онлайн казино Украины

Халявин для Ахметова та його родини

Халявин для Ахметова та його родини- У Чернігові 7800 хворих, які зверталися за допомогою до психіатра, - каже завідувач Центром лікування психосоматичних розладів, неврозів, межуючих та кризових станів (відділення № 15) Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні (у народі - Халявин) Валентин Скрипник.

- Але ці цифри не відображають реальну картину. Їх треба помножити приблизно на чотири. Отримуємо 31 200. Всього в місті близько 300 000 населення. Значить, в психіатричної допомоги потребує приблизно кожен десятий.

В області понад 20 000 людей з психічними розладами. Помножуємо на чотири. Буде 80 000. Всього на Чернігівщині проживає приблизно 1100000. Допомога психіатра, якщо брати в середньому по області, потрібна кожному чотирнадцятим.

За оцінками фахівців, 25 відсотків тих, хто звертався за будь-якою лікарською допомогою в поліклініку, також потребує допомоги психіатра.

І держслужбовці зустрічаються

- Найбільше звертаються до нас за допомогою педагоги, працівники культури, менеджери. Ті, чиї професії пов'язані з напруженим ритмом роботи, - каже Валентин Скрипник. - Влітку переважають саме педагоги. Зміцнюють нерви перед початком навчального року.

- Часто звертаються за психіатричною допомогою чиновники? Різних ланок - від сільських голів до чиновників адміністрації?

- Держслужбовці прирівнюються за навантаженням роботи до стресових професій. У нас зазвичай лікуються фахівці середньої ланки. У чиновників великих ланок і можливості більші. Вони, переважно, лікуються приватно. Але психіатрія, за великим рахунком, не може бути приватною. Чому? Психотропні препарати знаходяться на державному обліку і контролі. Сейф, сигналізація, зберігання та постачання рецептів ... Практикуючі лікарі-психіатри, теоретично, можуть виписувати рецепти. Але практично дуже важко це зробити.

Зараз у відділенні лікуються два лікаря. Дві медсестри. Працівниця музичної школи. Два бухгалтера. Два держслужбовців. Прибиральниця.

31-річний Сергій Чичкан з Мени охоче фотографується. Цікаво розповідає про різьбленні по дереву. Збирається вирізати з колоди велику сову. Символ мудрості. Подарує лікарні.

Всього в палаті шестеро людей. Біля кожного ліжка достатньо простору. Стоять тумбочки. Є телевізор.

Є палати з більш комфортабельними умовами. За них пацієнти доплачують від п'яти до п'ятдесяти гривень з людини в добу.

Люкс - одномісна палата (50 гривень на добу).

Двомісна палата скромніше, за неї -10 гривень на добу з людини.

Чотиримісна - п'ять гривень на добу з людини.

Годують у відділенні, стверджує Валентин Скрипник, краще, ніж в інших державних лікарнях.

У меню за третє серпня на сніданок - каша ячна (250 г), чай і хліб з маслом (200/100/100). За дієтхарчуванням - каша пшенична (250 г). На обід - суп овочевий (500 г), каша пшоняна (250 г), риба в соусі (100/40), чай, хліб (200/150). За дієтхарчуванням - суп вівсяний (500 г), каша ячна (250 г). На вечерю - каша рисова (250 г), чай. хліб (200/100).

- Чи лікують у психоневрологічній лікарні безкоштовно?

- Так, лікують, - відповідає лікар. - Використовують не лише дешеві ліки. По можливості, і дорогі. Наприклад, недавно отримали «Кветерон», «Золокс», «Солерон». Це найсучасніші психотропні препарати («Солерон» 200 мг № 10 - понад 160 гривень. - Авт.). За бюджетні кошти вони надходять періодично.

Якщо немає ліків з бюджету, пацієнтам доводиться купувати.

- Коли людина звертається до вас за допомогою?

- Найчастіше, коли не може впоратися зі стресом. Коли відбувається збій в роботі нервової системи. Він проявляється астенією (стійкої втомою), головним болем, дратівливістю, порушеннями сну. Стреси нерідко призводять до депресій. Існує так звана депресивна тріада. Пригнічений настрій, загальмованість в думках, у рухах. Якщо все це триває більше двох тижнів, потрібно лікуватися.

Якщо людина відчуває, що у неї проблеми з психічним здоров'ям, віна може самостійно, без направлення, звернутися в психоневрологічний диспансер. У Чернігові він розташований на Щорса, 3.

(Зателефонувала в реєстратуру диспансеру. Відповіли, що на прийом до психіатра можна записатися без направлення з поліклініки. Приходити з восьми до пів на шосту, з собою взяти паспорт і п'ять гривень за картку (на дві гривні дорожче, ніж беруть за картку в сусідньому шкірному диспансері) .

Я - Ахметов! Наполеона вже забули

Крім відділення № 15, в Чернігівській обласній психоневрологічній лікарні є Центр з надання психіатричної допомоги дітям і підліткам. Центр реабілітаційної допомоги (для тих, хто одужує або прийшов на планове лікування). Центр з надання допомоги при гострих психічних порушеннях. Центр наркологічної допомоги (7 і 19 відділення).

- Чи представляють пацієнти зараз себе Наполеонами? Або про Наполеона вже не пам'ятають? - Запитую у Валентина Скрипника.

- Зараз уявляють себе олігархами. Може прозвучати фраза: «Я багатий, як Ахметов». Популярні президенти - наш, американський.

- Алкоголіків стало більше?

- Цифра стабільна протягом багатьох років. По області на обліку понад 20 000. Для більш точної картини цифру треба множити на три або чотири.

- Лудоманів (від латинського «лудус» - гра. - Авт.) Додалося?

- Тих, хто відчуває залежність від азартних ігор, більше, - каже Валентин Скрипник. - Зараз у нас лікуються і амбулаторно, а у відділенні 12 осіб. Зазвичай людина хворим себе не вважає. Лікуватися спонукають рідні. Або ж примушують обставини.

Чернігівська психоневрологічна лікарня по рейтингу Міністерства охорони здоров'я одна з найкращих. Територія лікарні доглянута. Альпійські гірки (невисокі гори зі спеціально підібраними камінням та рослинами - елемент ландшафту), квітники, дерев'яні скульптури, композиції з виробів. Все це зроблено руками медперсоналу і пацієнтів.

Чернігівська психоневрологічна лікарня - центральне лікувальний заклад в області. Існують його «філії». Мережа установ така. Леоньківская психіатрична лікарня в Чернігівському районі. Валківська психіатрична лікарня в Прилуцькому. У кожній районній лікарні є штатні лікарі-психіатри. У Ніжині та Прилуках працюють психоневрологічні диспансери.

Добавлено: 11-08-2012, 12:27
0
0

Похожие публикации


Наверх