онлайн казино Украины

Масові порушення кандидатів. Від ЧЕСНО

Масові порушення кандидатів. Від ЧЕСНО Загальні результати: рух ЧЕСНО дослідив загалом 430 кандидатів з прохідних частин партійних списків 6 провідних партій та виявив 242 кандидата, які порушили принаймні 1 з 4 критеріїв ЧЕСНО.

Повідомляє Освітній центр Ініціатива.

Зокрема, у списку «Партії Регіонів» - 105 порушників зі 120 проаналізованих кандидатів, в Об’єднаній Опозиції «За Батьківщину!» - 74 порушників зі 120, в «УДАРі» - 19 порушників з 70, в Комуністичній партії України - 23 порушників з 70, у Всеукраїнському об’єднанні «Свобода» - 9 порушників з 25, в партії «Україна - Вперед!» - 12 порушників з 25.

Партійні лідери: За оцінкою ЧЕСНО, лідер партії «Україна – Вперед!» Наталія Королевська – порушила 4 з 4 критеріїв руху; № 1 у списку ПР Микола Азаров порушив 2 з 4 критеріїв руху; голова КПУ Петро Симоненко – порушив 2 з 4 критеріїв; лідер «Свободи» Олег Тягнибок – порушив 1 з 4 критеріїв.

Рух ЧЕСНО не знайшов підтвердженої інформації щодо порушень критеріїв лідером ОО «За Батьківщину!» Арсенієм Яценюком та головою партії «УДАР» Віталієм Кличком.

Топ-порушники у списках:

Порушення 4 з 4 критеріїв / Наталія Королевська («Україна – Вперед!»).

Порушення 3 з 4 критеріїв:

- «Партія Регіонів»: Микола Баграєв, Юрій Іванющенко, Валерій Бондик, Генадій Васильєв, Володимир Малишев, Яків Табачнік, Віктор Янукович, Таріел Васадзе, Андрій Веревський, Євген Сігал, Юрій Мірошниченко.

- ОО «За Батьківщину!»: Костянтин Бондарєв, Сергій Власенко, Михайло Соколов, Олександр Абдулін, Генадій Москаль, Олександр Дубовой.

- КПУ: Ігор Алексєєв, Спірідон Кілінкаров.

«Фірмові» порушення кандидатів партій:

- 73 кандидата від ПР та 48 кандидатів ОО «За Батьківщину!» - порушили критерій «Непричетності до корупційних дій».

- Представники КПУ лідирують за кількістю поданих законопроектів, що загрожують правам за свободам людини (4 кандидати).

- За кількістю порушень критерію прав та свобод людини лідирують (у процентному співвідношенні): ПР – 32 порушники зі 120 проаналізованих, «Свобода»- 6 з 25.

- За індикатором «мова ненависті» (критерій «Відсутності фактів порушень прав та свобод людини») КПУ за кількістю порушників зрівнялася зі «Свободою».

Критерій «Відсутність фактів порушень прав та свобод людини»: Кандидати-списочники найчастіше посягали на життя та здоров’я людей, а також перешкоджали професійній діяльності журналістів. Другу позицію серед порушень займають випадки рейдерства. На третьому місці – використання «мови ненависті».

Критерій «Непричетність до корупційних дій»: Ключовим порушенням за цим критерієм є підкуп виборців, у переважній більшості випадків до цього вдаються кандидати-мажоритарники. Інші 2 найбільші порушення – розкрадання державного майна, а також зловживання владою.

Критерій «Прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя»: Дослідження руху свідчить про непрозорі декларації кандидатів. Серед проблем – приховування реальних прибутків та реєстрація майна на родичів.

Критерій «Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців»:

Рух ЧЕСНО виявив, що більшість кандидатів, які змінили політичну силу під час нинішньої каденції, балотується у мажоритарних округах. Лише 4 порушників цього критерію з чинних парламентарів балотуються за списком ПР.

Реакція партій на дослідження:

19 вересня результати аналізу партійних списків було надано партіям для 3-денного ознайомлення та коментування перед їх оприлюдненням. Загалом надійшли апеляції лише від 3 політичних сил. Щодо ВО «Свобода» - враховано 9 апеляцій з 16 надісланих; щодо партії «УДАР» - враховано 16 з 27; щодо ОО «За Батьківщину!» - 1 апеляцію враховано частково, 1 – відхилено.

Перевірка партійних списків здійснювалася аналітичною командою ЧЕСНО з метою забезпечення виборцям можливості доступу до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого і вільного вибору майбутньої Верховної Ради України (згідно із ст.63 ЗУ «Про вибори народних депутатів»). Перевірка проводилася відповідно до Методології оцінювання доброчесності кандидатів у депутати, що позбавлена ідеологічної складової чи упередженості по відношенню до будь-якої особи.

Похожие публикации


Наверх