онлайн казино Украины

Активістам та журналістам пояснили, як виявити корупціонера за декларацією

Активістам та журналістам пояснили, як виявити корупціонера за декларацієюІз стартом нової системи електронного декларування майна у чиновників-корупціонерів буде набагато менше шансів приховати свої «тіньові доходи».
А ось у громадськості, експертів та журналістів з’являться додаткові можливості для моніторингу та виявлення фактів корупції.
Про це 22 липня чернігівським громадським активістам та «акулам пера» на презентації в парк-готелі «Чернігів» говорили головний спеціаліст Департаменту фінансового контролю Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Юлія Ковальчук та експерти проекту Програми розвитку ООН (ПРООН) «Прозорість і доброчесність публічного сектору» Діана Зубко і Софія Ковач.
У конференц-залі було чимало порожніх місць, адже прийти на захід у п’ятницю о 17-й годині зважилися лише вкрай запеклі борці з корупцією на Чернігівщині.
«Ситуація з цим явищем у вас таки непроста, треба її виправляти. Таких, як ви, має бути більше», – відзначили столичні гості-тренери.
Тож вони, як зауважила Діана Зубко, приїхали розповісти не лише про особливості та переваги нової електронної системи, але і про те, як можна за її допомогою перевіряти декларації посадовців.
«Сподіваємося, що її запровадження сприятиме кардинальному очищенню української влади від корупції», – зазначила вона. – Систему можна буде використовувати громадським активістам та журналістам тоді, як перші електронні декларації у ній почнуть з’являтися».
Кампанія електронного декларування стартуватиме 15 серпня, нагадала Юлія Ковальчук.
«У ній є багато новел, суттєво нового і важливого, - наголосила вона. – Я впевнена, що все це допоможе, якщо не подолати одразу, але максимально зменшити корупцію в нашій країні. Ми дуже сподіваємося на вашу допомогу».
Чимало нюансів та електронного декларування учасникам презентації розкрила Софія Ковач.
«Є три переваги нової системи, - констатувала вона. – Перша – її відкритість, адже декларації будуть у відкритому доступі онлайн, на відстані кліку. Тобто, громадськість зможе контролювати доходи чиновників. Друга – всебічність – недоброчесні посадовці не сховають свої маєтки за статусом «незавершеного будівництва». Також їм потрібно буде декларувати наявну вдома готівку. Чиновники вже не зможуть пояснити походження дорогої «іномарки» заощадженнями «на чорний день», а нового швейцарського годинника – подарунками друзів. Третя – адміністративна і кримінальна відповідальність за зумисне подання невідповідної декларації».
За словами експерта, шукати декларації посадовців можна буде на сайті НАЗК www.nazk.gov.ua. На ньому буде навіть форма для повідомлень про корупцію. Громадські активісти та журналісти зможуть звірити внесені до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відомості з інформацією у таких відкритих реєстрах, як: Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Державний земельний кадастр, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Єдиний державний реєстр МВС про володіння транспортними засобами фізичною або юридичною особою.
Особливо допитливих застерегли, що публічно не оприлюднюються такі дані з декларації: податковий номер, серія та номер паспорта, дата народження, місце проживання та реєстрації, адреса об’єктів нерухомості (вказується лише населений пункт).
Презентацію було проведено в рамках Всеукраїнської інформаційно-просвітницької кампанії НАЗК та ПРООН «Онлайн проти корупції», що стартувала того ж дня у Чернігові.

Добавлено: 23-07-2016, 10:01
0
0

Похожие публикации


Наверх