онлайн казино Украины

Безкоштовна вакцина проти сказу - для кого?

Безкоштовна вакцина проти сказу - для кого?Збільшилася кількість потерпілих від укусів собак.

Тільки за неповний вересень (до 27-го числа) в Чернігівський міський травмпункт з цією проблемою звернулась 41 осіба.

- Найчастіше кусають бездомні собаки, - розповідає черговий лікар Андрій Запрівода. - Існують навіть місця, де перехожих кусають пси найчастіше. У першу чергу, це вже легендарний чорний собака по вулиці 50 років ВЛКСМ. Також дуже часто звертаються з району ринку «Привокзальний». Більшість постраждалих - пенсіонери. Вони думають, що роблять добру справу, підгодовуючи бездомних тварин, а ті в «подяку» кусають годувальників.

Вакцини від сказу в цьому році для Чернігова і області виділили мізерно мало. Тому люди, які можуть собі це дозволити, вакцину купують самостійно. Коштує вона близько п'ятисот гривень.

- Процедура наступна, - пояснює Андрій Вікторович. - Людина звертається до травмпункту. Рабіолог виписує рецепт на покупку вакцини. Потім пацієнт разом з медсестрою їдуть в обласний аптечний склад на Щорса. Везе їх туди наша машина або приватний автомобіль постраждалого. За рецептом їм продають вакцину. Медсестра поміщає її в привезений із собою контейнер. Потім - до нас на щеплення. Обов'язково вводиться вакцина проти сказу при укусі дикими тваринами. У нас були випадки укусу бобра, кажана. Час від часу людей кусають коні.

У травмпункті нарікають, що безкоштовну вакцину бережуть для нещасної бабусі, яку раптом вкусить вовк (або бобер).

- Кусають не тільки собаки, - каже лікар. - Коти теж. Єдина різниця - кусають частіше всього домашні, не бездомні. З котячими укусами до нас звертається приблизно така ж кількість людей, як і з собачими. І кожному пацієнтові все одно потрібно зробити аналіз на правець.

Андрій Запрівода розповів, що рвані рани від укусів хірурги не зашивають.

- Єдине, що з подібного шиють, так це обличчя, - говорить він. - Це роблять у щелепно-лицьовому та очному відділеннях обласної лікарні.

Добавлено: 5-10-2012, 11:33
0
0

Похожие публикации


Наверх