онлайн казино Украины

Яку мету переслідують епатажні акції активісток скандального жіночого руху "Femen"?

Не бояться найсильнішого морозу учасниці українського жіночого руху "Фемен". Дівчата влаштовують акції топлес, навіть коли надворі - мінус 30, як це було в Росії під час їхніх протестів біля "Газпрому". Оголених "феменок" бачили в сусідній Білорусі, дістались дівчата й до Європи. Кожна їхня акція в будь-якій країні закінчується однаково - активісток затримують правоохоронці. Втім, досі дівчата відбувались переважно штрафами. Нині ж їм загрожує до 5-ти років в'язниці. Це якщо "феменок" визнають винними у двох кримінальних справах, порушених Генеральною прокуратурою України цього тижня.

Неоднозначно ставиться до такого способу протесту й суспільство. Одні - категорично засуджують, інші - захоплюються, байдужим не лишається ніхто!

Попри всю, так би мовити, відкритість "феменок", про сам рух широкому загалу відомо не так-то й багато. Яка в них мета, хто фінансує і, зрештою, що штовхає дівчат знімати з себе одяг. Про найбільш епатажних протестувальниць України - Ігор Климовський.

Оксана Шачко, активістка "Femen":

- Мы ее продумывали долгое время, около недели планировали. У нас целая стратегия была, мы решили залазить, оккупировать вот этот вход, крышу. Сначала мы зашли как обыкновенные туристы, купили билетики, там расформировались, нас было шесть человек, мы должны были залазить по этой лестнице, как и произошло. Я сделала такие огромные маски животных, такие вот окровавленные, мы рычали, кричали, выли, такое ужасное зрелище было, и свесили огромнейшие 10-12 метровый баннер, на котором было написано - "Зооморг".

Прийшла, роздягнулася, перемогла - це головне гасло "Фемен". Влаштувати костюмовану виставу, розкидати м’ясо та залити все навколо червоною фарбою. І, зрештою, показати груди. Останнє - обов’язковий елемент будь-якої акції "Фемен". А от сире м’ясо та фарба – це додаткові засоби для того, щоб привернути увагу громадськості, цього разу - до проблем Київського зоопарку. Але активісток турбує не лише доля тварину звіринці. В їхньому активі за останнітри роки - акції протесту на різних українських та міжнародних заходах. 2012-й має бути не менш насиченим - тут і "Євро", і парламентські вибори.

Анна Гуцол, лідер "Femen":

- Надзавдання - це жінка в протесті, надзавдання - це жінка, яка розуміє, що вона є елементом суспільства. І політичного в тому числі. І тому ми присутні скрізь. "Фемен" - це українські робін гуди жіночої статі. Багато людей, у яких є соціальні проблеми, - парк вирубають, завод вимагають закрити... Вони звертаютсья до нас.

На початку цього тижня активістки "Фемен" захопили контрольний перепускний пункт офісу "Газпрому" в Москві. Вимагали знизити ціни на блакитне паливо для України. Дівчата не побоялися роздягнутися на морозі під тридцять градусів. Дехто захворів після цього, але в більшості учасниць організації - міцне здоров’я.

Оксана Шачко, активістка "Femen":

- На самом деле, когда ты раздеваешься и сам процесс, сам акт этой акции, когда ты голый стоишь с плакатом и кричишь - не чувствуешь ни холода, ни страха, никаких побочных эффектов, ты чувствуешь только уверенность и силу себе. Это экстрим своего рода.

Надія Жилка, гінеколог, доктор медичних наук:

- Взагалі-то шкідливо, бо це впливає, холод впливає на загальний стан здоров’я. А на молочну залозу - то зокрема. Це гормонально залежний орган, він дуже тендітний в тому плані, що на нього вплинути дуже легко якимось шкідливим моментом.

Але активісток із "Фемен" не лякають ані потенційні проблеми зі здоров’ям, ні постійні труднощі із законом. Наприклад, після акції біля "Газпрому" дівчат дуже швидко судили і зобов’язали виплатити 1000 російських рублів штрафу. Але це ще дрібниці.

Анна Гуцол, лідер "Femen":

- У нас бувають різні міри покарання. Від штрафу, іноді просто попередження. Але зазвичай - це штраф. Бувають випадки, коли дівчата отримують адмінарешт. Найбільший адмінарешт отримали 5 діб за те, що зірвали виступ Попова.

Цього тижня проти "Фемен" порушено одразу дві кримінальні справи. Генеральна прокуратура звинувачуєорганізацію в хуліганстві та нарузі над державними символами. Приводом до порушення справ стали акції біля резиденції посла Індії. Активістки були незадоволені образливими, на їхню думку, висловлюваннями Міністерства закордонних справ Індії на адресу жінок України, Росії та Киргизстану. Це була реакція на рекомендацію МЗС Індії ретельно первіряти жінок цих держав, коли їхм видають візи. Мовляв, жінки з цих країн схильні до проституції.

Активістки кажуть, що найстрашніше було після виступу в Мінську проти режиму Лукашенка. Тоді учасниці акції зникли і приблизно добу від них не було жодної інформації.

Оксана Шачко, активістка "Femen":

- Нас украли непонятные люди, издевались. Продержали больше суток в неизвестности. Над нами издевались и угрожали убить. Они нас вывезли в лес, раздевали, обливали и постоянно угрожали.

Після цього активісток випустили посеред лісу і показали, в якому напрямку кордон з Україною. Але вони вийшли до найближчого села, а вже звідти їх забрали представники нашого посольства.

Анна Гуцол, лідер "Femen":

- В першу чергу ми обираємо теми, що стосуютсья жінок - і дискримінації, і порушення їх прав. Незалежно чи це в Україні відбувається чи за кордоном. Інші теми - це звичайно загальнодемократичні теми. Це і свобода слова, і свобода протесту, і взагалі - свобода як така.

Незабаром активістки "Фемен" планують поїхати до Німеччини, щоб приєднатися до акції протесту біля найбільшого у світі борделю. Подорож оплачує німецька громадська організація. Але багато хто сумнівається у безкорисливості "Фемен". Політтехнолог Тарас Березовець вбачає у їхній діяльності чиєсь замовлення.

Тарас Березовець, політтехнолог:

- Фінансування є системим і серйозним. Джерела їхнього походження цікавлять багатьох і ми ще маємо отримати на це відповідь. Ми можемо тільки гадати над тим, хто міг би бути в цьому зацікавленний, але, очевидно, що це точно не діюча влада і не опозиція. Я би сказав так, що швидше за все, замовники цього це люди, які хотіли б, аби Україна мала такий от несерйозний кумедний імідж за кордоном.

Анна Гуцол, лідер "Femen":

- Ми створили опікунську раду, в яку входять люди, що не мають стосунки ні до політики, ні до релігійних структур. Ці люди благодійно жертвують кошти на розвиток нашої організації .Майже щодня люди з-за кордону присилають нам благодійну допомогу. До речі, позавчора хлопец з Білорусії прислав нам два кілограми цукерок. Тобто - хто чим може, тим і допомагає.

Аналізуючи діяльність "Фемен", експерти вказують на те, що всі акції дівчат дуже ретельно продумані і прораховані. Тож радять сприймати їхню діяльність серйозно. Попри певний ефект "жовтизни".

Віктор Гречановський, психолог:

- Потрясающий коэффициент эффектности и эффективности с точки зрения привлечения внимания. Не вполне понятны дальнейшие цели и задачи. Возможно, это некий первый этап, первая ступень, где девушки развиваются, учатся, пробуют себя. Возможно, они впереди имеют или планируют другие цели или задачи.

Ігор Климовський, журналіст:

- Діяльність "Фемен" неможливо сприймати однознчано. Їх методи, хоча і ефектні, але подобаються далеко не всім. Але це з одного боку. А з іншого: дівчата на відміну від багатьох - не сидять склавши руки, а щось намагаються робити.


Источник: http://1tv.com.ua

Политики Украина
  • 0
Добавлено: 20-02-2012, 00:13
0
330

Похожие публикации


Наверх