онлайн казино Украины

Віктор Пинзеник про цифри «покращення», гривню, долар і рубль

Віктор Пинзеник про цифри «покращення», гривню, долар і рубльРеальний стан економіки не вселяє оптимізму, не зважаючи на щоденну рекламу про покращення життя і досягнення стабільності.

Про це заявив кандидат у народні депутати від партії “УДАР Віталія Кличка”, заслужений економіст України Віктор Пинзеник на зустрічі з керівниками чернігівських підприємств, а згодом і на зустрічі з чернігівськими журналістами у готелі «Градецький».

Для підтвердження цього Віктор Пинзеник користувався доступними цифрами статистики, які спеціалісту говорять дуже багато.

Екс-міністр фінансів на графіках показав, як змінюється наша економіка, і чому не радує та назвав основні пріоритети, що зможуть допомогти Україні і її громадянам.

Що відбувається зараз з економікою

За словами Віктора Пинзенка, особливо тривожними є показники виконання дохідної частини бюджету 2012 року.

Коментуючи останні звіти щодо виконання державного бюджету, колишній глава Мінфіну нагадав, що згідно з обіцянками чинної влади, доходи загального фонду держбюджету за рік мали б зрости на 19,3%.

Але реальне зростання майже удвічі менше планового показника.

За словами експерта, це один із найгірших показників поточного року.

Звідси і небезпека стабільності гривні і, відповідно, економіці.

- Кожна сім’я живе, виходячи з того, скільки грошей вона має. Так повинна жити і держава. Будь-хто з мислячих людей це розуміє, - резюмував Віктор Пинзеник.

Економіст підкреслив, що коли від нього вимагали діяти усупереч законам економіки, він залишав свою посаду.

Корупція і «міністерство яблук»

На зустрічі з керівниками підприємств Віктор Пинзеник зауважив, в що Україні неможливо подолати корупцію, якщо не буде проведено грамотну адміністративну реформу.

Тобто треба усунути те, що заважає економіці - різні зайві контролюючі і «допоміжні» структури.

- Для того, щоб в Україні не стало, наприклад, яблук, треба створити «Міністерство яблук», - сказав він. І пояснив, що тоді потрібні будуть різні ліцензії, дозволи, сертифікати. Врешті-решт ніхто не захоче з цим морочитися і кине вирощувати яблука.

- Тобто треба усунути явища тотальної залежності людей від чиновника. Не механічне скорочення чисельності, що часто обертається звільненням кращих фахівців, а ліквідація зайвих дублюючих ланок, функціональна спеціалізація органів влади – ось стратегія адміністративної реформи. Саме реформа інститутів влади покликана забрати, ліквідувати політичний дах нинішньої корумпованої системи стосунків, - упевнений Віктор Пинзеник.

Що краще: рубль чи долар?

Керівник фабрики «Сіверянка» Олександр Лавренюк запитав Віктора Пинзеника: що краще на його думку - підписання угоди про Митний союз із Росією чи вільна торгівля з Європейським союзом?

Відповідь була несподівано проста. Виявляється, у нас є і двостороння угода з Росією про вільну торгівлю з 1993 року, але вона не діє.

Є і угода про вільну торгівлю в рамках СНД. Але і ці домовленості не працюють.

- Навіщо ще одна угода? До того ж, гроші, які зараз ідуть в бюджет України – будуть іти в бюджет Митного союзу і будуть повертатися зовсім за іншими правилами, - сказав економіст.

Віктор Пинзеник вважає, що Митний союз – це політична угода, коли наші товари не йдуть в Росію безперешкодно, як це обумовлено угодами, а виникають «сирні» та інші війни, коли Росія політично викручує руки економіці України.

Він додав, що перехід на розрахунки за газ у російських рублях – це програш для нас, бо рубль – не конвертована валюта, на відміну від долара. Тому Україна, бере на себе додаткові ризики через рубль, бо накопичує його для розрахунків.

Головний біль економіки

За словами Віктора Пинзеника, економіка України, яка демонструвала одужання у 2010 році, у третьому кварталі цього року «пішла у мінус».

У першу чергу спад стосується аграрного сектору, будівельної галузі, а ось торгівля та послуги «показують» розвиток.

- Але торгівля розвивається… за рахунок продажу імпортних товарів, а не продукції власного виробництва. А ріст імпорту створює проблеми для обмінного курсу валюти, – підкреслив фахівець.

- Порушується платіжний баланс в Україні , - сказав він, - зростають і борги нашої держави. Це головний біль України. Ми витрачаємо більше, ніж заробляємо. У нас утворюється бюджетна дірка.

Як бути з гривнею

Віктор Пинзеник зараз пише книгу. Назва поки що умовна - «Економіка для мільйонів».

-Я подумаю, можливо буде «Економіка для мільярдів», - пожартував він.

Головний економіст «УДАРу» хоче доступною мовою, зрозуміло для звичайних читачів на простих прикладах показати, як працює економіка і як треба розуміти, що з нею відбувається.

Журналісти намагалися допитатися про курс гривні і що з нею робити?

Віктор Пинзеник відповідав, що точних рецептів, як діяти рядовому українцю, немає. Адже це залежить від багатьох чинників в економіці України, Європи і світу. А також залежить від дій уряду і Національного банку України.

Але на своєму прикладі він розповів, що дотримується кількох принципів. Свої гроші на «чорний день» він зберігає не в доларах, а в гривнях. І краще не в одному банку.

Він зі своїм товаришем порахував, хто втратив більше. Адже товариш перевів гроші в долари. В результаті - виграв Пинзеник, бо на гривні нараховувалися кращі проценти.

Пинзеник уже не курить

Перед тим, як Віктору Пинзенику запропонували іти на вибори з партією «УДАР», виявляється він викладав у приватному інституті.

- Бізнесом я ніколи в житті не займався. Мені подобається викладати молоді. Вона –вимоглива, і тому треба постійно вчитися самому, щоб бути цікавим для неї.

Він зізнався , що раніше був заядлим курцем, але 14 місяців тому вирішив не курити і різко кинув цю звичку. Зараз він не має наміру до неї повертатися.

А свою згоду іти на вибори з партією «УДАР», аргументував просто:

- Я хочу жити в цій країні, і хочу, щоб тут жили мої діти.

Похожие публикации


Наверх