онлайн казино Украины

З непідконтрольних територій Донбасу вперше передали засуджених

З непідконтрольних територій Донбасу вперше передали засуджених8 липня відбулася передача перших дев’яти українських засуджених з непідконтрольної уряду України території Донецької області.
Передача засуджених здійснювалася за ініціативи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.
Як саме відбувався процес передачі засуджених та що чекає на них далі, прокоментував Центру інформації про права людини представник Уповноваженого з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов.
Передача засуджених відбулася за участю самого Бєлоусова, а також представника Уповноваженого з питань зв’язків із громадськістю Михайла Чаплиги та виконавчого директора Асоціації УМДПЛ Вадима Пивоварова.
"Це були кількамісячні перемовини, ґрунтовна підготовка. Зараз воно ніби так швидко, просто і чудово відбулося. А насправді кілька місяців йшла підготовча робота з боку Офісу Омбудсмана, намагання встановити контактних осіб з іншого боку. Самі ми контакт не встановлювали, ми просили моніторингову місію ООН відвідати "ДНР" та "ЛНР", поспілкуватися з керівництвом цих так званих республік. Це вдалося. Представники місії ООН повідомили, що "там" є бажання передавати засуджених. З нашого боку ми інформували відповідні структури. Потайки нічого не відбувалося. З листопада минулого року, коли був підписаний указ президента, який зобов'язував вжити негайних заходів щодо евакуації, Міністерство юстиції жодних заходів не вжило. Тому ми почали самотужки вирішувати цю проблему", - розповідає Юрій Бєлоусов.
На державному рівні, як зазначає представник омбудсмана, він не бачить жодної зацікавленості у вирішенні цієї проблеми.


"Це був перший крок, далі, сподіваюсь, ми будемо набирати обертів, і зможемо вивезти більше людей з тієї території", - говорить Бєлоусов.
Вчора планувалося вивезти десять осіб, але згодом виявилося, що одну людину звільнили якраз перед передачею. Усі вони - особи, що потрапляють під екстрадицію, тобто мають бути видані іншим країнам. Цю категорію для першої евакуації обрали як найбільш нейтральну, а згодом, відпрацювавши механізм, залучатимуть й інші категорії засуджених, говорить Бєлоусов. Загалом же близько 13 000 людей наразі залишаються під вартою на непідконтрольних територіях.


За словами Юрія Бєлоусова, існувала проблема для засуджених, які після звільнення хотіли потрапити на територію, підконтрольну Україні: "Коли вони звільняються, то отримують довідку, видану так званими "ДНР" та "ЛНР", яку не приймають на наших блок-постах. І тому їх тривалий час не пропускали. Зараз цю проблему намагається вирішити керівництво Державної пенітенціарної служби на рівні домовленостей з блок-постами, з Нацгвардією для того, щоб, якщо такі засуджені приходять, їх не повертали. І ця інформація також буде передаватися на той бік, щоб вони знали і не боялися сюди йти".


Представник Уповноваженого зазначає, що нараховується вже близько 100 таких випадків, коли людей не пропускали з довідками "республік". Тепер ДПтСУ запевнила, що повертати їх не будуть, а лише будуть перевіряти та встановлювати особу.


Щодо подальшої долі таких людей Бєлоусов зазначає - вже через те, що людина перейшла на українську територію, а не лишилася на тому боці, вона заслуговує на умовно-дострокове звільнення. Для цього ДПтСУ буде готувати для суду відповідні пропозиції. Також є можливість частково поновити документи, і на їх підставі приймати рішення щодо подальшої долі людини.


"...ОГРОМЕННОЕ спасибо и НИЖАЙШИЙ поклон лично Грицаку... Альфе, СБУ, руководству ДПТСУ в Донецкой области, спецназу ДПТСУ и многим другим. Самое сложное было... доверие и гарантии безопасности для обеих сторон", - написав на своїй сторінці після операції Михайло Чаплига.

Добавлено: 15-07-2015, 13:11
0
0

Похожие публикации


Наверх