онлайн казино Украины

Як агітують в районних центрах Чернігівської області. Результати спостереження

Як агітують в районних центрах Чернігівської області. Результати спостереженняБахмацький район

Долучаючись до передвиборчого процесу, різноманітні політичні та громадські діячі активізували свою діяльність.

В Бахмацькому районі найактивніше працюють партія влади та кандидат в депутати по мажоритарному округу Михайло Миколайович Голиця, голова Правління Чернігівської обласної громадської організації «Комітет розвитку «Полісся». Останній дуже активно проводить передвиборчу агітацію. По місту та району проводиться інформаційна кампанія на користь зазначеного кандидата. Наявні активісті, які ходять «від дверей до дверей» та спонукають голосувати саме за цього кандидата.

Громадську діяльність Михайло Миколайович розпочав з того, що привітав колектив Дмитрівської лікарні з 50-річчям лікарняного закладу та подарував сучасну пральну машину. До дня медичного працівника в районному будинку культури був проведений святковий концерт. Михайло Голиця особисто поздоровив медичних працівників та подарував поїздку до Почаївської лаври.

Присутній був Михайло Миколайович і на козацькому святі в Батурині, де поряд з місцевими керманичами та представниками Партії регіонів виступив з вітальним словом.

Не оминув Михайло Голиця і молодь. В Бахмацькому парку відбувся концерт-дискотека, приурочена до Дню молоді, котрий закінчився святковим феєрверком. Був проведений турнір з футболу на кубок почесного президента «Єдності» Михайла Голиці. На ньому показали своє вміння молоді спортсмени не тільки з району, а й з області і Києва.

Отже, в Бахмацькому районі ми маємо потужного кандидата від Народної партії України, котрому конкуренції упродовж липня ніхто не склав.

Городнянський район

У розрізі активності потенційних кандидатів протягом липня 2012 року в Городнянському районі активно продовжує працювати Ігор Рибаков, народний депутат України, керівник групи "Реформи заради майбутнього".

Його активність виявляється у роботі громадської приймальні, застосуванні зовнішньої реклами на білбордах. Благодійна діяльність пана Рибакова здійснюється через благодійний фонд «Милосердя і доброта». Наприклад, 16 липня представники Ігоря Рибакова відвідали села району, де під час зустрічей з громадою були вручені велосипеди працівникам поштового зв’язку. Дані факти були висвітлені у районній газеті Новини Городнянщини (№59-60 від 21 липня).

Слід зазначити, що діяльність Ігоря Рибакова систематично висвітлюється в комунальних газеті Новини Городнянщини. Упродовж липня Ігор Рибаков був єдиним кандидатом, представленим на носіях зовнішньої реклами Городнянського району: білборди з його обличчям та/або прізвищем можна побачити в найвіддаленіших від районного центру населених пунктах.



Прогнозованою була поява у 207 мажоритарному окрузі, і Городнянському районі зокрема, нової політичної фігури від Комуністичної партії України – Володимира Лєщенка – народного депутата України.

Так, 17 липня першим секретарем обкому Компартії України в м. Городні було проведено прийом громадян, що також знайшло відображення в комунальних ЗМІ. Активність пана Лєщенка набирає обертів і в медіа-сфері, що виявляється у формі публікацій та інтерв’ю в місцевих ЗМІ.

Свою медійну присутність у районі окреслили також народні депутати Михайло Чечетов та Олег Ляшко. Публікації з їх згадуванням знайшли місце на шпальтах районної газети. Загалом усі публікації комунальних ЗМІ, що стосувалися діяльності партій та кандидатів, мали позитивне забарвлення.

Зріз партійної активності показав, що найактивнішими у даному районі протягом липня були партійні осередки Комуністичної партії України, якими було проведено як зустрічі з місцевими представниками партії, так і зустріч з народним депутатом України Володимиром Лєщенком. Крім того, активістами партії було розповсюджено листівки із партійною символікою та інформаційний бюлетень «По правде говоря», як додаток до видання «Рабочая газета».

У другій половині липня у центрі м. Городня з’явилися намети із символікою Об’єднаної опозиції «За Батьківщину». До цього часу активності даної політичної сили на вулицях міста не спостерігалося. Проте ще до початку липня у районному центрі функціонувала офіційна приймальня.

Активність опозиційної партії «За Батьківщину» виявлялася також у медіа-просторі. Підтвердженням тому є публікації у районній газеті від 14 липня 2012 року «Опозиція знає, як повернути довіру до Конституції» та від 21 липня 2012 року «Мало хто вірив, що об’єднання опозиції відбудеться».

Активність Партії регіонів у Городнянському районі виявлялася у проведенні 14-ї партійної конференції районного осередку та публікаціях у ЗМІ. Цікавим є факт, що на цій конференції було обрано нового очільника районної організації Партії регіонів, який не так давно зайняв посаду голови Городнянської райдержадміністрації. Протягом останнього місяця у газеті «Новини Городнянщини» мали місце публікації і про його діяльність.

Ічнянський район

Політична ситуація в Ічнянському районі упродовж липня майже не змінилася у порівнянні з попереднім місяцем. Осередки політичних партій в районі проводять роботу у рамках власної загальнодержавної програми.

Так, представники Компартії перманентно організовують акції під гаслом: «Повернемо країну народу». Партійні активісти працюють з електоратом на вулицях міста, проте така комунікація часто не є ефективною.

Робота об’єднаної опозиції в районі помітною не була, та все ж агітаційна преса розповсюджувалася регулярно.

Як і в попередні місяці, Партія регіонів помітно користується партійністю та політичними вподобаннями представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, залучаючи їх до масових заходів.

Інтерв’юери фундацій та, вочевидь, активісти різних політичних сил перманентно проводять соціологічні опитування на теренах Ічнянщини.

7 липня відбулася звітно-виборча конференція районної організації політичної партії «Фронт змін». Під час неї на посаду голови районної організації був обраний Віктор Кириченко.

12 липня відбулася 18-а партійна конференція обласної організації Партії регіонів. Участь у ній брала і делегація з Ічнянщини, очолював яку голова районної організації партії С. Рубашка. Основними були питання підготовки та організації передвиборчої кампанії.

14 липня в міському парку за сприянням депутата Київської міської ради Михайла Голиці, ічнянські діти мали змогу відвідати безкоштовно атракціон «Батут».

20 липня в с. Іржавка ввели в дію нову артезіанську свердловину та водогін. На урочистостях під час відкриття комплексу об’єктів забезпечення села питною водою були присутні С. Рубашка, М. Голиця, Є. Баранович. Крім того, у рамках свята М. Голиця подарував сільській школі ноутбук.

Козелецький район

Передвиборчі перегони офіційно ще не розпочались, проте деякі кандидати перетнули лінію старту. Найактивнішим гравцем на території округу № 210 й надалі залишається Микола Рудьковський. Після того, як він профінансував заміну вікон в школах, дитсадках та ФАПах на нові теплозберігаючі, взявся до ще більш болючішої проблеми району – сільських доріг.

Не відстаючи від лідера перегонів, почав активно заявляти про себе і ймовірний кандидат від правлячої партії, нині депутат обласної ради – Анатолій Мирошниченко, який започаткував своє близьке знайомство з районом залученням концертних колективів та роздачею продуктових наборів. Також Анатолій Костянтинович згадав за стан сільських доріг, про що свідчать білборди з його прізвищем й «натяком на обіцянку» відремонтувати дорожнє покриття.

Не забуває кандидат в своїх обіцянках і про сільську медицину. Проводячи зустріч з медпрацівниками районної лікарні дарував: газонокосарки, холодильники для зберігання вакцини та білизну, наголошуючи при цьому на низку більш нагальних проблем даної галузі.

Вочевидь виявилася неспроможність опозиційних сил домовитись та висунути єдиного кандидата від опозиції в кожному окрузі. Проводячи зустріч зі ЗМІ, голова обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка» Сергій Аверченко представив на громадське обговорення кандидата по 210-му округу Кургана Ігоря Миколайовича – директора будівельної компанії. Даний кандидат ще ніяк не проявив себе на території району протягом липня. В той же час від об’єднаної опозиції «За Батьківщину» було висунуто депутата Чернігівської обласної ради Віктора Лабазова.

Як підсумок, можна констатувати, що виборча кампанія стартувала ще до її офіційного початку і події будуть тільки нарощувати свої оберти, а кандидати демонструвати свої методи залучення електорату до підтримки.

Корюківський район

Передвиборча ситуація у Корюківському районі виборчого округу №207 напередодні офіційного старту виборчої кампанії не відзначається великими показниками активності: з кандидатів-мажоритарників спостерігається повсюдне домінування голови парламентської групи «Реформи заради майбутнього» Ігоря Рибакова, а про інших кандидатів є тільки поодинокі згадки у районній газеті. Що стосується діяльності політичних партій, то вона є непостійною.

Вулична активність політичних сил зосереджена в основному біля базарів міста у вихідний день. Комуністична партія агітує з авто зі звукопідсилювача радянськими хітами. Партія «Удар» розповсюджує газети та брошури інформаційного характеру. Об’єднана опозиція «За Батьківщину» розпочала свою роботу в місті з 27 липня, в наметі збираються підписи щодо усунення президента від влади.

Найбільшою активністю у ЗМІ відзначається все той же Ігор Рибаков, який з’являється в кожному номері районної газети «Маяк». Також постійною є присутність на сторінках цього видання публікацій про об’єднану опозицію, медійній активності Партії регіонів характерні поодинокі випадки. Потрібно відзначити і появу в місцевій пресі кандидатів-мажоритарників: депутата ВРУ Володимира Лєщенка від Комуністичної партії та Петра Шаповала від громадської організації «Сила і Честь». Щодо реклами на білбордах, то нею в повній мірі послуговується виключно Ігор Рибаков.

Активною діяльністю можна відзначити все того ж всюди присутнього Ігоря Рибакова. За даними Освітнього центру «Ініціатива», він відзначився найбільшим залученням бюджетних коштів до свого округу - 107 млн. грн. В середині червня разом з головою ОДА відвідав Корюківку, де побував у історичному музеї, на фабриці «Слов’янські шпалери», у центральній районній лікарні. Зовсім недавно на Корюківщині з’явився благодійний фонд «Милосердя і доброта», через який матеріальну допомогу отримують вже безпосередньо від Рибакова, наприклад велосипеди для листонош і ФАПів.

Петро Шаповал, голова Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації "Сила і честь" активної кампанії поки не розпочинав.

Володимир Лєщенко, депутат Верховної Ради від Комуністичної партії, 19 липня здійснив візит у селище Холми та село Жуклю, де «провів зустрічі з мешканцями, занотував звернення виборців, пообіцявши працювати над розв’язанням порушених проблем» (газета «Маяк» №31).

За Леонідом Неживим, приватним підприємцем міста Корюківка від партії «Удар», активної діяльності не помічено. Проте пан Неживий надав фінансову підтримку КММГО «Альтернатива» у проведенні футбольного турніру серед дворових команд міста та сприяв велопробігу за участі молоді до Сеньківки на фестиваль «Дружба».

Отже, у Корюківському районі ще задовго до офіційного старту виборчої кампанії можемо виокремити активну діяльність депутата Ігоря Рибакова, а партійна активність тільки на старті.

Менський район

Найбільшу політичну активність на території Менського району проявляють депутат Київської міської ради Михайло Голиця та депутат Чернігівської обласної ради Григорій Данько.

Михайло Голиця зустрічається з виборцями. За його сприяння проводяться концерти, спортивні змагання та інші публічні заходи. Займається благодійництвом та меценатством. В друкованих та електронних засобах масової інформації публікується інформація про нього, зокрема інтерв'ю. Розповсюджуються листівки, плакати та інша друкована продукція.

Григорій Данько зустрічається з виборцями. Займається благодійництвом та меценатством. В друкованих та електронних засобах масової інформації публікується інформація про нього, зокрема інтерв'ю.

Політичні партії в основному проявляють активність через публікації у ЗМІ та зовнішню рекламу. Найактивнішими є Партія регіонів та Об’єднана опозиція «За Батьківщину».

Ніжинський район

Найактивнішим потенційним кандидатом у Ніжинському районі є Іван Куровський. До основних форм його діяльності, що відбувалася протягом липня, відносяться: виділення коштів на зміцнення бази шкіл району, (приклад: ремонт клубу, спортивного залу та шкільного приміщення у с. Шатура); фінансова допомога у газифікації сіл, публікації у ЗМІ району. Дана інформація публікується на сторінках районних та міських комунальних газет. Медійна активність даного кандидата проявляється і на рівні обласних газет, зокрема, матеріали зі згадуванням його персони найчастіше з’являються у газеті «Деснянка вільна».

Леонід Яковишин (хоча основну суспільно-політичну роботу провадить у Бобровицькому районі) має медійний вплив у Ніжинському районі. В обласній газеті «Чернігівщина», що фінансується згаданою особою, висвітлено публікації з відтінком негативного ставлення до дій потенційного кандидата Івана Куровського.

Серед партійних організацій активно діє Партія регіонів. З-поміж стандартних методів завоювання електорату (участь у публічних заходах та розміщення публікацій у місцевих ЗМІ) представники провладної партії вдалися до використання такого методу нагадування про себе, як соцопитування. Протягом липня місяця у м. Ніжині проводилося опитування мешканців за анкетою, що містила питання відносно бажання брати участь у голосуванні восени 2012 року та щодо ставлення до Партії регіонів.

Активну підтримку у діяльності провладної партії виявляють активісти громадської організації «Молоді регіони», зокрема, популяризуючи свій політичний бренд за рахунок проведення публічних акцій підтримки розвитку дитячого спорту.

Помітну публічну активність протягом жовтня місяця виявляла партія «УДАР» Віталія Кличка».

Віталій Кубрак – голова районної організацій, офіційно висунутий партією «УДАР» кандидат на участь у парламентських виборах по мажоритарному округу №209 – активно займається популяризацією свого та партійного політичного обличчя. До прикладів такої активності відноситься виділення коштів на відбудову спортивного залу та встановлення білбордів по місту Ніжину.

У сфері зовнішньополітичної реклами відзначилася і Комуністична партія України, білборди із символікою якої розміщені в районному центрі.

Загалом липень місяць не показав значного пожвавлення підготовчої передвиборчої активності кандидатів та партій у Ніжинському районі.

Прилуцький район

Не зважаючи на те, що упродовж липня по виборчому округу № 210 в амбіції по висуванню в народні обранці проявляли не тільки Анатолій Мирошниченко та Микола Рудьковський, а й Віктор Лабазов та Ігор Курган, активну діяльність поки розгорнули лише перші двоє.

Зокрема, в Прилуцькому, Козелецькому та Бобровицькому районах тільки й мови про цих двох меценатів. Про це свідчать масштабні щити обабіч доріг та інформаційні матеріали, що надходять у поштові скриньки та роздаються на вулицях міста.

Обидва кандидати у нардепи мають власні благодійні фонди – «Благодійний фонд імені М. Рудьковського» та благодійний фонд «Благовіст» А. Мирошниченка.

Традиційними подарунками упродовж липня від «Благовісту» на сходах сіл районів стали пакети із провіантом – горох, борошно, пшенична каша та пшоно разом із двома пляшками соняшникової олії.

До тих, хто не ходить на сходи села, самостійно завітали представники пана Мирошниченка. Здійснюються такі неформальні візити з червня місяця. Так, пенсіонерам також дісталися зазначені продуктові набори.

Проте меценатська діяльність Мирошниченка не обмежилася лише роздачею продуктових наборів. Новобасанській ЗОШ були подаровані комп’ютери та ноутбуки.

В Козелецькому районі Анатолій Мирошниченко допоміг відбудувати церкву, дзвін, символічно назвавши його «Благовіст». Також він долучився до розбудови церков у Прилуках та с. Валки Прилуцького району.

Паралельно свою благодійницьку діяльність продовжує реалізувати і самовисуванець Микола Миколайович Рудьковський, який допомагає всім, хто про цю допомогу просить. Зокрема, жительці смт. Ладан пан Рудьковський дав 10 тис. гривень на складну операцію.

Окрім цього, активно реагує на потреби хворих, опікується проблемами інвалідів та ветеранів, на рівні з освітою та медициною. Нещодавно у стінах Прилуцької районної бібліотеки коштом Благодійного фонду Миколи Рудьковського старі вікна замінили на новенькі металопластикові.

Ріпкинський район

Найактивнішими політичними гравцями району є Станіслав Прокопенко та Владислав Атрошенко.

Активність пана Атрошенка протягом липня виявлялася в основному у роздачі продуктових наборів. В звітному періоді надавав благодійну допомогу організаціям, селищним радам на відновлення об’єктів соціальної інфраструктури району. В липні місяці за його сприяння продовжилося розповсюдження продуктових наборів. Від імені Владислава Атрошенка роздавали борошно і цукор, поруч з місцями розповсюдження, як правило, розміщували агітаційний намет кандидата.

Перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Станіслав Прокопенко протягом липня місяця займав передові позиції у проведенні медійної агітаційної роботи. Матеріали зі згадуванням його персони розміщувалися у друкованих виданнях районного, обласного та міського (м. Чернігова) рівнів. Крім того, його активність була тісно пов’язана із виконанням службових обов’язків. Так, 10 липня здійснив робочу поїздку у Любеч, де провів нараду з питань берегоукріплення р. Дніпро; за його сприяння до Любецької районної лікарні було передано 25 комплектів постільної білизни, а до бюджету ради надійшли субвенції з вищестоящих бюджетів у сумі 295 тис. гривень на ремонт доріг та 68,4 тис. гривень на потреби освіти.

Безперечно, на теренах Чернігівського району слід очікувати «гарячу» боротьбу між даними кандидатами у майбутньому.

Сосницький район

Незважаючи на те, що офіційний старт передвиборчої кампанії почався 30 липня – Ігор Рибаков почав готувати «сані» до виборів заздалегідь. Він, один з перших, хто проводив інформаційну кампанію та виявляв суспільно-політичну активність у 207 окрузі, зокрема в Сосницькому районі. Наразі у Ігоря Рибакова з’явилися конкуренти: свою участь у виборах по даному округу підтвердили Петро Шаповал, Володимир Лєщенко. Також за інформацією Чернігівського обласного осередку Радикальної партії О. Ляшка, очікується висунення одного з кандидатів: Василя Волошка або Василя Амельченка.

Безумовну перевагу серед всіх кандидатів має народний депутат – Ігор Рибаков, голова депутатської фракції «Реформи заради майбутнього». Наразі він здійснює свою діяльність через благодійний фонд: надає матеріальну допомогу церквам сіл району, бібліотекам, опікується дітьми-сиротами, інвалідами, ветеранами війни. Результати його діяльності активно відображаються в періодичному виданні «Вісті Сосниччини», співзасновником якої є Сосницька райрада, РДА. Також інформацію про Рибакова можна побачити на офіційному веб-сайті Сосницької РДА, тобто має місце використання адміністративного ресурсу. Піар-кампанія Рибакова, на відміну від інших кандидатів, дуже креативна: за його сприяння безкоштовно жителям сіл надавалися перукарські послуги, на білбордах найвіддаленіших сіл району він популяризує видатних людей Сосниччини, зокрема Олексу Десняка. Складається враження, що людина знає Сосницький район і його мешканців так, ніби він тут народився і виріс, хоча це не відповідає дійсності.

Петро Шаповал, голова Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації "Сила і честь", колишній голова обласної ради та держадміністрації, хоч і заявив про висунення своєї кандидатури по 207 округу, активної агітаційної роботи по району ще не проводив. Наразі його кандидатура засвітилася лише в районних ЗМІ.

Така ж ситуація і у Володимира Лєщенка, першого секретаря Чернігівського обкому Компартії, народного депутата України. Агітаційної активності за його участі в районі не спостерігається.

Щодо кандидатів від РПЛ, Василя Волошка та Василя Амельченко, то можна зазначити, що більша політична активність в Сосницькому районі у депутата Сосницької райради Василя Волошка. Саме його прізвище постійно фігурує у ЗМІ. Але «радикальної» агітаційної кампанії жоден з можливих кандидатів від РПЛ не проводив.

Серед партійних осередків в Сосницькому районі найбільш активними є осередки Партії регіонів, Комуністиної партії, Радикальної партії Олега Ляшка.

Упродовж липня потенційних кандидатів, що йтимуть по 207 округу, було важко визначити. Безумовним лідером агітації залишається Ігор Рибаков. Можливо, у найближчий час ситуація зміниться, хоча використання адмінресурсу Рибаковим безперечно є вагомим фактором впливу на виборців.

Срібнянський район

Суспільно-політична ситуація в Срібнянському районі упродовж липня 2012 року була спокійною і ненапруженою.

Що стосується визначних подій району, що мали місце протягом липня місяця 2012 року, можна сказати наступне:

6 липня ц.р. у заплаві річки Лисогір відбулося районне свято «На калину роса впала – в нас на вулиці Купала». Спонсорами свята виступили депутати обласної ради С. Гайдай та О. Дмитренко.

21 липня ц.р. введено в експлуатацію підвідний газопровід до села Сокиринці. В урочистостях з цієї нагоди взяли участь голова райдержадміністрації О. Власенко, голова районної ради Г. Голдовський, заступник голови облдержадміністрації В. Тканко, депутат обласної ради О. Дмитренко та народні депутати України І. Куровський та О. Ляшко.

Що стосується потенційних кандидатів, які виявляли активність по 209 мажоритарному округу (до якого входить Срібнянський район), то на кінець липня до такого переліку увійшли:

Куровський Іван Іванович (народний депутат України V, VI скликань, самовисуванець);

Шкурко Микола Пантелійович (генеральний директор ТОВ ПВКФ «Сяйво» м. Ніжин);

Яковишин Леонід Григорович (генеральний директор ТОВ «Земля і воля». Герой України. Народний депутат України I скликання, самовисуванець);

Пучка Ігор В’ячеславович (голова Ніжинської міської організації Народної партії, депутат Ніжинської міської ради, Народна партія);

Кубрак Віталій Михайлович (головний інженер ТОВ «Творець», депутат Ніжинської міської ради, партія «УДАР» Віталія Кличка);

Полуда Микола Миколайович (генеральний директор СТОВ АПК «Злагода» і ТОВ АПК «Магнат», самовисуванець);

Кульбако Віктор Дмитрович (начальник Головного управління ветеринарної медицини Чернігівської області, депутат обласної ради, Партія регіонів).

Також помітна політична активність в даному районі спостерігається з боку О. Ляшка (народного депутата України VI скликання, лідера Радикальної партії Олега Ляшка), С. Гайдая (депутата Чернігівської облради, від Партії регіонів), О. Дмитренко (депутата Чернігівської облради, від Соціалістичної партії України). З великою вірогідністю вони також можуть бути кандидатами по 209 мажоритарному округу Чернігівської області.

Щодо районних організацій політичних партій, то їх в Срібнянському районі їх налічується 44. Активізації їх діяльності продовж липня ц.р. не спостерігалося.

Таким чином, Срібнянський район Чернігівської області також долучається до виборчих перегонів, котрі розпочалися задовго до їх офіційного старту. Фаворитом цього «змагання» в інформаційному та соціально-економічному житті району є І. Куровський.

Чернігівський район

Станом на липень такі кандидати, як Владислав Атрошенко та Станіслав Прокопенко, виявляли потужну активність на території Чернігівського району. Їхній опонент Володимир Поліщук, якого було висунуто кандидатом по 206 округу від об’єднаної опозиції «За Батьківщину», протягом липня місяця був менш активним.

Владислав Атрошенко – підприємець, меценат, позапартійний депутат Чернігівської обласної ради – був найактивнішим у сфері благодійної діяльності. Акцент його уваги припадав переважно на жителів сільської місцевості, адже цей електорат, як правило, є менш політично підкованим, ніж міський. Обрана ним тактика – витрачання на виборчу кампанію максимально можливої суми коштів. Конкретні дії, які підтверджують це – роздача продуктових пакетів (станом на кінець липня пан Атрошенко персонально відвідав всі населені пункти Чернігівського району), організація екскурсії до Пачаївської лаври (у подорожах брали участь жителі смт. М.-Коцюбинського, с. Дніпровське, с. Ягідне) і навіть вручення грошей у конвертах учасникам святкових заходів.

Станіслав Прокопенко - перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації, керівник фракції Партії регіонів в Чернігівській обласній раді – провладний кандидат, який піднімає свій політичний імідж за рахунок бюджетних програм. Наприклад, фінансування ремонту дитячого оздоровчого табору «Юний хімік», також ремонт приміщень дитячих садків Чернігівського району.

Вищезгадані кандидати є основними фаворитами та конкурентами, про що говорить курйозна ситуація довкола ремонту водогону в с. Киселівка (Чернігівський район). Обидва кандидати приписують собі це досягнення на сторінках регіональних Інтернет-видань, хоча фактично вони обидва надавали матеріальну допомогу. Тепер Киселівський сільський голова, окрім нового встановленого, має ще й запасний водний насос.

Володимир Поліщук – підприємець, голова Чернігівської районної організації «Фронту Змін» - опозиційний кандидат, який протягом липня знаходився у стані очікування. Його активність в основному виявлялася у зустрічах з із громадськими активістами району.

Очікується, що політичні події наберуть обертів після оголошення офіційного старту кампанії. На даний момент фаворитами у районі є кандидати зі значними можливостями у використанні адміністративного ресурсу.

Щорський район

Вплив на політичну ситуацію у районі в значній мірі має наближення жовтневих виборів до Верховної Ради України.

Окремі політичні партії (їх в районі зареєстровано 64), що боротимуться на виборах за потрапляння до парламенту, уже активізували свою діяльність.

Так, в районі діють штаби Партії регіонів, Об’єднаної опозиції та Комуністичної партії України.

У липні в районному центрі кілька днів відбувалися пікети КПУ та Об’єднаної опозиції. У наметах з партійною символікою їх активісти розповсюджували інформаційні матеріали.

Із кандидатів-мажоритарників найактивніше працює народний депутат України, керівник фракції «Реформи заради майбутнього» у Верховній Раді України Ігор Рибаков.

З травня в районі діють громадські приймальні та штаб Ігоря Рибакова, інші потенційні кандидати своїх штабів у районі поки не мають.

Районна влада тісно співпрацює з Ігорем Рибаковим, який забезпечує сприяння у реалізації ряду важливих проектів: проведенні ремонтних робіт у закладах освіти, культури та охорони здоров’я, реконструкції дощової каналізації, покрівлі житлових будинків, каналізаційних мереж, будівництво водогону у районному центрі тощо.

Також він надає серйозну благодійну різнопрофільну допомогу.

У м. Щорсі та деяких селах встановлені його білборди.

Також про свій намір балотуватися у нардепи заявили Петро Шаповал та Олег Петров. У травні вони були присутні в районі на урочистостях з нагоди 95-річного ювілею районної газети «Промінь». Активну роботу поки не проводять, обмежуючись публікаціями у згаданій районній газеті.

У липні в районі перебував народний депутат України Володимир Лєщенко (КПУ), який провів особистий прийом громадян в м. Щорсі та зустрівся з виборцями с. Сновське та с. Тихоновичі.

В районній газеті «Промінь» значно збільшилася кількість публікацій політичного змісту.

Зокрема, у липні найчастіше публікувалися матеріали про Ігоря Рибакова та Арсенія Яценюка, також публікувалися матеріали Олега Ляшка, Володимира Лєщенка та Петра Шаповала.

Конфліктів, пов’язаних із виборчим законодавством, зафіксовано не було.

Нові організації політичних партій у липні в районі не реєструвалися.

М. Чернігів

За останні два місяця місто Чернігів стало центром більшості політичних подій, попри те, що офіційно виборча кампанія почалася лише 30 липня. Це відбулося не тільки через те, що Чернігів має статус міста обласного значення, але й тому, що територія міста входить в межі двох виборчих одномандатних мажоритарних округів: № 205 і № 206.

Протягом липня місяця 2012 року в Чернігові політична активність потенційних кандидатів в депутати та політичних сил стрімко збільшувалась, що зумовлено підготовкою до старту офіційної передвиборної кампанії.

Політичні гравці 205-го округу збільшили свою присутність в медіа просторі (міське телебачення, друкована преса, інтернет-ресурси), а також використовували як зовнішньополітичну рекламу, так і пряме спілкування з електоратом у вигляді «дворових» зустрічей та виступів.

Упродовж останнього часу в Чернігові побутує експертна думка, згідно з якою чинний міський голова Олександр Соколов (Партія регіонів) балотуватиметься до Верховної Ради України. Сам мер тривалий час ухилявся від питань представників місцевих медіа, які були дотичні до цього прогнозу. Пан Соколов фактично розпочав свою кампанію створенням благодійного фонду «Майбутнє Чернігова» та зустрічами з мешканцями міста по вирішенню нагальних питань. Крім того, нещодавно на білбордах міста з’явилася реклама, в якій йдеться про те, що «чернігівцям в парламенті потрібен Соколов».

Останнє дослідження, що було проведено Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень, показало, що пан Соколов має такий самий рейтинг, як і його політичний опонент Валерій Дубіль.

Останній активно працює на теренах Чернігова упродовж тривалого часу. Так, упродовж останнього часу команда пана Дубіля організовувала навчально-розважальні програми для дітей різних мікрорайонів. Подібного роду акції проводилися щоденно на різних вулицях міста.

Крім того, під час прес-конференції в Чернігові голова Чернігівського осередку партії УДАР Сергій Аверченко представив список мажоритарників по Чернігівській області.

Так, завідуючий поліклінікою Центру радіаційного захисту населення, голова міської екологічної асоціації «Зелений світ» Іван Осадців буде йти по виборчому округу № 205 від політичної партії «УДАР». Проте сам пан Осадців до цього часу помітної політичної діяльності не здійснював, окрім деякої активності в соціальних мережах. Кандидат по мажоритарному округу № 206 від політичної партії «УДАР» Олена Попова свою виборчу кампанію на території в тому числі і Чернігова також поки що не проводила.

За словами керівника обласної організації Олександра Кириченко, від Народної Партії України по 205 округу буде балотуватися співвласник ФК "Десна" Юрій Тимошок, по 206 округу піде він сам. Активної роботи ці кандидати також не проводять. Проте пан Кириченко ситуативно долучається до заходів, що організовують представники громадського сектору.

Запекла інформаційна війна досі триває між Станіславом Прокопенком (Партія регіонів) та Владиславом Арошенком (позапартійний). Місцеві експерти називають цих двох політичних акторів потенційними політичними опонентами по мажоритарному округу № 206. Пан Атрошенко до офіційного початку виборчої кампанії активно працював з електоральними групами свого округу, надаючи населенню продуктові набори, у тому числі й у Новозаводському районі міста Чернігова.

Знедавна ж інформаційна кампанію на підтримку пана Прокопенка базується на меседжі «не пайками, а ділами», що є інформаційним контраргументом благодійництву Владислава Анатолійовича.

Крім того, метод прямого спілкування з електоратом переважно використовували у своїй діяльності представники ПП «Демократичний альянс», якими протягом досліджуваного періоду було проведено ряд акцій по збору коштів на заставу для участі у виборах.

Розміщували свої інформаційні повідомлення упродовж останніх двох місяців на носіях зовнішньої реклами партія «Україна-Вперед!» Наталії Королевської, Комуністична партія України, Партія регіонів, перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Станіслав Прокопенко (Партія регіонів), депутат Чернігівської обласної ради Владислав Атрошенко (позапартійний), діючий міський голова Олександр Соколов (Партія регіонів), партія УДАР та Віктор Медведчук.

На теренах Чернігова партія «Україна вперед!» Наталії Королевської проводила народний праймеріз. Крім того, представники Об’єднаної опозиції проводили довгострокову акцію «Україна проти Януковича» зі встановленням наметів для роздачі партійної преси. Використовують гучні скандали, такі як прийняття законопроекту «Про засади регіональної мовної політики», для проведення мітингів.

Представники ВО «Свобода» у Чернігові діють переважно спільно з Об’єднаною опозицією. Проводять мітинги та пікети. Остання акція проходила під лозунгом «Ставаймо на захист своєї мови, держави, свободи!».

Даний номер «Поліського тижня» створено на базі матеріалів учасників проекту «Сприяння молоді у спостереженні за виборами», що здійснюється Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень за підтримки National Endowment for Democracy.

Метою проекту є розвиток локальних демократичних ініціатив шляхом залучення активістів молодіжного громадського руху Чернігівської області до процесу аналізу виборчої кампанії 2012 року для підвищення її прозорості.

Похожие публикации


Наверх