онлайн казино Украины

ОПОРА презентувала результати спостереження

ОПОРА презентувала результати спостереженняПредставники громадського сектору, політичних сил та засобів масової інформації 11 вересня знову зібралися в стінах Експертного клубу «Чиста політика». Цього разу нагодою стала прес-конференція, присвячена проміжним результатам моніторингу парламентських виборів Громадянської мережі ОПОРА.

У рамках заходу координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська розповіла про саму методологію роботи мережі, структуру довгострокового та короткострокового спостереження, а також ознайомила присутніх з фактично інноваційним для України методом підрахунку голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки – методом швидкого статистичного підрахунку голосів.

Також було зазначено, що наразі по всій Україні займаються спостереженням 5 регіональних та 26 обласних координаторів, 225 довготермінових спостерігачів. У день виборів же буде працювати 3500 короткострокових спостерігачів: 1500 з них покриють 100% дільниць у проблемних округах, 2000 активістів будуть займатися швидким статистичним підрахунком.

«Ми, наші довготермінові спостерігачі та всі активісти мережі ОПОРА відкриті до співпраці не тільки з представниками засобів масової інформації, але і з всіма, хто зацікавлений в тому, щоб вибори пройшли демократичним шляхом», - наголосила Ольга Айвазовська.

У свою чергу, Євгеній Романенко, координатор виборчих програм мережі ОПОРА в Чернігівській області, представив проміжні результати моніторингу парламентських виборів 2012 року.

«Одними з найбільш поширених явищ, що загрожують організації демократичних виборів в Україні в цілому, залишаються підкуп та адміністративний ресурс. На Чернігівщині, на жаль, ці порушення також набули поширення», - зазначив Євгеній Романенко.

Також представниками мережі ОПОРА були відмічені найбільш кричущі факти порушення, до яких вдавалися кандидати і політичні партії упродовж серпня.

Євгеній Романенко також зазначив, що, зважаючи на відповідні всеукраїнські процеси, довготермінові спостерігачі мережі ОПОРА надалі приділятимуть значну увагу моніторингу роботи окружних комісій та інформуватимуть населення про виявлені порушення.

Серед окремих політичних моментів на тлі активності окремих суб’єктів виборчого процесу на Чернігівщині, представник ОПОРИ відмітив наступні тенденції: «Попри те, що минув лише місяць зі старту виборчих перегонів, конфлікти на ниві виборів вже переходять в судову площину. Також дуже характерною рисою цьогорічних виборчих перегонів стало намагання політичних сил використовувати акції інститутів громадянського суспільства для проведення агітаційних заходів».

Наостанок Ольга Айвазовська презентувала інтерактивну мапу спостереження за виборами народних депутатів 2012, яка була створена активістами Громадянської мережі ОПОРА.

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.

Похожие публикации


Наверх