обурення місцевих.
Гашпара ж він намагався переконати, що міська влада суворо контролюватиме хід будівництва, заявивши, що проблеми із свердловиною йому потрібні найменше з усіх.
Питання винесли на голосування, його одноголосно підтримали члени виконкому.
Олександр Гашпар пообіцяв оскаржувати рішення у суді, у юридичному управлінні міськради, у свою чергу, не бачать великих ризиків і ймовірності оскарження.
Як би там не було, та до епопеї довкола будівництва на Кільцевій ми повернемось ще не раз.

Добавлено: 16-09-2016, 10:26
0
0

Похожие публикации


Наверх