онлайн казино Украины

Як опозиційний боєць хотів губернатора «зрізати»

Як опозиційний боєць хотів губернатора «зрізати» «Все, що б не говорила опозиція, – вона розумна і благородна. Все, що б не гундосила влада, вона - дурна і погана» - закон Інтернету і народної любові.
Сесія обласної ради у день кінця світу, 21 грудня, була такою планово-розміреною, що будь-який сплеск емоцій видавався благодатним дощем на спраглу суху землю. Брешу. Теплим поривом свіжого вітру у холодну зиму застою.
Привітали квітами депутатів обласної ради, які з боями зайшли у Верховну – Атрошенка і Рудьковського. Про них можна поговорити іншим разом. Когось за щось нагородили.
Запам’ятався бійцівський наскок опозиційного лицаря Миколи Звєрєва на лаяного-перелаяного губернатора.
Перед боєм
Все почалося за планом. Як з боку влади, так і з боку опозиції. Володимир Хоменко зачитав скорочену доповідь (тези) про стан Чернігівщини у 2012 році під назвою «Чернігівщина: здобутки, рубежі і плани». Її можна було переглянути і в «Деснянській правді», яку міг взяти будь-хто, кого доля занесла на обласну підсумкову сесію року.
- …Дякую за підтримку обласними депутатами наших ініціатив і сподіваюся на конструктивну і плідну співпрацю у наступаючому 2013 році.
Оплески без переходу в овації, без вставання і підкидання доповідача на руках.
Журналісти уже шукали очима штатного опозиційного «нальотчика» владу з усіх питань – депутата Демченкова. Але дуже поважна причина (інакше й бути не може!) не дозволила йому з’явитися і поораторствувати на сесії.
Голова облради Анатолій Мельник спокійно підсумував:
- Доповідь закінчена. Є запитання?
Прапор опозиції підхопив найінтелектуальніший і найкрасномовніший багнет опозиції Микола Звєрєв.
- Микола Звєрєв, об’єднана опозиція «Батьківщина»! – назвався він, чимдалі вивищуючи голос.
Після цього скромного і вагомого представлення уявилось, як зраз вітер народного гніву (причину знайти – раз плюнути) змете з трибуни доповідача.
- Дуже добре, що у нас є нагода прослухати звіт, – голосно і войовничо сказав Микола Звєрєв. - У мене склалося враження, що тільки у нас в області зростання у Євросоюзі і Митному союзі разом узятих. І навіть нема рецесії, як у Китаї. Кожну цифру вашого звіту, якщо перекласти на інші економічні індикатори, можна сказати, що великий цинізм перед Чернігівщиною і чернігівцями. Тому звідси питання. Ми, як вищий представницький орган влади. Все для людей і в ім’я людей. І ті ж самі люди вас і вашу партію не підтримали на цих виборах. Це основний індикатор любого розвинутого суспільства. Це – перше…
Звєрєв хотів робити співдоповідь і навчити виступаючого як це треба робити, на основі тези: влада – «фуфло» та довести це всім і одразу.
Перший нокдаун опозиціонера
Доповідач зупинив його:
- Можна я буду по порядку відповідати? - спитав спокійним і врівноваженим голосом Хоменко, упевнено взявши слово. - Всі цифри, які були названі – підтверджені статистичними звітами. Це - перше. Ви можете ознайомитися з ними і пересвідчитися самі. Друге - рецесія в Китаї трошки інший напрямок має. Там експерти з’ясували, що прогноз більш оптимістичний і склали веселіший прогноз. Далі ваші запитання…
Ніхто з журналістів, здавалося, не знімали це телекамерами. Мабуть, ніхто не очікував дискусії.
Пауза. Інтелектуал - опозиціонер, який знає розумні слова «економічні індикатори», розгубився. Не очікував, що такий простий з виду губернатор може знати і навіть слідкувати за цифрами рецесії у Китаї.
- Запитання ваше? – втрутився голова облради аби заповнити паузу. Звєрєв відійшов від першого нокдауну і знов кинувся нападати:
- Якщо зростання в сільському господарстві 4,8%, то чому ви, як губернатор області, не говорите про індекс інфляції, - схопився, за цифри, як потопаючий за соломинку інтелектуал. – Область дотаційна? Дотаційна! І перший раз за 10 років ви не можете закрити зарплату вчителям. 14 мільйонів золотовалютних запасів використано. Мільярдів. Сто тридцять уже один мільярд сто тридцять дев’ять боргів. То скажіть, будь ласка, як ви з урядом будете вирішувати питання дотацій для нашої області? Тому що б я побажав керівництву області пожити на ту зарплату, яку він отримує у жителів міста. Це запитання. Друге запитання. Скажіть, будь ласка, а чому по цьому індикатору оцінки стрілочником зробили тільки Тканка? І трете питання…
Скажи, щоб я тебе побачив
Слухаючи таку рвану промову депутата, подумалось: каша, повна каша в голові. І це мало не головний інтелектуал опозиції? Як казав хтось із великих – скажи, щоб я тебе побачив. А тут ні логіки, ні послідовності, ні чіткості думок, ні чіткості викладу.
Не навчив Звєрєва бородатий дядько Лев Толстой: Нема чого сказати - мовчи. Є що сказати – скажи і не бреши.
- Та це вже п’яте питання , - зауважив голова обласної ради.
За цією публічною дискусією спостерігав увесь зал. Напад Звєрєва на доповідача не вдавався. Встав би опозиціонер і запитав напряму: «Коли виплатять зарплати бюджетникам», а не лише вчителям. І все було б зрозуміло. А не хизувався б тим, чого не знав: ні рецесіями в Китаї, ні цифрами, в яких плутався, як у трьох соснах.
Хотілося підійти і попросити: «Колюня, не ганьби опозицію. Бо скажуть, що всі такі недалекі і безпомічні».
- Цифри, які названі, - почав відповідати Звєрєву губернатор, - можете звірити з даними ЦСУ (Державна служба статистики України). А тепер про те, яка область дотаційна , а яка ні. Бюджетний кодекс треба читати і розуміти: яка сума коштів передається наверх і потім, яка сума повертається сюди у вигляді дотацій і субвенцій. Ні один бюджет, по прийнятому бюджетному кодексу, ухваленому народними депутатами, не має того, щоб самому себе забезпечувати. Кошти піднімаються наверх, а потім виділяються сюди.
Все це було сказано спокійним, врівноваженим голосом.
При чому тут міліція, коли грім порося вбив
- Для того , щоб у вас була гордість за Чернігівську область, а не тільки у мене, - продовжив губернатор, - за сумою надходжень до державної скарбниці, в тій частині, що контролюється державною податковою службою, Чернігівська область знаходиться упродовж 2-х років не нижче 7-го місця. Вісім областей знизу – мають таку суму зборів, як в однієї Чернігівської області. Ви повинні зрозуміти. Це різні речі – наповнення бюджету і використання коштів. А щодо того, чи буде надаватися дотація чи ні, сьогодні частина її надходить і далі буде. До речі, щоб ви знали, та освітня мережа, яка діє у нас в Чернігівській області, у зв’язку географічною і демографічною ситуацією, досить специфічна. 14 шкіл в області, де учиться менше 10-ти дітей. 134 школи, де - менше 40-ка діток. 184 школи , де - менше 100 діток. У нас є в Козелецькому районі школи, де вчиться 28 діток і всіх працівників у школі більше 20-ти. Кожен рік ми покриваємо витрати. Другий шлях покриття - це дотації із державного бюджету. І це дуже давно, а не перший рік.
До речі, Звєрєв, напевне, забув, що такі самі проблеми з виплатами вчителям були і тоді, коли був уряд Юлії Тимошенко. Але він не здавався і знову налітав на доповідача:
- Нарешті ви сказали правду. Коли йде вимирання, коли йде скорочення природного росту населення, коли іде підміна понять у вашому розумінні зростання, то на кінець ви визнаєте індикатор довіри людей. То якщо вам люди не довірили, то тоді все ясно з вами.
Ну й далися Звєрєву ці індикатори! То «економічний індикатор», то «індикатор довіри людей». Що хотів сказати?! Виступити заради виступу? Покрасуватися: ось який я розумний. Так не показав.
Більше того, тільки-но закінчив говорити , розвернувся і пішов із залу. Все. «Блиснув» інтелектом і звалив. Показав, що працює, «засвітився» і пішов. Добрих півгодини не було Звєрєва в залі. Задоволений тим, що «роздовбав владу» на його думку, пішов відпочивати після важкої інтелектуальної праці.
Що проспала чернігівська опозиція
Несправжність, навіть ляльковість чернігівської опозиції в обласній раді довів і розгляд бюджету на 2013 рік.
Всі зрозуміли, що бюджет треба ухвалювати, щоб пішло фінансування і не зупинилися всі служби і всі роботи. Депутати Верховної Ради України Владислав Атрошенко і Микола Рудьковський пояснили: старий парламент ухвалив бюджет – новий перегляне у першому кварталі.
Представник фракції комуністів оголосив: ми голосувати за бюджет не будемо!
Головний опозиціонер Олександр Кодола також сказав – ми проти.
Але що сталося при голосуванні?!
По-перше, чернігівська опозиція, за яку проголосувала чи не половина області, тихенько розбрелася. Їм ця депутатська робота до одного місця. Мало того що на сесію далеко не всі зібралися! Так і проконтролювати, як навчила опозиція у Верховній Раді, не можуть! Ні, не хочуть! Бо їм це не треба! Бо головне – прокричати, щоб усі побачили, що вони «опозиція і проти», а ось робити - не хочуть і не вміють.
Навіть не було оголошено, скільки голосів проголосували «за» ухвалення бюджету! Відомо, що проти «11». А скільки було «за»? Більшість! А конкретно?
Якби чернігівська опозиція була «проти» бюджету, як, даруйте, вона прокукурікала, то вона б вимагала бодай би оприлюднити всі цифри голосування. А так «наші» просто вдавали з себе опозицію.
Ледарі і нероби – зробив я висновок, коли побачив, що тільки депутати від влади - Шкарлет, Якуба, Дідур - подали запити на сесії! Так хто турбується про той народ від «народної опозиції» конкретно?
Новорічний шампусік
Уже після сесії зателефонував знайомий і посміявся:
- Після сесії ходив депутат Звєрєв і розпитував, де наливають шампанське. Сказав, що нібито він здав 50 гривень «на шосте питання».
- Ну і знайшов своє новорічне шампанське?
- Не знаю.

Добавлено: 27-12-2012, 11:25
0
0

Похожие публикации


Наверх