онлайн казино Украины

Чи готова область до виборів? Звіт перед спостерічами

Чи готова область до виборів? Звіт перед спостерічамиЗаступник голови-керівник апарату облдержадміністрації, керівник обласного штабу сприяння виборчим комісіям у вирішенні покладених на них Законом України "Про вибори народних депутатів України" повноважень Микола Стрілець зустрівся із довгостроковими спостерігачами Mission Canada Любою Магденко та Жан-Жаком Лозье.

Повідомляє управління у справах преси та інформації облдержадміністрації.

Під час зустрічі обговорили питання забезпечення прозорості та відкритості виборчого процесу.

Микола Стрілець поінформував канадських спостерігачів про відповідну роботу в області з підготовки до проведення чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року. За його словами, головою обласної державної адміністрації прийнято розпорядження від 06 вересня 2012 року №325 «Про забезпечення сприяння виборчим комісіям у реалізації їх повноважень», яким утворено обласний штаб сприяння виборчим комісіям у вирішенні покладених на них виборчим законом повноважень.

З метою оперативного вирішення питань щодо виконання вимог виборчого законодавства на період виборчого процесу закріплено за районами та містами області начальників обласних управлінь та організацій.

Проведено наради з керівниками районів та міст, на яких обговорено завдання органів виконавчої влади в період підготовки до виборів народних депутатів України, а також питання щодо недопущення під час підготовки та проведення виборів будь-якого незаконного втручання у виборчий процес та проявів адміністративного тиску.

Микола Стрілець також відзначив, що всі організаційні заходи з підготовки та проведення виборів народних депутатів України проводяться у терміни, визначені Орієнтовним календарним планом, затвердженим Центральною виборчою комісією. Центральною виборчою комісією утворено 1108 виборчих дільниць на постійній основі, з них - 45 спеціальних.

Місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування проводяться роботи щодо облаштування приміщень дільниць та їх забезпечення відповідно до нормативних вимог ЦВК.

Постановою ЦВК від 26 серпня 2012 року №604 в області утворено шість окружних виборчих комісій. Відповідно до вимог постанови ЦВК від 26 січня 2012 року №18 усі виборчі комісії забезпечені необхідними приміщеннями (кількість робочих кімнат від 3 до 5). Згідно із нормативними вимогами ЦВК робочі кімнати забезпечені необхідними меблями та інвентарем, 4 телефонними лініями, телефонними апаратами, комп’ютерами та іншим обладнанням. Є в наявності аварійне освітлення, медична аптечка та засоби протипожежної безпеки.

Перші засідання окружними виборчими комісіями проведені відповідно до вимог законодавства 28 серпня 2012 року, на другий день після утворення, і 29 серпня 2012 року всі окружні комісії зареєструвалися як юридичні особи.

Для забезпечення прозорості та відкритості виборчого процесу, реалізації конституційних прав громадян під час підготовки до проведення чергових парламентських виборів 28 жовтня 2012 року за сприяння управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації та місцевих органів влади протягом серпня ц. р. громадськими організаціями «Освітній центр „Ініціатива“» та «Поліський фонд міжнародних і регіональних досліджень» у центрах виборчих округів (м. Чернігові, м. Корюківці, м. Бахмачі, м. Ніжині та м. Прилуках) провели низку презентацій та обговорення аналізу передвиборчих програм кандидатів-мажоритарників. До участі у проведенні заходів були запрошені працівники органів місцевої влади, члени політичних партій, кандидати у народні депутати України та їх представники, члени громадських організацій, актив району.

Окрім того, 7 вересня поточного року в чернігівському прес-клубі «Чиста політика» відбулася презентація результатів громадського спостереження за виборчим процесом на Чернігівщині у рамках проекту «Громадський моніторинг парламентських виборів 2012 року в Чернігівській області». Звіт було сформовано за результатами громадського спостереження довготермінових спостерігачів, що працюють у шести виборчих округах Чернігівської області.

На переконання Миколи Стрільця, проведення цих заходів стало результатом тісної взаємодії органів державної влади та громадських організацій, направленої на реалізацію в області законодавства України щодо проведення відкритих виборів.

У свою чергу спостерігачі Mission Canada повідомили про те, що діятимуть в кожній із 24 областей України та в Автономній Республіці Крим. А також у двох муніципальних адміністративних регіонах – Києві і Севастополі. Їх головне завдання – спостерігати за відповідністю виборчого процесу до законів України і міжнародно-прийнятих стандартів.

Похожие публикации


Наверх