онлайн казино Украины

Сабо: Ліппі у збірній України? Думаю, це вигадки

Сабо: Ліппі у збірній України? Думаю, це вигадки Екс-наставник збірної України, а нині заступник керівника тренерської ради ФФУ Йожеф Сабо в інтерв’ю сайту "Футбол 24" розповів про тренерську проблему нашої національної збірної.

- Йожеф Йожефович, чого очікуєте від матчу Молдова – Україна?

- Українці повинні перемогти. Якщо у цього суперника не вигравати, то на що ми взагалі можемо претендувати? Тут не може бути двох думок. Наша команда об’єктивно сильніша. Погано, що Коноплянка сьогодні не гратиме. Він набрав хорошу форму, непогано виглядає на полі, міг би допомогти "синьо-жовтим" своїми швидкісними якостями.

- Тренерські пертурбації вплинуть на наших футболістів?

- Такі речі завжди впливають на футболістів. Певний осад від того, що відбувається із Олегом Блохіном, у гравців буде. Зрештою, і у нас всіх теж. Не секрет, що Олегу Володимировичу ще поталанило, що з ним це сталося на базі. А якби це сталося десь у поїздці, в дорозі було би значно гірше. Безперечно, це позначиться на футболістах. Але, повторюю, кого обігрувати, якщо не молдаван…

- Підготовку до відбірного турніру на чемпіонат світу Олег Блохін розпочав ще перед Євро-2012. Його відставка може вплинути на підсумковий результат "синьо-жовтих" у відборі?

- Заміна тренера не проходитиме упродовж одного тижня. Є кілька місяців, можливість познайомитися із командою, футболістами. Велике значення має ще хто прийме команду. Кожен фахівець на власний розсуд будує тактику, обирає схему гри.

- Як гадаєте, потрібен український фахівець чи іноземець?

- Важко сказати… Особисто я проти іноземного тренера в збірній. У нас є хороші молоді хлопці, які зростають професійно. Але стати тренером збірної означає взяти на себе велику відповідальність. Це ж не проста команда, йдеться про команду усієї країни, а це – велика відповідальність.

- Ви сказали, "що у нас є хороші молоді спеціалісти, які зростають професійно". Вам не здається, що національну збірну повинен очолити сформований тренер із досвідом та заслугами? Не запрошувати ж когось із тренерів на перспективу…

- В принципі, ви десь праві. Потрібно запрошувати за заслуги. З іншого боку, є молоді, перспективні, які вже чогось добивалися, щось доводили, мають характер. Не хочу називати прізвища. Скажу лише, що у нас є тренери, є багато пропозицій.

- Якщо відштовхуватися від думки, що у збірну потрібно запрошувати за тренерські заслуги, то кандидатів в Україні, в принципі немає. Є тільки перспективні фахівці, яким ще потрібно в клубах доводити свою кваліфікацію. Виняток, хіба Мирон Маркевич. Погоджуєтеся?

- Важко сказати. Потрібно говорити про те, хто може очолити, хто має характер для роботи із іменитими футболістами. Ми ж говоримо про національну збірну, в яку запрошують найкращих – тих, хто грає за кордоном, в провідних наших клубах. З ними потрібно ладити, вміти працювати. Пошук наставника збірної – не проста справа. Ну, призначили фахівця за якісь заслуги, а потім виявиться, що він не вміє працювати в збірній.

- Олександра Заварова сватають у національну збірну, кажуть він прийме "синьо-жовту" команду…

- Це така справа. Журналісти побачили, що він з’явився в штабі збірної і відразу висловили таке припущення. Може бути, а може і ні. Це все вирішуватиме Виконком ФФУ.

- Ви працюєте заступником керівника тренерської ради ФФУ. Мабуть, берете участь у процесі пошуку наставника для збірної?

- Так, беру участь в цьому процесі, але усе вирішуватиме Виконком… До речі, працюю із Олегом Кузнєцовим, він очолює команду хлопців 1993 року народження. Раніше від відмовився піти у штаб національної команди, а тепер погодився. Не знаю, як буде далі, можливо він погодиться працювати з національною командою.

- Кандидатури скількох фахівців ви запропонували на розгляд Виконкому і чи йдеться тільки про вітчизняних спеціалістів?

- Тільки про вітчизняних. Я запропонував три кандидатури – усі працюють, добре працюють.

- Чому не розглядаєте можливість запрошення іноземця у нашу збірну?

- Можливо, хтось і запропонує іноземця. Але після роботи Діка Адвоката у збірній Росії, з’явилися побоювання у цьому плані.

- Але це одиничний випадок…

- Так, одиничний. Але я не бачу за кордоном прикладів, коли іноземець із чужою збірною щось добивається. Хіба згадувати тих, хто їде в Корею чи ще кудись, виводять команду на чемпіонат світу і вважає, що це уже велике досягнення.

- Марчело Ліпі – також вигадка журналістів?

- Думаю, так.

- Ви сказали, що рекомендували три кандидатури фахівців, які працюють. Вони задіяні в клубах?

- Так, вони працюють. Але прізвища я не називатиму, нехай спершу Виконком вирішить.

- Із Михайлом Фоменко у вас один список кандидатів?

- Ні, у нас різні списки. Навіть не знаю кого він рекомендував.

- Йожеф Йожефович, наступне питання не стосується призначення наставника збірної. Українські футболісти, хоч їх не багато, але представлення в іноземних клубах – Тимощук, Воронін, Яковенко. До того були і інші. Але чомусь жоден наш тренер не працював у європейському топ-чемпіонаті. Чому на наших фахівців не має попиту?

- Конкретної причини не скажу. Зараз велику роль відіграють агенти – нахальні люди, які здатні залізти в душу. Є ж фахівці, які працюють по три місяці. Їх звільняють, а вони відразу ж находять новий клуб. Працюють там три місяці і знову у відставку. Без роботи вони практично не сидять. Сам дивуюся, як так може бути – людина, яка нічого не показує, завжди при роботі. А хороші тренери без роботи. Значить у когось хороший агент.

- Невже у жодного українського тренера не має хорошого агента?

- Очевидно, що не має. А в кого є, той працює.

- Вам не здається, що проблема може бути ще і в менталітеті та підходах до роботи?

- Не тільки в менталітеті. Скажімо, мова, це теж дуже великий бар’єр. А так у нас є хлопці із ліцензіями PRO і можуть працювати за кордоном. Проблема ще в тому, що якщо людина не працювала за кордоном, про неї мало хто знає. Наш чемпіонат не входить до числа розкручених. В Європі вважають, що наша першість слабка, а тому не стежать за роботою наших фахівців.

Добавлено: 12-10-2012, 13:23
0
0

Похожие публикации


Наверх