онлайн казино Украины

Людям буде вигідно здавати молоко

Людям буде вигідно здавати молокоБізнес на Чернігівщині повинен бути по-справжньому соціально-відповідальним.

Тому вартість закупівлі молока від населення повинна досягти відмітки в 2,5 грн/літр.

Вже з 16 серпня вартість закупівлі буде 1,7 грн/літр, а з 1-го вересня – зросте ще на 10 копійок.

Соціальну угоду про це уклали керівники молокозаводів Чернігівщини з керівництвом області на нараді у першого заступника голови облдержадміністрації Станіслава Прокопенка.

Ситуація з виробництвом молока приватними господарствами в Чернігівській області дійсно зайшла в глухий кут. Кількість корів у селян постійно зменшується з причини низької закупівельної ціни на молоко.

Здавати молоко стає просто невигідним – затрати на утримання корови при ціні молока 1,6 грн/літр не окупаються. З іншого боку – далеко не всі приватники можуть забезпечити належну якість молока. Є випадки, коли через одного здавальника, який «намутив» з молоком, бракується ціла партія закупленої продукції.

Тож переробники несуть величезні збитки і вимушені закупати молоко по заниженій ціні. За таких обставин в області з часом може просто виникнути гострий дефіцит молока, і переробні підприємства зупиняться. Знайти вихід з патової ситуації вигідно усім: і владі, яка представляла селянські господарства, і керівникам молочних заводів, які закуповують продукцію від населення.

Як вияснилося під час наради, що відбулася під головуванням першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Станіслава Прокопенка 8 серпня цього року, одне тільки застосування охолоджувачів молока дає підвищення ціни літри молока до 30 копійок за рахунок зменшення заготівельних витрат.

При використанні охолоджувачів населенням, по-перше, підвищується якість продукції, а по-друге – за один раз можна забирати як вранішнє, так і вечірнє молоко. Підприємства готові навіть надати охолоджувачі селам в оренду.

Як запевнив присутніх на нараді Станіслав Прокопенко, обласна адміністрація допоможе не тільки віднайти компроміс між виробниками та переробниками, але й буде лобіювати вирішення цього важливого питання на законодавчому рівні.

Валентин Галич, директор Чернігівського молочного заводу «Мілкіленд»:

- Ціна на молоко по населенню у нас складає 1,6 грн/літр базисної жирності. Ціна по крупних господарствах коливається на рівні 2,5-2,6 грн/літр базисної жирності. Чому така велика різниця? Великі господарства мають можливість забезпечити належну якість молока. Вони утримують охолоджувачі молока, які забезпечують його належну якість тривалий час, та не займаються фальсифікацією.

Один недобросовісний здавач може погіршити якість молока від усього населеного пункту! Крім того ми утримуємо людей, які забезпечують збирання молока від кожної людини, з-під кожного двору. При отриманні молока з ферми ці затрати значно менші. Тому і виникає така диспропорція у ціні.

Іван Довгопол, директор Бобровицького молочного заводу:

- Не секрет, що на ціну молочної продукції впливають і світові ціни. Наше підприємство є експортно-зорієнтованим. Нажаль, ціни на сухе молоко та масло на світових ринках цього року нижчі, чим торік. А ціни на енергоносії в Україні мають тенденції до зростання.

І це, певним чином впливає на закупівельну ціну. І в нас просто нема іншого виходу, бо якось треба виживати. На нашому підприємстві ціновий діапазон закупівельних цін практично такий же, як казав мій колега. Але ми розуміємо, якщо не будемо створювати фактори зацікавленості виробників молока, то отримаємо певні проблеми з сировиною.

Олександр Бажан, директор Куликівського молочного заводу:

- Без охолоджувачів молока його якості добитися просто не можливо. Але для дрібного приватного господарства охолоджувач не встановиш – вони розраховані мінімально на 300-500 літрів молока. Тому приватникам потрібно об’єднуватися. Окрім цього велика проблема – фальсифікація якості продукції. Приймаючи молоко ми відразу платимо гроші. А потім, коли лабораторія перевіряє, з’ясовується, що якість молока невідповідна. Але ж затрати нами вже понесені!

Арсен Дідур, депутат Чернігівської обласної ради, голова комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів:

- Якщо переробними нададуть селянам в оренду охолоджувачі, вони повинні отримати гарантію що отримуватимуть молоко не лише влітку, а й взимку. Треба віднайти компроміс, при якому здавальники будуть забезпечувати потрібну якість молока, а переробними – платити обумовлену ціну.

Різниця у ціні між 2,5 грн. та 1,6 грн. дуже ріже вухо. Але це питання можливо вирішити на законодавчому рівні, бо ціна 2,5 грн/літр, це з ПДВ. Вартість молока без ПДВ – 2 грн. А оті 50 копійок господарства залишають для своїх потреб. Якщо б населенню постановою Кабміну присвоїти особливий статус платника ПДВ, то приймальники продукції хоч зараз платили б за молоко на 20% більше.

Станіслав Прокопенко, перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації:

- Сьогодні визначний день в історії аграрного сектору Чернігівщини. Досягнуто домовленість із керівництвом великих молочних заводів: Валентином Галичем, (Чернігівський молокозавод «Мілкіленд»), Олександром Бажаном, (Куликівський молокозавод), Іваном Довгополом (Бобровицький молокозавод) щодо поступового підняття закупівельних цін на молочну продукцію.

Вже через тиждень, з 16 серпня ціна молока збільшиться до 1,7 грн/літр. Чергове підвищення ще на 10 копійок відбудеться з 1-го вересня. На рівні облдержадміністрації ми будемо вирішувати питання підвищення якості продукції усіма запропонованими засобами.

Але головне, що ми дійшли згоди в тому, що в даному випадку соціальна відповідальність важливіше за додаткові прибутки. Втім, ми вважаємо досягнуті домовленості лише тимчасовим компромісом. Ми будемо добиватися, в тому числі на законодавчому рівні, державних гарантій мінімуму закупівельної ціни на молоко в 2,5 грн за літр.

Добавлено: 11-08-2012, 12:26
0
0

Похожие публикации


Наверх