онлайн казино Украины

Перша леді Грузії: ми боремося з туберкульозом, а не просто чекаємо грантів

ТБІЛІСІ-КИЇВ. 27 березня. АМН. Перша леді Грузії Сандра Рулофс Елісабет очолює Координаційний Комітет країни, який бореться з поширенням туберкульозу. Вона люб'язно погодилася відповісти на запитання кореспондента АМН і розповісти про досвід Грузії у боротьбі з цим захворюванням.

- Місіс Сандра, яких результатів вдалося досягти Грузії за час роботи ради у боротьбі з туберкульозом?

- Як ви знаєте, головним спонсором по боротьбі з туберкульозом, ВІЛ / СНІД і малярією є Глобальний фонд. Коли він почав допомагати Грузії багато років тому, вони попросили нас створити раду, яка у нас називається Координаційний Комітет Країни - СКК (Country Coordinating Mechanism - CCM). У цій організації у нас є зацікавлені сторони і партнери, які працюють в сфері інфекційних захворювань - ВІЛ/СНІД, малярія і туберкульоз. Через СКК ми намагаємося координувати всі зусилля, які робляться в Грузії, щоб побороти ці інфекційні захворювання. Як ви знаєте, існують Цілі розвитку тисячоліття, якими планується до 2015 року знизити рівень інфекцій, а також материнської та дитячої смертності. Так як я посол ВООЗ по цій програмі, то дуже серйозно підходжу до інфекційних захворювань.

Найбільшою проблемою з цих трьох захворювань - малярія, ВІЛ та туберкульоз - в Грузії, безумовно, є останнє (туберкульоз - Ред.). Ми маємо 3-4 тис. випадків нових захворювань на рік, але трапляються також повторні випадки хвороби і різні її форми, так що ми маємо близько 6 тис. пацієнтів. Це не дуже багато, якщо враховувати населення нашої країни в 4,5 млн. Але проблеми, все ж, залишаються, тому що туберкульозна бактерія адаптується. Тому ми маємо справу з дедалі більшою кількістю резистентних, мультирезистентних форм туберкульозу та форм з широкою резистентністю. Це новий виклик для нас. Іншою проблемою є те, що в пенітенціарній системі Грузії спостерігається більше випадків туберкульозу, ніж у цивільному секторі. Якщо ви знаходитесь у в'язниці, то ваші шанси захворіти на туберкульоз вище, ніж у інших людей. Це ще один виклик. Завдяки СКК, який діє вже 8 років, ми маємо систему виявлення туберкульозу по всій країні, його лікування та перевірки членів сім'ї пацієнта. Ми можемо з'ясувати, як далеко зайшла інфекція і подбати про пацієнтів. Мається на увазі не тільки лікування, а турбота в більш широкому сенсі, тому що пацієнти часто (але не завжди) бідні, вони мають погані умови життя, погану вентиляцію, погану гігієну, не дуже здорове і різноманітне харчування. Так що цим людям необхідні не тільки таблетки, а й, наприклад, ваучер на їжу. Іншими словами, ми повинні їм запропонувати не тільки медичні послуги, але цілий пакет послуг.


Як я говорила, туберкульоз вражає не тільки бідних людей. За сім років мого головування в СКК, три члена нашої ради мали раніше туберкульоз: тодішній міністр, член парламенту і головний консультант з туберкульозу. Таким чином, вони мали особистий досвід туберкульозу. Так що це захворювання, яке дійсно сильно поширюється в будь-якому соціальному шарі населення або частині суспільства. Тому ми повинні завжди бути пильними і впевненими в тому, що зробили все для виявлення інфікованих людей і забезпечили їх не тільки лікуванням, а й усім комплексом необхідних послуг. Але також ми повинні бути впевненими, що пацієнти закінчили лікування. Це одна з найбільш важливих речей, тому що, якщо ви не закінчите стандартне лікування туберкульозу, бактерія в вашому тілі адаптується. І коли вона знову опиниться в поганих умовах або у людини буде низький імунітет, бактерія повернеться. І тоді ми більше не зможемо застосовувати той антибіотик, який ми використовували перед цим. Ми отримаємо резистентний туберкульоз, і нам буде потрібен не один антибіотик, а цілих п'ять. І приймати ці ліки потрібно буде не два місяці з продовженням лікування до шести місяців, а шість місяців з продовженням лікування до двох років. Це набагато довше і складніше, крім того, чим більше антибіотиків, тим більше побічних ефектів. Тому закінчити лікування стає ще складніше, незалежно від соціального статусу пацієнта. І справа навіть не в тому, що грошей на ліки немає - їх дають безкоштовно. Справа в дисципліні.

Ми отримуємо багато міжнародної допомоги, особливо експертної - це сучасні схеми, методи і стандарти, необхідні для лікування туберкульозу. Наприклад, флюорографія і рентген вже застаріли. Якщо ви в Україні все ще таке робите - забудьте про це. Краще сконцентруватися на іншому підході - так званому "прийняття ліків під безпосереднім наглядом лікаря (DOTS)»". Це означає, що медсестра щодня стежить за тим, щоб пацієнт регулярно приймав препарати. Тобто дає таблетку і дивиться, щоб він її проковтнув. Такий підхід необхідний на всіх стадіях лікування. І під час інтенсивної терапії, коли людина знаходиться в лікарні, і після, коли вона вже не може нікого заразити і йде додому. Все одно пацієнт повинен щодня приходити в лікарню і при медсестрі приймати ліки, щоб вона переконалася: він доведе лікування до кінця. Бо якщо його не закінчити, туберкульоз стане резистентним до прийнятих ліків, і лікуватися далі буде набагато складніше і дорожче. А якщо і це лікування почати і не закінчити - утворюється вкрай резистентна форма хвороби, що не піддається лікуванню. Бувають люди, які відразу заражаються цією формою туберкульозу. І тоді ми нічого не можемо зробити. Хіба що давати якісь антибіотики або проводити хірургічні втручання, спостерігати за симптомами, але це, по правді сказати, не лікування. Саме тому міжнародні експерти допомогли нам ввести DOTS-стратегію. Що стосується рентгена - сама по собі ця методика має право на існування. Але тільки не для виявлення туберкульозу, а для контролю за іншими хворобами.

- Яка головна ідея реформи програми по боротьбі з туберкульозом в Грузії?

- Основна ідея - ввести DOTS-стратегію боротьби з туберкульозом, щоб переконатися: медсестри в кожному селі, в кожному місті, в кожній тюрмі мають можливість взяти проби на туберкульоз і перевірити їх у лабораторії. Це - основа діагностики. Якщо хвороба виявлена, треба почати правильне лікування та спостереження. Пацієнти знаходяться під наглядом не тільки в лікарнях, а й потім, за її межами. Міжнародні організації допомагають нам також і з ліками. Є так званий "Зелений комітет", який купує медикаменти у величезних кількостях, наприклад, для всієї Європи. І ці ліки дають тим країнам, які слідують DOTS-стратегії - тобто намагаються ефективно боротися з туберкульозом. Якщо держава діє за правильним методикам і схемами, вона отримує ліки набагато дешевше. Ця допомога дуже важлива, так як наша мета - зробити ці дуже дорогі самі по собі ліки доступними для всіх нужденних.

- Що лежало в основі реформи - зміна менеджменту або поліпшення фінансування?

- Питання не тільки в грошах. Можна вливати в систему величезні фінанси, але без правильних установок і правильних людей результат буде нульовий. Дуже важливо мотивувати медперсонал не бути лінивими, дуже ретельно стежити за пацієнтами, перевіряти членів їх сімей, друзів, щоб вони теж не заразилися. Якщо все це робиться ретельно, є дуже великі шанси, що реформа спрацює. Що стосується туберкульозу, для Грузії було дуже важливо, щоб уряд підійшов до питання з усією серйозністю. Поки цього не відбулося, гроші, які вливали в туберкульозні центри, просто йшли в нікуди. Зараз гроші розподіляються набагато ефективніше, ми знаємо, за що платимо. Уряд вирішив, що не потрібно концентрувати все в одному центрі по боротьбі з туберкульозом. Повинна бути конкуренція - діагностика і лікування туберкульозу інтегровані в загальну систему лікарень. У поліклініках повинні бути спеціально обладнані відділення з особливим інфекційним контролем, тому що пацієнти з активною формою можуть заразити інших. Це все вимагає грошей, звісно, до того ж великих. І окреме питання - хто їх дасть. Це особливо складно для приватних клінік, тому що особливої віддачі такі інвестиції не дають. Людина приходить з державною або приватною страховкою і лікується собі. Це не дуже приваблює приватні клініки, але й там туберкульоз повинні лікувати і діагностувати.

Кілька років тому уряд також профінансував будівництво лікарні, де ви сьогодні були. Там лікують туберкульоз широкої резистентності. Коли ми тільки задумалися над тим, як же лікувати такий туберкульоз, у нас був список з трьохсот таких пацієнтів. Ми не знали, що з ними робити, тому що Глобальний фонд дав нам грошей приблизно на півсотні людей. Кого лікувати першим? Мати з дітьми або може батька, який годує сім'ю? Або може молодого студента? Або пацієнта з букетом хвороб, наприклад зі СНІДом або гепатитом? Це було дуже складно. Потрібно було визначити якісь критерії, створити комісію. Ми це зробили, і тоді уряд дав грошей на будівництво окремої лікарні для лікування цих людей. Вона коштувала кілька мільйонів і була чимось абсолютно новим для грузинської системи охорони здоров'я. І все це - на гроші з грузинського бюджету, не за рахунок USAID, німецької допомоги, Глобального фонду, або ООН. Це був справжній сигнал для донорів і спонсорів, що ми хочемо боротися з туберкульозом, а не просто чекаємо грантів. Дуже важливо показати міжнародній спільноті, що країна серйозно піклується про майбутнє і хоче змін на краще. Якщо спонсори бачать, що уряд нічого не робить і нічого не фінансує - ви цих донорів більше не побачите. Так працює система.

- Пручався чи хто-небудь в Грузії цій реформі? Хтось із чиновників чи лікарів, наприклад?

- У Грузії йде не тільки реформа програми по боротьбі з туберкульозом. Протягом останніх семи років ми міняємо всю систему охорони здоров'я. І, звичайно, все добре бути не може. Є очевидні позитивні сторони: більше людей отримують страховку і, відповідно, більше людей отримують доступ до системи охорони здоров'я, якість послуг поліпшується, лікарі та медсестри стають краще, медична освіта переходить на новий рівень, лікарні краще укомплектовані. Але завжди є зворотна сторона медалі. У приватизованих лікарнях є проблема персоналу старшого покоління. Інвестори часто не хочуть тримати 60-річних лікарів та медсестер, а хочуть молодих. Звичайно, звільняють не відразу - спочатку тести та іспити на відповідність професії. Потім їх змушують переходити на неповну зайнятість, урізують зарплати. А якщо люди не хочуть - їх звільняють. Це все непросто, але реформу ми робимо для всіх громадян Грузії, щоб всі мали кращий доступ до медицини. Все робиться в інтересах пацієнтів. Опозиція до реформ - це нормально, це ознака демократії. Найбільш гарячі дебати в парламенті - з питань соціальної політики та охорони здоров'я. Бо саме тут бідність проявляється найбільше. Складно говорити про успішну реформу, коли є пацієнт, якому терміново необхідна операція за п'ятсот євро, а грошей взяти ніде. Ні страховка не покриває, ні міністерство дати не може. І це легка мішень для критики з боку опозиції. Так, бувають різні індивідуальні випадки. Проте в цілому реформа проходить успішно, і з часом все більше людей це розуміють. І розуміють також те, що негативні моменти - вони тимчасові.

- В Україні було кілька випадків, коли пацієнтів з туберкульозом змушували лікуватися в примусовому порядку. У Грузії такого немає. Що ви думаєте з цього приводу?

(Питання ставилося до того, як у Верховній Раді прийняли закон, яким, серед іншого, ввели примусове лікування від туберкульозу - Ред.).

- Ми думаємо над цим. Ми залучаємо пацієнтів, профільне міністерство, депутатів, спонсорів, експертів, НГО, навіть представників церкви - всі вони працюють для громадян Грузії, і ми обговорювали питання примусового лікування. Зараз ми вивчаємо американське законодавство. У деяких штатах там дійсно лікують в обов'язковому порядку. Якщо подивитися на загальну картину захворюваності на туберкульоз, помітно, що вона змінюється. Все більше і більше випадків форми широкої резистентності. І це небезпечно. Такий туберкульоз набагато складніше і дорожче лікувати. Тому особисто я виступаю за обов'язкове лікування. Але рішення приймається колегіально. Ми повинні все зважити і, якщо приймемо рішення, виступити з ініціативою і звернутися до парламенту. І тоді депутати можуть прийняти такий закон. Але це непросто, тому що з іншого боку є права людини. І якщо хтось не хоче лікуватися, чи можемо ми його змусити? Я думаю - можемо. Тому що у наших країн-сусідів - в Росії, Україні - серйозні проблеми з туберкульозом. Це погано для Грузії. У нас хвороба більш-менш під контролем, але прогноз не дуже сприятливий. І те, що ми зробили ставку на приватні клініки в системі охорони здоров'я, теж несе в собі ризики. Нові лікарі, нові медсестри - чи в змозі вони, як їх попередники, ефективно лікувати і стежити за пацієнтами? Тому я думаю, що хоча б тимчасово норму про примусове лікування ввести потрібно. Принаймні до того часу, коли ми побачимо, що кількість нових пацієнтів йде на спад. Тоді її можна буде скасувати. Крім того, як відомо, туберкульоз передається повітряно-краплинним шляхом, тобто через повітря. Значить це не особисте питання, а публічне. Це проблема всіх. Тому уряд має право захистити все суспільство від інфікованого пацієнта.

У в'язниці, звичайно, примусово лікувати простіше. Людину можна помістити в спеціальну палату і лікувати її там ізольовано. Але спробуй змусити людину проти її волі провести десь шість місяців. Це складно. Це може також не сподобатися правозахисникам. Але що вони скажуть, якщо їхні діти заразяться туберкульозом просто тому, що хтось занадто ледачий, щоб почати лікування або продовжувати його?Або взагалі такий самовпевнений, щоб заявити: "я буду лікуватися сам" або "звернуся до альтернативних методів, від ваших антибіотиків тільки голова болить і галюцинації з'являються". Сподіваюся, наш рада зможе знайти правильні аргументи, щоб переконати депутатів, що примусове лікування туберкульозу необхідно, хоча б навіть як тимчасовий захід.

- Що ж, місіс Сандра, спасибі за те, що погодилися відповісти на наші запитання. Бажаємо Вам і вашій країні успіхів у боротьбі з цим соціально небезпечним захворюванням.


Источник: http://amn.net.ua

Новости Красота и здоровье
  • 0
Добавлено: 27-03-2012, 11:36
0
166

Похожие публикации


Наверх