онлайн казино Украины

«Мертві душі» на вибори прийдуть?

«Мертві душі» на вибори прийдуть?Що робити, коли виборця нема у списку виборців? Хто може голосувати не за місцем реєстрації?

І чи можливі «мертві душі» на цих парламентських виборах?

Ці питання обговоювали за круглим столом у Чернігові представники громадськості, Державного реєстру виборців та журналісти.

- Зараз в Україні мало юридично грамотних людей. Лише піввідсотка виборців підуть до суду у день виборів відстоювати своє право проголосувати. Тому слід ще до виборів пояснити людям, що робити та як перевіряти чи є ти у списку виборців, - пояснив мету круглого столу Андрій Карташов, Голова Ради «Центру підтримки громадських ініціатив».

Він також наголосив, що за 20 днів до виборів можна прямо на своїй виборчій дільниці перевірити наявність власного прізвища у виборчому списку. Це можуть зробити і члени родини. Наприклад, запитати скільки людей внесені до списку виборців за певною адресою.

Сигналом для відповідального виборця має бути відсутність запрошення на голосування. Тоді ви маєте звернутися до Державного реєстру виборців. Там вам нададуть інформацію чи є ви у списку, а також можете уточнити інші дані. За відсутності вас у цьому списку, внесуть до нього.

Представники Державного реєстру виборців пояснюють причини відсутності людей у списку по-різному. Чи то ви змінили місце реєстрації і дані загубилися, чи вперше голосуєте і вас просто туди не внесли. Вказують і на людський фактор.

- Чи можна змінити місце реєстрації? Тобто голосувати не за місцем прописки.

Місце реєстрації змінити можна. Але не так просто. Треба надати довідку з сільради, готелю, ЖЕКу, що ви тривалий час проживаєте за тією адресою, на яку хочете змінити місце своєї реєстрації.

Але і з цим у вас будуть проблеми. Тільки, якщо ви член виборчої комісії, тоді там і можна буде голосувати.

Якщо ж маєте реєстрацію в селі, а голосувати хочете у місті, потрібно звернутися до сільської ради за довідкою, що тривалий час не проживаєте в цьому селі, - пояснив Ярослав Галушка, представник Державного реєстру виборців Деснянської районної ради в Чернігові.

Якщо ж живете в місті. Маєте місцеву прописку, але проживаєте за іншою адресою. Наприклад, винаймаєте квартиру. Тоді потрібно надати договір оренди і всі питання вирішаться. Нема договору – можна звернутися до ЖЕКу. Таку довідку там можуть надати. Але у податкової можуть виникнути питання про несплату податків. Тут експерти радять подумати =))

- «Мертві душі» чи «двійники» будуть на виборах?

- Якщо громадськість спрацює, а виборці поставляться відповідально до свого голосу, то ні. Адже на виборах будуть працювати спостерігачі, які мають контролювати ситуацію не лише в день голосування, а й раніше. А люди, перевіривши і уточнивши дані у Державному реєстрі виборців, запобігатимуть наявності у списку двох «однакових» виборців, - пояснив Андрій Карташов.

То ж, відчуйте в собі відповідальність за власний вибір і перевірте свою наявність у виборчих списках. Дізнатися адресу Державного реєстру виборців у вашому місті, районі міста чи селі допоможе спеціальний сайт Державного реєстру. Гугл ніколи не «загубить» такої інформації =)).

Похожие публикации


Наверх